2023-12-10

Barszcz ukraiński

Bardzo lubię wracać do smaków dzieciństwa i przypominać sobie najlepsze potrawy rodzinnego domu. Moja Babcia pochodziła z kresów wschodnich i często przygotowywała barszcz zwany ukraińskim z dodatkiem ziemniaków, białej fasoli oraz buraków, które wcześniej gotowała lub piekła w dochówce pieca. Smaki wołyńskiej kuchni pielęgnowała po wojnie do końca swojego życia. Była to kuchnia prosta, ale bardzo pożywna i smaczna. Dziś zapraszam Was na barszcz ukraiński z pieczonymi burakami. To świetny pomysł na pyszny i aromatyczny obiad dla całej rodziny.
Barszcz ukraiński
Barszcz przygotowałam na intensywnym bulionie z warzyw korzeniowych oraz skrzydełek, szyjek i udek z kurczaka z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego oraz świeżego lubczyku. Bulion możecie przygotować dzień wcześniej, także z dodatkiem innego rodzaju mięsa. W wersji wege przygotujcie intensywny wywar warzywny. 
Potrzebne składniki

- 1,7 litra bulionu
- 0,5 szklanki przecieru pomidorowego
- 2 duże buraki czerwone
- 3 ziemniaki
- 1 duża marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 pora
- 1 puszka białej fasoli*
- sok z połowy cytryny
- 100 ml śmietanki 18 %
- 1,5 łyżki masła
- 1 łyżeczka cukru lub ksylitolu
- sól i pieprz do smaku 
* Do barszczu możecie dodać także 1 szklankę ugotowanej (wcześniej namoczonej w wodzie) małej lub dużej fasoli Jaś. 

Przygotowanie 

KROK 1. Buraki dokładnie myjemy, osuszamy i owijamy w folię aluminiową. Następnie układamy je na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 1 godzinę*. Po upieczeniu buraczki studzimy, a następnie obieramy ze skórki i kroimy w małą kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach.

* Pod koniec pieczenia sprawdźmy widelcem czy są już dobrze upieczone.

KROK 2. Ziemniaki kroimy w większą kostkę, a marchewkę i pietruszkę w mniejszą. Pokrojoną drobno cebulę i por szklimy na maśle, a następnie dodajemy marchewkę oraz pietruszkę i smażymy około 2 minut. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ziemniaki i smażymy wszystko przez kolejne 2 minuty.

* Warzywa podsmażone na maśle uwolnią swój piękny aromat i nadadzą zupie głębszego smaku.

KROK 3. Do gotującego się bulionu dodajemy podsmażone na maśle warzywa i gotujemy je około 15 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone upieczone buraczki, przecier pomidorowy oraz sok z cytryny i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Na koniec barszcz doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem i dodajemy odcedzoną fasolę z puszki. Barszcz ściągamy z palnika i zabielamy go zahartowaną gorącym bulionem śmietanką.
Barszcz ukraiński

WSKAZÓWKI 
Sok z cytryny delikatnie zakwasza barszcz, ale pozwala zachować zupie swój piękny kolor. Zamiast cytryny możecie zakwasić barszcz odrobiną octu.

Zupę możecie podać także w wersji niezabielonej, ale z dodatkiem łyżki kwaśnej śmietany.

Idealnym dodatkiem do zupy są kawałki mięsa z przygotowanego wcześniej bulionu, jajko ugotowane na twardo, biały ser oraz świeża zielenina np. koper.

Do barszczu dodajemy przecier pomidorowy, nie koncentrat. W sezonie możecie dodać także przetarte świeże pomidory, a poza sezonem pomidory z puszki.

Barszcz ukraiński
WERSJA BEZ ZIEMNIAKÓW

W tej wersji barszcz gotujemy bez dodatku ziemniaków, ale finalnie podajemy go z puree ziemniaczanym okraszonym smażoną na maśle cebulką.

WERSJA Z KAPUSTĄ

To delikatnie słodsza wersja barszczu, do którego dodajemy także pokrojone na kawałki liście białej lub włoskiej kapusty. 

WERSJA FASOLOWA

W tej wersji barszcz wzbogacamy dużą porcją fasoli (często bez ziemniaków). Dodatkiem może być fasola mały lub duży Jaś, fasola czerwona lub ich mieszanka. Niektóre gospodynie przygotowują barszcz także z dodatkiem fasolki szparagowej.
 WERSJA WEGE

Ta wersja barszczu przygotowywana jest na intensywnym bulionie warzywnym, ale z dodatkiem strączków, które są świetnym źródłem białka. Do zupy, oprócz fasoli można dodać ciecierzycę, bób, soję lub soczewicę. Barszcz można podać z wegeńską śmietanką np. sojową, z nerkowców lub mleczka kokosowego. Świetnym dodatkiem do zupy jest naturalne lub wędzone tofu.

Barszcz ukraiński

33 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Ja również ją uwielbiam 🥰 Jest pyszna i bardzo pożywna 🧡

      Usuń
    2. Jedna z naszych ulubionych zup. Gdy postawię ją na stole mam gwarancję że wszyscy się najedli. Do tego ten optymistyczny kolor zawsze humor poprawia 🩷🩵😁

      Usuń
    3. To prawda. Barszcz jest pyszny i pożywny.
      Zawsze po jego zjedzeniu mam więcej energii oraz lepszy humor😁.
      Uwielbiam ten kolorek, smak i aromat 🥰

      Usuń
  2. Kocham ten barszczyk od zawsze🙂
    Jeszcze jako dziecko zawsze prosiłam o dokładkę 🙂
    Pyszota! Mniamm...
    Pozdrawiam cieplutko 🤗❤️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam w klubie 🧡 Bardzo lubię buraki i potrawy z ich wykorzystaniem.
      Mój mąż tak średnio, ale barszcz ukraiński uwielbia 😁. Tu buraczki mu nie przeszkadzają ;)
      Pozdrawiam ciepło 🧡. Dobrego tygodnia! 🤗🤗

      Usuń
  3. Uwielbiamy razem z mężem. Oboje mamy kresowe korzenie. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cudownie 🧡. Kuchnia wschodnia jest naprawdę wyjątkowa i pyszna 🧡

      Usuń
  4. Bardzo lubię barszcz ukraiński. Najlepiej smakuje jednak na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja mama robiła przepyszny. Pamiętam, że zawsze wyjadałam fasolkę i ziemniaki w pierwszej kolejności! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię tą zupę. Dosyć często gotuje

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam serdecznie ♡
    Wspaniały przepis :) Barszczyk wygląda bardzo apetycznie, to jedna z moich ulubionych zup! :)
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i również ciepło pozdrawiam 🤗🧡

      Usuń
  8. While I was in Ukraine I visit the local cushine to eat this soup. It was well prepared and I love it. I am happy you shared the recipe and how you made it. I have bookmarked this post and I will prepare Borscht.
    My new post: https://www.melodyjacob.com/2023/12/edinburgh-zoo-winter-village-skating.html
    Have a nice day.

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie jadłam ale mój teść bardzo zachwala barszcz ukraiński ;) Muszę spróbować.
    Miłego dnia! :) Pozdrawiam serdecznie!
    PS. Dziękuję za komentarz u mnie ;)
    Wildfiret

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! Barszcz jest naprawdę pyszny i pożywny. Na ten chłodniejszy czas jest idealny :))
      Pozdrawiam serdecznie 🤗🧡

      Usuń
  10. Bardzo lubię ten barszcz i koniecznie musi być z fasolą! Widziałam różne przepisy ale Twój jest super! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też najbardziej lubię ten z fasolą 🧡.
      Moja Babcia zawsze dodawała do niego sporą porcję dużej fasoli Jaś. Ależ to było dobre! 🥰

      Usuń
  11. Prezentuje się bardzo smakowicie :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Jej, aż mi ślinka cieknie :) Na pewno wypróbuję ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda obłędnie! 😍 Rodzinne smaki zawsze najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
  14. To moja ulubiona zupa i wspomnienie z uczelnianej stołówki

    OdpowiedzUsuń