Przepis na pyszne i pożywne kotleciki mielone z chudego mięsa indyka z dodatkiem pieczarek. Kotlety są delikatne, bardzo soczyste oraz aromatyczne. Świetnie smakują w klasycznym zestawieniu obiadowym, ale mogą być także podstawą lżejszej wersji burgera.
Potrzebne składniki
- 500 g piersi z indyka
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 kajzerka
- mleko (do namoczenia bułki)
- 1 duża łyżeczka musztardy dijon
- 1/4 łyżeczki suszonego czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
PANIERKA
- 4 łyżki mąki
DODATKI
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie
KROK 1. Pokruszoną bułkę namaczamy w mleku. Pokrojoną drobno cebulkę szklimy na oleju, a następnie dodajemy do niej drobno pokrojone pieczarki i smażymy do momentu odparowania z nich wody. Zawartość patelni studzimy.KROK 2. Pierś z indyka mielimy w maszynce do mięsa wraz z namoczoną bułką. Do zmielonego mięsa dodajemy podsmażoną cebulkę i pieczarki, musztardę, przyprawy oraz jajko. Dokładnie wyrabiamy masę, a następnie formujemy kotlety, które obtaczamy w mące. Kotlety smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju do lekkiego zarumieniania. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Ciekawy przepis
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🤗🧡🧡
UsuńSuper propozycja. Często robię podobne mielone do domowych burgerów. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 🧡. Uwielbiam domowe burgery :)
UsuńWyglądają bardzo, bardzo apetycznie! Dziękuję za super inspirujący przepis, chętnie wykonam, bo bardzo lubimy takie różnorodne kotleciki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i gorąco polecam! 🧡🤗
UsuńZapowiadają się smacznie. Chętnie spróbuję
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam! 🤗🧡
UsuńKusząca propozycja obiadowa:) delikatny indyk połączony z aromatycznymi grzybkami . To musi być pyszne! A do tego buraczki i obiad idealny😋
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko i udanego weekendu życzę 😘❤️
Dziękuję Kochana! 🤗🧡
UsuńJa Tobie również życzeń pięknego i udanego weekendu! 🤗🌷
Bardzo apetycznie wyglądają. Jestem pewna że będą smakowały
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i gorąco polecam! 🤗🧡
UsuńPrezentuje się bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Dziękuję bardzo 🧡🤗
UsuńOjej! Ale one doskonałe! Mój mąż byłby zachwycony bo bardzo lubi mielone kotlety 😉 przepis zapisujemy i będę musiała go popełniać 😀 serdecznie pozdrawiam 🙂
OdpowiedzUsuńGorąco polecam! 🤗🧡
UsuńPrzesyłam uściski 🤗
Kasiu! To są wprost indykowe pączusie! Już sobie wyobrażam, jak są pulchne i soczyste :-)
OdpowiedzUsuńJak pięknie napisane! 🧡 Są pyszne, soczyste i aromatyczne. Świetnie sprawdzą się jako danie główne lub podstawa lżejszej wersji burgera :))
Usuńpyszne kotleciki! uwielbiam dania z indyka:)
OdpowiedzUsuńDziękuję 🧡🧡
UsuńPomyślałam, że w burgerze smakowałyby fajnie :)
OdpowiedzUsuń🧡🧡
UsuńWygląda bardzo apetycznie. Na pewno mielone z indyka jest dużo zdrowszą wersją od tradycyjnego.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🧡
UsuńNie przepadam za tradycyjnym mielonym, ale taki bardzo chętnie bym spróbowała. :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam! 🤗🧡
Usuńrewelacyjne
OdpowiedzUsuńDziękuję 🧡
Usuń