Bardzo lubię wracać do smaków dzieciństwa i przypominać sobie najlepsze potrawy rodzinnego domu. Moja Babcia pochodziła z kresów wschodnich i często przygotowywała barszcz zwany ukraińskim z dodatkiem ziemniaków, białej fasoli oraz buraków, które wcześniej gotowała lub piekła w dochówce pieca. Smaki wołyńskiej kuchni pielęgnowała po wojnie do końca swojego życia. Była to kuchnia prosta, ale bardzo pożywna i smaczna. Dziś zapraszam Was na barszcz ukraiński z pieczonymi burakami. To świetny pomysł na pyszny i aromatyczny obiad dla całej rodziny.
Barszcz przygotowałam na intensywnym bulionie z warzyw korzeniowych oraz skrzydełek, szyjek i udek z kurczaka z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego oraz świeżego lubczyku. Bulion możecie przygotować dzień wcześniej, także z dodatkiem innego rodzaju mięsa. W wersji wege przygotujcie intensywny wywar warzywny.
Potrzebne składniki
- 1,7 litra bulionu
- 0,5 szklanki przecieru pomidorowego
- 2 duże buraki czerwone
- 3 ziemniaki
- 1 duża marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 pora
- 1 puszka białej fasoli*
- sok z połowy cytryny
- 100 ml śmietanki 18 %
- 1,5 łyżki masła
- 1 łyżeczka cukru lub ksylitolu
- sól i pieprz do smaku
* Do barszczu możecie dodać także 1 szklankę ugotowanej (wcześniej namoczonej w wodzie) małej lub dużej fasoli Jaś.
Przygotowanie
KROK 1. Buraki dokładnie myjemy, osuszamy i owijamy w folię aluminiową. Następnie układamy je na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 1 godzinę*. Po upieczeniu buraczki studzimy, a następnie obieramy ze skórki i kroimy w małą kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach.* Pod koniec pieczenia sprawdźmy widelcem czy są już dobrze upieczone.KROK 2. Ziemniaki kroimy w większą kostkę, a marchewkę i pietruszkę w mniejszą. Pokrojoną drobno cebulę i por szklimy na maśle, a następnie dodajemy marchewkę oraz pietruszkę i smażymy około 2 minut. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ziemniaki i smażymy wszystko przez kolejne 2 minuty.* Warzywa podsmażone na maśle uwolnią swój piękny aromat i nadadzą zupie głębszego smaku.KROK 3. Do gotującego się bulionu dodajemy podsmażone na maśle warzywa i gotujemy je około 15 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone upieczone buraczki, przecier pomidorowy oraz sok z cytryny i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Na koniec barszcz doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem i dodajemy odcedzoną fasolę z puszki. Barszcz ściągamy z palnika i zabielamy go zahartowaną gorącym bulionem śmietanką.
WSKAZÓWKI
Sok z cytryny delikatnie zakwasza barszcz, ale pozwala zachować zupie swój piękny kolor. Zamiast cytryny możecie zakwasić barszcz odrobiną octu.Zupę możecie podać także w wersji niezabielonej, ale z dodatkiem łyżki kwaśnej śmietany.Idealnym dodatkiem do zupy są kawałki mięsa z przygotowanego wcześniej bulionu, jajko ugotowane na twardo, biały ser oraz świeża zielenina np. koper.
Do barszczu dodajemy przecier pomidorowy, nie koncentrat. W sezonie możecie dodać także przetarte świeże pomidory, a poza sezonem pomidory z puszki.
WERSJA WEGEWERSJA BEZ ZIEMNIAKÓWW tej wersji barszcz gotujemy bez dodatku ziemniaków, ale finalnie podajemy go z puree ziemniaczanym okraszonym smażoną na maśle cebulką.WERSJA Z KAPUSTĄTo delikatnie słodsza wersja barszczu, do którego dodajemy także pokrojone na kawałki liście białej lub włoskiej kapusty.WERSJA FASOLOWAW tej wersji barszcz wzbogacamy dużą porcją fasoli (często bez ziemniaków). Dodatkiem może być fasola mały lub duży Jaś, fasola czerwona lub ich mieszanka. Niektóre gospodynie przygotowują barszcz także z dodatkiem fasolki szparagowej.
Ta wersja barszczu przygotowywana jest na intensywnym bulionie warzywnym, ale z dodatkiem strączków, które są świetnym źródłem białka. Do zupy, oprócz fasoli można dodać ciecierzycę, bób, soję lub soczewicę. Barszcz można podać z wegeńską śmietanką np. sojową, z nerkowców lub mleczka kokosowego. Świetnym dodatkiem do zupy jest naturalne lub wędzone tofu.
To jedna z moich ulubionych zup!
OdpowiedzUsuńJa również ją uwielbiam 🥰 Jest pyszna i bardzo pożywna 🧡
UsuńJedna z naszych ulubionych zup. Gdy postawię ją na stole mam gwarancję że wszyscy się najedli. Do tego ten optymistyczny kolor zawsze humor poprawia 🩷🩵😁
UsuńTo prawda. Barszcz jest pyszny i pożywny.
UsuńZawsze po jego zjedzeniu mam więcej energii oraz lepszy humor😁.
Uwielbiam ten kolorek, smak i aromat 🥰
Kocham ten barszczyk od zawsze🙂
OdpowiedzUsuńJeszcze jako dziecko zawsze prosiłam o dokładkę 🙂
Pyszota! Mniamm...
Pozdrawiam cieplutko 🤗❤️
Witam w klubie 🧡 Bardzo lubię buraki i potrawy z ich wykorzystaniem.
UsuńMój mąż tak średnio, ale barszcz ukraiński uwielbia 😁. Tu buraczki mu nie przeszkadzają ;)
Pozdrawiam ciepło 🧡. Dobrego tygodnia! 🤗🤗
Uwielbiamy razem z mężem. Oboje mamy kresowe korzenie. ;)
OdpowiedzUsuńCudownie 🧡. Kuchnia wschodnia jest naprawdę wyjątkowa i pyszna 🧡
UsuńBardzo lubię barszcz ukraiński. Najlepiej smakuje jednak na święta :)
OdpowiedzUsuń🧡🧡🧡
Usuńniesamowicie apetyczny!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🧡
UsuńMoja mama robiła przepyszny. Pamiętam, że zawsze wyjadałam fasolkę i ziemniaki w pierwszej kolejności! :)
OdpowiedzUsuńCudowne smaki dzieciństwa 🧡
UsuńBardzo lubię tą zupę. Dosyć często gotuje
OdpowiedzUsuńŚwietny wybór. Jest pyszna i bardzo pożywna 🧡
UsuńMa piękny kolor!
OdpowiedzUsuń🧡🧡
UsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis :) Barszczyk wygląda bardzo apetycznie, to jedna z moich ulubionych zup! :)
Pozdrawiam cieplutko ♡
Dziękuję bardzo i również ciepło pozdrawiam 🤗🧡
UsuńWhile I was in Ukraine I visit the local cushine to eat this soup. It was well prepared and I love it. I am happy you shared the recipe and how you made it. I have bookmarked this post and I will prepare Borscht.
OdpowiedzUsuńMy new post: https://www.melodyjacob.com/2023/12/edinburgh-zoo-winter-village-skating.html
Have a nice day.
I recommend highly! 🤗 Have a nice week! 🧡
UsuńNigdy nie jadłam ale mój teść bardzo zachwala barszcz ukraiński ;) Muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńMiłego dnia! :) Pozdrawiam serdecznie!
PS. Dziękuję za komentarz u mnie ;)
Wildfiret
Polecam gorąco! Barszcz jest naprawdę pyszny i pożywny. Na ten chłodniejszy czas jest idealny :))
UsuńPozdrawiam serdecznie 🤗🧡
Bardzo lubię ten barszcz i koniecznie musi być z fasolą! Widziałam różne przepisy ale Twój jest super! :)
OdpowiedzUsuńJa też najbardziej lubię ten z fasolą 🧡.
UsuńMoja Babcia zawsze dodawała do niego sporą porcję dużej fasoli Jaś. Ależ to było dobre! 🥰
Prezentuje się bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Jej, aż mi ślinka cieknie :) Na pewno wypróbuję ten przepis
OdpowiedzUsuńGorąco polecam! 🤗🧡
UsuńWygląda obłędnie! 😍 Rodzinne smaki zawsze najlepsze.
OdpowiedzUsuńO tak! Smaki dzieciństwa są wyjątkowe 🥰
UsuńTo moja ulubiona zupa i wspomnienie z uczelnianej stołówki
OdpowiedzUsuń🧡🧡
Usuń