2023-11-12

Roladki ze szpinakiem i mozzarellą

Przepis na pieczone roladki drobiowe zawijane w plastry wędzonego boczku. Ich środek wypełnia ser mozzarella oraz duszony na maśle śmietankowy szpinak baby. Roladki są niezwykle soczyste i bardzo aromatyczne. Głębi smaku dodaje im czosnek, musztarda dijon oraz świeży rozmaryn. Możemy serwować je w klasycznym zestawianiu obiadowym lub jako posiłek odpowiedni dla osób na diecie ketogenicznej.  

Roladki ze szpinakiem i mozzarellą
Potrzebne składniki

- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 100 g wędzonego boczku
- 100 g sera mozzarella
- 80 g szpinaku baby
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki śmietanki 30 %
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- mała gałązka rozmarynu
- 0,5 łyżeczki suszonego czosnku
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
KROK 1. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak baby oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy liście szpinaku zwiędną, wlewamy śmietankę, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu i dusimy przez chwilę. Zawartość studzimy.

KROK 2. Piersi z kurczaka rozbijamy delikatnie tłuczkiem przez folię spożywczą (na grubość około 1 cm). Każdy filet oprószamy z obu stron solą, pieprzem i suszonym czosnkiem, a z jednej strony smarujemy je musztardą dijon.

KROK 3. Stronę posmarowaną musztardą obsypujemy startym serem mozzarella, a na nim układamy ostudzony szpinak i zawijamy. Każdą roladkę owijamy plastrami boczku, a boki spinamy wykałaczkami.
KROK 4. Uformowane roladki układamy w naczyniu żaroodpornym i smarujemy je odrobiną tłuszczu: 

- na diecie keto używamy masła, smalcu lub oliwy z oliwek;
- w zwykłej diecie świetnie sprawdzi się olej rzepakowy.

Wierzch każdej roladki oprószamy suszonym czosnkiem oraz kawałkami świeżego rozmarynu. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 30 minut (na 5 minut przez końcem pieczenia możemy włączyć termoobieg).

ROLADKI PRZEZ PIECZENIEM 

Roladki ze szpinakiem i mozzarellą
Roladki ze szpinakiem i mozzarellą

TUŻ PO WYJĘCIU Z PIEKARNIKA

Roladki ze szpinakiem i mozzarellą

SOCZYSTY SZPINAKOWO - SEROWY ŚRODEK

Roladki ze szpinakiem i mozzarellą
zwykłej diecie możemy podać je w klasycznym zestawieniu obiadowym.

diecie keto możemy serwować je w towarzystwie ulubionej sałatki.

 Roladki świetnie smakują także z dodatkiem lekkich sosów.

Świetnie sprawdzi się sos czosnkowy lub jogurtowy.

roladki zawijane w boczku

34 komentarze:

  1. Przepis za przepisem a wszystkie są tak apetycznie wyeksponowane, że natychmiast jest się głodnym :)
    Twoje jedzonko jest dopracowane,wypieszczone,po prostu sztuka na talerzu🙂
    Pozdrawiam serdecznie 🤗🧡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie 🧡. Jest mi niezmiernie miło czytać takie słowa.
      Staram się dopieszczać wszystkie swoje potrawy. To sprawia mi przyjemność. Poza tym kocham gotować, ale także kocham jeść 🥰.
      Pozdrawiam ciepło 😘

      Usuń
    2. W każdym poście widać, że kochasz gotować 🙂
      Jak tu nie lubić jeść kiedy takie pyszności na talerzu🥰
      Mnie gotowanie relaksuje i z kuchni mogłabym nie wychodzić.
      Problem w tym, że dla dwóch osób trudno jest poszaleć 🙂
      Ale i tak wymyślam . Wykorzystuję też Twoje przepisy bo są fantastyczne🥰
      Pozdrawiam cieplutko 🤗❤️

      Usuń
    3. Mamy tak samo 🧡 Mnie również gotowanie relaksuje. Kuchnia to dla mnie ocean twórczości. Uwielbiam poznawać nowe smaki i bawić się różnymi połączeniami.
      Też nie szaleję z porcjami, ale zawsze staram się wymyślić coś pysznego.
      Dobre jedzenie to też dbanie o samych siebie 🧡.
      Bardzo mi miło 💖. Dobrego dnia! 🤗🌷

      Usuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Roladki prezentują się bardzo smakowicie :D
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszą być przepyszne, uwielbiam połączenie szpinaku i mozzarelli:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są pyszne i aromatyczne, a mięsko mięciutkie i bardzo soczyste. Szpinak i mozzarella dodają mu soczystości od środka, a plastry boczku nawilżają od zewnątrz :)

      Usuń
  5. Świetne połączenie 😍 Wygląda bardzo smakowicie, aż mam ślinotok 😋😀😍

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam! U Ciebie zawsze można znaleźć pyszne, kolorowe i zdrowe przepisy. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mój mąż lubi takie potrawy. Chętnie spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  8. this looks delicious! thanks so much for sharing the recipe :)

    xoxo, rae
    raellarina.com
    INSTAGRAM

    OdpowiedzUsuń
  9. I to jest obiad na bogato. Doskonały na co dzień, ale od święta doskonale również się sprawdzi 😀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Bardzo lubię te roladki. Nie wymagają dużo pracy i czasu, ale są pyszne i bardzo soczyste. Idealne na co dzień i od święta :)

      Usuń
  10. Brzmi skomplikowanie/czasochłonnie, ale myślę, że efekt jest tego wart :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje się czasochłonne, ale ich przygotowanie jest naprawdę szybkie i proste.
      Polecam gorąco, bo są pyszne i bardzo soczyste 🧡🤗

      Usuń
  11. Te zdjęcia są tak sugestywne! Aż żałuję, że mam dziś na obiad makaron...

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają fantastycznie! Moi faceci bardzo by się ucieszyli z takiej propozycji!

    OdpowiedzUsuń
  13. Posmakowały by mi. Nie robiłam takich roladek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam! Są pyszne i naprawdę szybkie oraz proste w przygotowaniu :)

      Usuń