Przepis na pyszną, pożywną i niezwykle aromatyczną zupę grzybową z ziemniakami. Cudownego smaku oraz aromatu nadaje jej intensywny bulion, suszone grzyby oraz świeże zioła: rozmaryn, tymianek, majeranek i koper. To jedna z moich ulubionych zup, która zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa.
Zupę przygotowałam na intensywnym bulionie drobiowo - warzywnym, który ugotowałam dzień wcześniej, ale możecie przygotować ją także na bulionie wołowym lub warzywnym.Potrzebne składniki- 1,7 l bulionu- 70 g suszonych grzybów- 4 duże ziemniaki- 2 średnie marchewki- 1 pietruszka- 1 duża cebula biała- 125 ml śmietanki 18%- 1,5 łyżki masła- sól i pieprz do smakuŚWEŻE ZIOŁA- 1,5 łyżki posiekanego koperku- mała gałązka rozmarynu, tymianku i majeranku
Przygotowanie
KROK 1. Suszone grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namaczania (najlepiej na noc). Po namoczeniu odcedzamy je i odlewamy około 400 ml wody, w której się moczyły. Wcześniej przygotowany bulion łączymy z wodą z grzybów, zagotowujemy i dodajemy grzyby, które gotujemy na małej mocy palnika przez około 30 minut.KROK 2. Ziemniaki kroimy w większą kostkę, a marchewkę i pietruszkę w plastry. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy ją na maśle. Po chwili dodajemy marchewkę i pietruszkę, którą smażymy około 2 minut, a na koniec ziemniaki, które podsmażamy przez kolejne 2 minuty*.* Warzywa podsmażone na maśle uwolnią swój piękny aromat i nadadzą zupie głębszego smaku.KROK 3. Do gotujących się grzybów dodajemy podsmażone na maśle warzywa oraz posiekany drobno rozmaryn, tymianek i majeranek. Wszystko gotujemy przez 15 minut od momentu ponownego zagotowania.KROK 4. Pod koniec dodajemy posiekany koperek. Zupę ściągamy z palnika, śmietanę hartujemy odrobiną bulionu i mieszając, dolewamy ją powoli do garnka. Zupę doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Tymianek, rozmaryn i majeranek możecie zastąpić także wersją suszoną.Zupę warto jednak doprawić świeżym koprem lub natką pietruszki.
Dawno nie gotowałam grzybowej. Naszła mnie ochota na tą zupę
OdpowiedzUsuńCieszę się i gorąco polecam! 🤗🧡
UsuńUlubiona zupa męża:)
OdpowiedzUsuńZakochał się w niej od pierwszego zjedzenia:)
Tylko słyszę- dużo grzybków!
Dodaję jeszcze pęczak bo tak gotowała babcia a potem mama.
Zupa pyszotna a i w talerzu wygląda niezwykle apetycznie,tylko tego fantastycznego zapachu na fotce nie da się pokazać:)
Pozdrawiam cieplutko 🤗❤️
Mojego również :). Zawsze, kiedy pytam jaką chce zupę, to wybiera grzybową. Nie wiem sama, dlaczego pytam, skoro odpowiedź jest oczywista 😁.
UsuńŚwietny pomysł z pęczakiem. W tej wersji jeszcze nie jadłam grzybowej, ale koniecznie wypróbuję.
Dziękuję bardzo i również ciepło pozdrawiam 🤗🧡🧡
Grzybowa z ziemniakami to u nas ulubiona zupa wigilijna :)
OdpowiedzUsuńPyszna tradycja 🧡
UsuńW moim domu zawsze na wigilię był barszcz czerwony z uszkami, ale u mojego męża królowała grzybowa :)
Super treściwa zupka. Taka pełna kolorów. W sam raz na ten zimowy czas.Ja ostatnio też robiłam grzybową,z nieco innym dodatkiem. Zapraszam w środę na blog po przepis 🙂 serdecznie Cię Kasiu pozdrawiam 😘
OdpowiedzUsuńTo prawda. W ten chłodniejszy czas zupy są najlepsze. Świetnie rozgrzewają i sycą 🧡
UsuńZ przyjemnością poznam Twoją wersję :)
Pozdrawiam ciepło 😘🧡
O matko, kocham grzybową. Zwłaszcza od mojej mamy.
OdpowiedzUsuńSmaki dzieciństwa są najlepsze 🧡
UsuńPrezentuje się bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Dziękuję bardzo 🧡
UsuńNa wigilię robię zawsze barszcz
OdpowiedzUsuńMoże taka zmiana byłaby też dobra
Ja na wigilię również serwuję barszcz czerwony :)
UsuńGrzybowa pojawia się na moim stole bardzo często w okresie jesienno - zimowym.
Jest pyszna, pożywna i świetnie rozgrzewa 🧡.
Pyszna pożywna, aromatyczna i rozgrzewająca zupa - brzmi kusząco
OdpowiedzUsuńTo prawda :) Taka właśnie jest. Idealna na ten chłodniejszy czas :)
UsuńAle kolorowa. Apetycznie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🧡
UsuńSmakowicie wygląda! Muszę ją wpisać w menu na ten tydzień. :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam! 🤗🧡
UsuńNie ma to jak pyszna grzybowa!
OdpowiedzUsuń🧡🧡
UsuńTwoja zupa grzybowa z ziemniakami to absolutna uczta dla zmysłów! 🍄🥔 Twój przepis jest jak magiczna mikstura, która przenosi nas do aromatycznej krainy leśnych smaków i rozgrzewającej ziemniaczanej przytulności. Sposób, w jaki opisujesz kroki i dodajesz swoje kulinarne inspiracje, sprawia, że gotowanie staje się prawdziwą przygodą.
OdpowiedzUsuńCóż za niesamowity komentarz! 🧡🧡
UsuńCieszę się, kiedy moje przepisy inspirują innych do kulinarnej, ale także poetyckiej twórczości :))
Pięknie to ujęłaś. Pozdrawiam serdecznie! 🤗🧡
Super zupa. Lubie takie na obiad!
OdpowiedzUsuńSUper zupa lubię takie jeść na obiad
OdpowiedzUsuń🧡🧡🧡
Usuń