Risotto to jedno z moich ulubionych dań, które bardzo często gości w mojej kuchni. To pyszna włoska klasyka, która sprawia, że ryż może smakować niesamowicie, a poprzez dobór rozmaitych dodatków za każdym razem możemy dostarczyć sobie nowych doznań smakowych. Dzisiaj zapraszam Was na pyszne, aromatyczne i pożywne risotto z cukinią, szpinakiem oraz kawałkami kurczaka, któremu głębi smaku dodaje białe wino wytrawne.
Potrzebne składniki
(na 2 porcje)
- 160 g ryżu Arborio
- 1 mała pierś z kurczaka
- 100 g szpinaku baby
- 150 g cukinii
- 2 cebule szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 1 lampka wytrawnego białego wina
- 2 łyżki startego parmezanu
- 700 ml bulionu
- 2,5 łyżki masła
- 4 łyżki oliwy
- 1/4 łyżeczki suszonego czosnku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
KROK 1. Małą cukinię kroimy w cienkie plasterki. Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy ją solą, pieprzem i suszonym czosnkiem, dodajemy łyżkę oliwy, dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę.KROK 2. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem, a gdy go wchłonie, podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu.KROK 3. Na drugiej patelni podsmażamy kawałki kurczaka, a następnie przekładamy je na talerzyk. Na tej samej patelni smażymy kawałki cukinii, a gdy ta delikatnie zmięknie, dodajemy łyżkę masła, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szpinak i smażmy do momentu, aż ten zwiędnie. Warzywa doprawiamy solą i pieprzem.KROK 4. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy do niego podsmażone warzywa oraz kawałki kurczaka i dusimy wszystko jeszcze przez około 2 minuty. Na koniec dodajemy starty parmezan, dokładnie mieszamy, ściągamy z palnika, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu około 2 - 3 minuty.
Przepysznie wygląda! Ostatnio robiłam z kurczakiem i pieczarkami risotto. Mój mąż jadł po raz pierwszy i stwierdził że możemy dodać do naszego stałego menu 🤗
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 💚.
UsuńTo wspaniale! U nas risotto już na stałe wspinało się do menu. Bardzo lubimy :)
Super propozycja. Risotto to też jedno z moich ulubionych dań. :)
OdpowiedzUsuńWitam w klubie 🤗💚
UsuńUWIELBIAM risotto! Na pewno będę testować Twoje risotto z cukinią 😁
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗💚
UsuńNajczesciej juz tytul przepisu zacheca albo nastawia sceptycznie. W tym wypadku zacheta jest oczywista :))
OdpowiedzUsuń💚💚💚
UsuńNie mam na blogu ani jednego risotto, bo nie umiem zrobić dobrego :-( A przecież to takie proste i pyszne!
OdpowiedzUsuńA dlaczego uważasz, że nie umiesz zrobić dobrego?
UsuńCzasami źle dobrane wino lub zbyt duża jego ilość może popsuć całe danie.
Wszystko tak naprawdę zależy od produktów. Najlepiej dać na początek sporo tłuszczu (masła lub masła z oliwą), delikatnie zeszklić cebulkę, dodać suchy ryż i poczekać aż wchłonie cały tłuszcz. Później odrobinę wina, dolewać partiami bulion i smażyć na małym ogniu. To trochę czasochłonne, ale przy małym ogniu, częstym mieszaniu i odpowiedniej ilości tłuszczu na początku powinno pójść gładko :) Można zrobić też risotto na samym bulionie, a wszelkie dodatki serwować wedle uznania :)
Beautiful blog
OdpowiedzUsuńBeautiful blog
OdpowiedzUsuńThank You! 🤗🧡
UsuńDla mnie super i wygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 💚
UsuńLubię risotto :D
OdpowiedzUsuńWitam w klubie 🤗💚
UsuńPyszne połączenie!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🤗🧡
UsuńOczywiście świetne jak zwykle u Ciebie:) pięknie podane😘
OdpowiedzUsuńJuż kiedyś pisałam, że risotto to danie wielu możliwości . Można dowolnie kombinować ze składnikami i zawsze będzie pysznie:)
Miłego tygodnia❤️ pozdrawiam wiosennie🌞🧡
Dziękuję bardzo Kochana! 🤗
UsuńPięknego i dobrego tygodnia! 🤗🌷🧡
Świetnie wygląda, a jeszcze lepiej pewnie smakuje 😍😃
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 💚
UsuńSmacznie wygląda :) zrobię sobie bez kurczaka ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł. W wersji wege jest równie pyszne. Gorąco polecam! 🤗💚
Usuńzdrowo i pyszniutko!
OdpowiedzUsuń💚💚💚
UsuńRisotto jest potrawą, która odczarowała dla mnie ryż! Po dzieciństwie ryż był w moich oczach gorszym zamiennikiem makaronu, dzisiaj totalnie go uwielbiam, a risotto jest jedną z moim ulubionych potraw. W każdej formie i każdym dodatkiem :)
OdpowiedzUsuńU mnie było podobnie. Miałam uraz do ryżu, szczególnie tego z przedszkolnej pomidorowej 😅
UsuńDziś risotto jest jednym z moich ulubionych dań, które często serwuję w swojej kuchni 💚