2023-12-07

Pulpety w sosie grzybowym

Uwielbiam smak i zapach suszonych grzybów, a w okresie jesienno - zimowym często przygotowuję potrawy z ich wykorzystaniem. Dzisiaj zapraszam Was na pyszne i delikatne pulpety drobiowe w aromatycznym sosie grzybowym na bazie bulionu oraz kremowej śmietanki. To połączenie zawsze przenosi mnie w najmilsze smaki dzieciństwa.

Pulpety w sosie grzybowym
Potrzebne składniki

- 600 g piersi z kurczaka
- 30 g suszonych grzybów
- 2 cebule
- 1 jajko
- 1 litr bulionu
- 250 ml śmietanki
- 3 łyżki bułki tartej*
- 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- olej do smażenia

* zwykłej lub bezglutenowej

Przygotowanie
KROK 1. Suszone grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namaczania (najlepiej na noc). Po namoczeniu odcedzamy je i odlewamy 500 ml wody, w której się moczyły. Wodę z grzybów łączymy z bulionem i zagotowujemy, a następnie dodajemy grzyby, które gotujemy na małej mocy palnika przez około 40 minut. Ugotowane grzyby odcedzamy za pomocą łyżki cedzakowej, a w pozostałym bulionie ugotujemy pulpety.

KROK 2. Cebule kroimy w kostkę, podsmażamy je na oleju, a następnie studzimy. Pierś z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa wraz z połową podsmażonej cebulki i połową ugotowanych grzybków. Do zmielonych składników dodajemy jajko, bułkę tartą, suszony tymianek, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz. Masę dokładnie mieszamy. Zwilżonymi dłońmi formujemy małe pulpeciki, obtaczamy je delikatnie w mące pszennej* i wrzucamy do gotującego się bulionu grzybowego na około 15 minut.

* w wersji bezglutenowej pomijamy ten krok lub wybieramy mąkę bezglutenową.

KROK 3. Po tym czasie do bulionu z pulpetami dodajemy drugą połowę podsmażonej cebulki oraz drugą połowę ugotowanych i pokrojonych drobniej  grzybów. W śmietance rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną, hartujemy odrobiną gorącego bulionu, dodajemy do garnka i delikatnie mieszając zagotowujemy (sos powinien lekko zgęstnieć). Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. 

Pulpety w sosie grzybowym

WSKAZÓWKI 

Pulpety świetnie sprawdzą się klasycznym zestawieniu obiadowym z puree ziemniaczanym i surówką, ale także w połączeniu z kaszą, ryżem, makaronem lub świeżym pieczywem.

Sos możemy doprawić świeżymi ziołami. Świetnie sprawdzi się tymianek, majeranek oraz natka pietruszki. 

Pulpety w sosie grzybowym

20 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. To prawda :) Bardzo lubię to połączenie. Smak dzieciństwa 🥰

      Usuń
  2. To chyba ten czas kiedy niemal wszystko z dodatkiem suszonych grzybków smakuje wybornie:)
    Takie pulpeciki to przecież pyszota:)
    Wczoraj robiłam placuszki z gotowanych ziemniaków i właśnie z sosem grzybowym:)
    Pozdrawiam cieplutko ❤️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda i za to także uwielbiam ten czas. Jest pełen smaków i aromatów.
      Suszone grzyby zawsze kojarzą mi się z dzieciństwem. Mam słabość do tego zapachu. Podobnie jak do świeżego kopru, mięty i rumianku 🥰.
      Placuszki z sosem grzybowym to idealne połączenie. Ulubione mojego męża :)
      Pozdrawiam serdecznie 🤗🧡

      Usuń
  3. Mmm sosik grzybowy i pulpeciki, aż zgłodniałam, a już tak późno ;p

    OdpowiedzUsuń
  4. Zawsze robię w sosie pomidorowym - muszę skorzystać z Twojego pomysłu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! 🤗 To pyszne i wyjątkowo aromatyczne połączenie :)

      Usuń
  5. Ja to chyba zacznę sobie drukować Twoje przepisy i zrobię z nich książkę dla siebie! Inspirujesz, pyszne dania, nie trudne do zrobienia i przy okazji przypominasz mi często o świetnych daniach takich jak np. pulpeciki, o których zupełnie zapomniałam! Na prawdę wezmę się za Twojego bloga i robienie z niego książki kucharskiej :D Ostatnio mam jakąś blokadę w kuchni ;)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo. Uwielbiam inspirować innych do kulinarnej twórczości 🧡.
      Bardzo lubię wracać do smaków dzieciństwa. To smaczna i pożywna kuchnia, która nie jest trudna do wykonania.
      Przy takiej blokadzie warto trzymać się talerza zdrowego żywienia i przygotowywać posiłki proste, ale odpowiednio zbilansowane. Są najlepsze i najzdrowsze dla naszego organizmu. Polecam gorąco! 🤗🧡

      Usuń
  6. Trzeba przyznać, że bardzo apetycznie wyglądają te pulpeciki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszny domowy obiad, ten sosik grzybowy bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dawno nie robiłam pulpetów, za to ostatnio był gulasz wołowy z grzybami :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pycha. Dawno takich nie gotowałam

    OdpowiedzUsuń