Klasyka polskich surówek. Pyszna i zdrowa surówka z kiszonej kapusty świetnie pasuje do dań mięsnych, ale może stanowić także samodzielną przekąskę. Kapusta kiszona to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera sporą dawkę witaminy C, która wzmacnia nasz układ odpornościowy. Znajdziemy w niej także witaminy A, E i B oraz składniki mineralne tj. potas, magnez, wapń i żelazo. Zawarty w niej błonnik pokarmowy oraz bakterie kwasu mlekowego mają zbawienny wpływ na procesy trawienne oraz kondycję naszych jelit. Kapusta kiszona poprawia również stan skóry, wzmacnia naczynia krwionośne oraz obniża poziom cholesterolu we krwi. Jest też niskokaloryczna - 100 g kapusty to tylko 12 kcal.
Potrzebne składniki
- 300 g kiszonej kapusty
- 1 marchewka
- 1 twarde jabłko
- 1 malutka cebula biała
- 1,5 łyżki posiekanego koperku
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 2 duże szczypty pieprzu
Przygotowanie
KROK 1. Kapustę kiszoną delikatnie odciskamy z nadmiaru soku i kroimy na mniejsze kawałki. Obrane jabłko i marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę, a koperek siekamy.KROK 2. Wszystkie składniki przekładamy do salaterki, dodajemy olej rzepakowy oraz świeżo zmielony pieprz i dokładnie mieszamy. Podajemy jako dodatek do dania głównego lub jako samodzielną przekąskę.
WSKAZÓWKI
- Ksylitol możecie zastąpić także erytrytolem lub zwykłym cukrem.
- Jeśli kapusta nie jest bardzo kwaśna, to słodycz dostarczona z jabłka zupełnie wystarczy.
- Kapustę możecie doprawić także kminkiem.
Olej rzepakowy stanowi bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak omega-3 i omega-6. Doda surówce smaku, ale poprawi także przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Moja mama bardzo lubi, a ja jakoś nie przepadam za kiszoną kapustą.
OdpowiedzUsuńSzkoda, bo to prawdziwa bomba witaminowa 🧡.
UsuńKapusta, która jest odpowiednio ukiszona i ma wyważony smak (odpowiedni poziom słodyczy i kwaśności) jest naprawdę pyszna i stanowi podstawę rozmaitych potraw.
Uwielbiam kapustę kiszoną z dodatkiem marchewki i kminku. Najlepsza jest też ta świeża. Nie przepadam natomiast za "przekiszoną" kapustą, bo taka nadaje się już tylko do bigosu.
This looks delicious! Thank you so much for sharing the recipe :)
OdpowiedzUsuńxoxo, rae
raellarina.com
INSTAGRAM
UsuńThank you :) Have you ever eaten sauerkraut salad?
This is a traditional polish salad. It is delicious and very healthy 💚
Jedna z moich ulubionych surówek, nawet wczoraj przyrządzałam ją do obiadu:)
OdpowiedzUsuńWspaniale! O tej porze roku jest najlepszym wyborem. Podnosi odporność i zawsze pysznie smakuje. Kocham te nasze polskie surówki 🧡
UsuńNajlepsza surówka. Uwielbiam od najmłodszych lat :)
OdpowiedzUsuńJa również 🥰
UsuńPycha, robię podobną i właśnie mam 2 słoiki domowej kiszonej kapusty od babci męża! :)
OdpowiedzUsuńRewelacja! :) Ja się zajadam kapustą od moich Rodziców. Wyszła pyszna, lekko słodka i odpowiednio kwaśna 🧡🧡
UsuńTak, uwielbiam kiszoną kapustę! Jest bardzo zdrowa
OdpowiedzUsuńTo prawda. Nasze polskie superfood 💚
UsuńNa jesień o zimę idealna do obiadów
OdpowiedzUsuńO tak! 💚 Smaczna, a do tego bardzo zdrowa :)
UsuńO tak! Jedna z lepszych surówek jakie powstały! Uwielbiam i właśnie jutro do obiadu będę robić 😉
UsuńSmacznego! :) Miłego weekendu! 🤗🌷
Usuńbardzo lubię taką surówkę :)
OdpowiedzUsuń🧡🧡
UsuńO ile się nie mylę, uczyli nas takiej surówki w szkole, ale nie jestem już pewna ;) Bardzo smaczna!
OdpowiedzUsuńSmaczna i zdrowa 🧡 Naturalne wzmocnienie odporności 💪
UsuńTo najlepsza surówka szczególnie na jesień i zimę a na dodatek bardzo uniwersalna. Pasuje niemal do wszystkiego.
OdpowiedzUsuńKiedy byliśmy dziećmi Mama robiła bardzo dużo tej surówki i jak zostawała to wykorzystywaliśmy ją do kanapek.
A kiedy byliśmy przeziębieni dostawaliśmy po szklance soku z kiszonej kapusty. Samo zdrowie!
Lubimy też surówkę z białej kapusty. Jeszcze jest dostępna kapusta stożkowa,ma delikatne,mięciutkie liście, idealna na surówki.
Tylko korzystać:)
Zdrówka życzę i pozdrawiam cieplutko❤️
To prawda. Jest pyszna, bardzo zdrowa i uniwersalna 💚
UsuńJa również uwielbiam surówkę z białej kapusty.
Kapusta to prawdziwa królowa polskich stołów :)
Dziękuję 🧡. Serdecznie pozdrawiam 🤗
Uwielbiam kiszone ogórki, tak samo jak i kapustę kiszoną.
OdpowiedzUsuńDlatego chętnie skorzystam z przepisu na tak smaczną surówkę z kapusty kiszonej. Idealna do obiadu :) Mniam!
Pozdrawiam cieplutko.
Polecam gorąco dla smaku i zdrowia! 🤗💚
UsuńDziękuję. Ja również przesyłam ciepłe pozdrowienia 🧡
Kapusta kiszona to super skarbnica witamin. Jesienią to u mnie surówka obowiązkowa. :)
OdpowiedzUsuńTo prawda 🧡 Idealny wybór na ten chłodniejszy czas 💚
UsuńWłaśnie wczoraj taką jadłam :)
OdpowiedzUsuń🧡🧡
UsuńUwielbiam! Ale mi apetytu narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńCieszę się 🧡🧡
UsuńSmak mojego dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńMojego również 🥰
UsuńKocham surówkę z kiszonej kapusty ❤️
OdpowiedzUsuńU mnie must have późną jesienią i zimą ❤️
Pozdrawiam serdecznie
Idealnie. Naturalne wzmocnienie odporności 💚💪
UsuńTak jak Ci pisałam, u nas najczęściej taka surówka do smażonej rybki, ale ostatnio mąż zrobił do mielonego z frytkami :)
OdpowiedzUsuńPysznie 🧡 W polskiej kuchni to surówka uniwersalna. Świetna do ryb, jak również do mięs :)
UsuńKlasyka polskiej kuchni i jedna z moich ulubionych surówek. Uniwersalna i zawsze pycha. :)
OdpowiedzUsuńTo prawda 🧡 Klasyka, która pasuje do wielu dań i zawsze smakuje :)
UsuńMmmm. Wygląda mega apetycznie. Koniecznie muszę zrobić :-)
OdpowiedzUsuń🧡🧡
UsuńChetnie zagladam do takich "klasycznych" przepisów, gdyz czesto sie okazuje, ze maja jakis skladnik, którego nigdy nie stosowalam. Tutaj tez go znalazlam - koperek, który niewatpliwie dodaje jej aromatu.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię tą surówkę z koperkiem, ale świetnie smakuje także z natką pietruszki :)
Usuń