Potrzebne składnikiPrzepis na pyszny, puszysty i niezwykle delikatny sernik o smaku słonego karmelu. Masa serowa przygotowana jest z dodatkiem budyniu, a wierzch zdrobi słono - karmelowa polewa oraz orzeszki ziemne. Sernik jest niezwykle aromatyczny oraz prosty w przygotowaniu.
CIASTO
- 1 kg twarogu
- 8 jajek
- 250 g masła
- 300 g cukru pudru
- 2 budynie o smaku słony karmel
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- szczypta soli
POLEWA
- 1 opakowanie polewy słony karmel*
- 75 g masła
- 2 łyżki mleka
DODATKI
- orzeszki ziemne
- zmielone orzechy laskowe
________________________________
FORMA: tortownica o średnicy 26 cm
* Możecie przygotować też domową polewę z palonego cukru, masła, soli i śmietanki
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Przygotowanie
KROK 1. Twaróg mielimy dwa razy w maszynce na drobnym sitku*. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich pianę z dodatkiem szczypty soli. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy kolejno żółtka, a następnie 2 budynie, łyżkę mąki oraz esencję waniliową. Do powstałej masy dodajemy także zmielony ser. Na koniec dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki lub szpatułki.* Możecie użyć także dobrej jakości tłustego twarogu sernikowego z wiaderka.KROK 2. Tak przygotowaną masę sernikową przekładamy do wysokiej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem.
* Sernik podczas pieczenia urośnie, dlatego przy niższych formach warto wykonać komin z papieru do pieczenia, aby masa się nie wylała.
KROK 3. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 60 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik na 10 minut. Po tym czasie lekko uchylamy drzwiczki, studzimy tak przez 15 minut i dopiero wtedy wyciągamy.
KROK 4. Na koniec przygotowujemy polewę. Masło rozpuszczamy z mlekiem w rondelku, a następnie dodajemy opakowanie polewy o smaku słony karmel. Mieszamy energicznie do uzyskania gęstej i jednolitej konsystencji. Polewę wylewamy na ostudzony sernik, a wierzch dekorujemy orzeszkami ziemnymi oraz zmielonymi orzechami laskowymi. Sernik odstawiamy do stężenia polewy.
Sernik możemy udekorować także samą polewą lub oprószyć go jedynie cukrem pudrem
PRZECHOWYWANIE
Sernik przechowujemy w lodówce.
Możemy go także zamrozić.
Do przygotowania sernika użyłam budyniu Winiary o smaku słonego karlemu:
oraz polewy do gotowania od Dr. Oetker'a:
Dawniej (czyli przed wielu, wielu laty, w czasach mojej młodości :-D) nikt nawet nie pomyślałby o takim połączeniu smaków. A teraz sama bardzo go lubię i nawet nie wiedziałam, że jest taka gotowa polewa z Oetkera :-)
OdpowiedzUsuńTo taka trochę słona krówka 😁. W połączeniu z serem tworzy naprawdę pyszny duet 🧡.
UsuńBardzo fajna i smaczna polewa, prosta do przygotowania. Zdecydowanie ułatwia i przyspiesza dekorację :))
Kasiu ależ musisz. Był czas że nie przepadałam za smakiem solony karmel, ale w tym roku na urlopie posmakowałam lodów o tym smaku i coraz bardziej mi smakuje. Ale w Twoim serniku na pewnie jest obłędnie,w końcu wyszło spod ręki Mistrzyni 😘😍
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana 🧡. Wyszedł naprawdę pycha. Na próbowaniu jednego kawałka się nie skończyło 🙈.
UsuńJa też kiedyś nie za bardzo przepadałam za tym smakiem, ale odkryłam go na nowo.
Uwielbiamy budyń o smaku słonego karmelu podany z prażonymi orzeszkami (nerkowca lub ziemnymi) oraz syropem klonowym. Rozkosz dla podniebienia 🥰
Uwielbiam słony karmel, więc takiemu sernikowi nie odmówię skosztowania.
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗🧡 My od wczoraj zachwycamy się tym sernikiem. Zastanawiam się czy nie za bardzo 🙈. Ech...pójdzie z górne partie ;)
UsuńSernik prezentuje się przepysznie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Dziękuję bardzo i również pozdrawiam 🤗🧡
UsuńIdealny przepis na święta :)
OdpowiedzUsuń🧡🧡
UsuńIdealny przepis na święta :)
OdpowiedzUsuńOstatnio piekę serniki. Na pewno skorzystam z propozycji.
OdpowiedzUsuńGorąco polecam! 🤗🧡
UsuńŁał! Piękny serniczek🙂 wysoki,równióteńki i jeszcze w dobrym smaku😋
OdpowiedzUsuńMniammm...Ta polewa świetnie pasuje do sernika!
Kiedyś nie wierzyłam, że sól podkreśla smak czekolady ale spróbowałam i teraz już wiem, że faktycznie tak jest. Podobnie jest że słonym karmelem,niby taki drobiazg a różnica w smaku zdecydowana:)
Warto próbować bo efekty mogą nas pozytywnie zaskoczyć:)
Pozdrawiam cieplutko i spokojnych Świąt życzę Tobie Kasiu i Twoim bliskim 🎄✨️🎄❤️
Dziękuję bardzo 🧡
UsuńSama nie spodziewałam się, że tak bardzo zasmakuje mi to połączenie. Słony karmel i ser twarogowy tworzą naprawdę zgrany duet :)
Ja również Życzę Tobie oraz Twoim bliskim zdrowych, wesołych i spokojnych Świąt. Niech ten czas będzie dla Was pełen ciepła oraz wytchnienia od codziennego pędu 💕🎄.
Pozdrawiam ciepło 🤗🧡
Bardzo,bardzo dziękuję 🧡🧡
Usuń🧡🧡🧡
UsuńWygląda przepysznie. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🤗🧡
UsuńPyszności :-) Ojjj zjadłabym, zjadła ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję 🧡. Jest naprawdę pyszny :))
UsuńLubię sernik i jego wariacje. Wszamałabym w mgnienu oka xD
OdpowiedzUsuńTen jest naprawdę pyszny :). Słony karmel tworzy z twarogiem bardzo zgrany duet 🧡🧡
UsuńAle piękny! Uwielbiam serniki z nutą słonego karmelu<3
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🧡
UsuńWspaniały sernik na nadchodzące święta. Przepis wydaje się nietrudny. :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco 🤗. Sernik jest naprawdę prosty i przyjemny w wykonaniu :)
Usuńprzepysznie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🧡
UsuńGenialny! Musi smakować obłędnie!
OdpowiedzUsuńJest pyszny 🤗. Twaróg i słony karmel to naprawdę zgrany duet 🧡
Usuń