2024-02-28

Risotto z cukinią, szpinakiem i kurczakiem

Risotto to jedno z moich ulubionych dań, które bardzo często gości w mojej kuchni. To pyszna włoska klasyka, która sprawia, że ryż może smakować niesamowicie, a poprzez dobór rozmaitych dodatków za każdym razem możemy dostarczyć sobie nowych doznań smakowych. Dzisiaj zapraszam Was na pyszne, aromatyczne i pożywne risotto z cukinią, szpinakiem oraz kawałkami kurczaka, któremu głębi smaku dodaje białe wino wytrawne. 

Risotto z cukinią, szpinakiem i kurczakiem

Potrzebne składniki
(na 2 porcje)

- 160 g ryżu Arborio
- 1 mała pierś z kurczaka
- 100 g szpinaku baby
- 150 g cukinii
- 2 cebule szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 1 lampka wytrawnego białego wina
- 2 łyżki startego parmezanu
- 700 ml bulionu
- 2,5 łyżki masła
- 4 łyżki oliwy
- 1/4 łyżeczki suszonego czosnku
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
KROK 1. Małą cukinię kroimy w cienkie plasterki. Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy ją solą, pieprzem i suszonym czosnkiem, dodajemy łyżkę oliwy, dokładnie mieszamy i odstawiamy  na chwilę. 

KROK 2. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem, a gdy go wchłonie, podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu.

KROK 3. Na drugiej patelni podsmażamy kawałki kurczaka, a następnie przekładamy je na talerzyk. Na tej samej patelni smażymy kawałki cukinii, a gdy ta delikatnie zmięknie, dodajemy łyżkę masła, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szpinak i smażmy do momentu, aż ten zwiędnie. Warzywa doprawiamy solą i pieprzem.

KROK 4. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy do niego podsmażone warzywa oraz kawałki kurczaka i dusimy wszystko jeszcze przez około 2 minuty. Na koniec dodajemy starty parmezan, dokładnie mieszamy, ściągamy z palnika, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu około 2 - 3 minuty.
Risotto z cukinią, szpinakiem i kurczakiem

29 komentarzy:

  1. Przepysznie wygląda! Ostatnio robiłam z kurczakiem i pieczarkami risotto. Mój mąż jadł po raz pierwszy i stwierdził że możemy dodać do naszego stałego menu 🤗

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo 💚.
      To wspaniale! U nas risotto już na stałe wspinało się do menu. Bardzo lubimy :)

      Usuń
  2. Super propozycja. Risotto to też jedno z moich ulubionych dań. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. UWIELBIAM risotto! Na pewno będę testować Twoje risotto z cukinią 😁

    OdpowiedzUsuń
  4. Najczesciej juz tytul przepisu zacheca albo nastawia sceptycznie. W tym wypadku zacheta jest oczywista :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie mam na blogu ani jednego risotto, bo nie umiem zrobić dobrego :-( A przecież to takie proste i pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dlaczego uważasz, że nie umiesz zrobić dobrego?
      Czasami źle dobrane wino lub zbyt duża jego ilość może popsuć całe danie.
      Wszystko tak naprawdę zależy od produktów. Najlepiej dać na początek sporo tłuszczu (masła lub masła z oliwą), delikatnie zeszklić cebulkę, dodać suchy ryż i poczekać aż wchłonie cały tłuszcz. Później odrobinę wina, dolewać partiami bulion i smażyć na małym ogniu. To trochę czasochłonne, ale przy małym ogniu, częstym mieszaniu i odpowiedniej ilości tłuszczu na początku powinno pójść gładko :) Można zrobić też risotto na samym bulionie, a wszelkie dodatki serwować wedle uznania :)

      Usuń
  6. Oczywiście świetne jak zwykle u Ciebie:) pięknie podane😘
    Już kiedyś pisałam, że risotto to danie wielu możliwości . Można dowolnie kombinować ze składnikami i zawsze będzie pysznie:)
    Miłego tygodnia❤️ pozdrawiam wiosennie🌞🧡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo Kochana! 🤗
      Pięknego i dobrego tygodnia! 🤗🌷🧡

      Usuń
  7. Świetnie wygląda, a jeszcze lepiej pewnie smakuje 😍😃

    OdpowiedzUsuń
  8. Smacznie wygląda :) zrobię sobie bez kurczaka ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł. W wersji wege jest równie pyszne. Gorąco polecam! 🤗💚

      Usuń
  9. Risotto jest potrawą, która odczarowała dla mnie ryż! Po dzieciństwie ryż był w moich oczach gorszym zamiennikiem makaronu, dzisiaj totalnie go uwielbiam, a risotto jest jedną z moim ulubionych potraw. W każdej formie i każdym dodatkiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie było podobnie. Miałam uraz do ryżu, szczególnie tego z przedszkolnej pomidorowej 😅
      Dziś risotto jest jednym z moich ulubionych dań, które często serwuję w swojej kuchni 💚

      Usuń