2023-11-23

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem

Przepis na pyszną szpinakową roladę z puszystym serkiem twarogowym oraz wędzonym łososiem. Jej podstawę stanowi zielony omlet z dodatkiem rozdrobnionego szpinaku baby. Rolada idealnie sprawdzi się na przekąskę, a także imprezową oraz świąteczną przystawkę. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, ale efektownie ozdobi nasz stół. 

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem

Potrzebne składniki

- 200 g świeżego szpinaku baby
- 150 g puszystego serka śmietankowego*
- 100 g wędzonego łososia
- 1 łyżeczka chrzanu śmietankowego
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka
- 4 łyżki mleka
- 1,5 łyżki mąki
- 1 łyżka masła

np. Almette

PRZYPRAWY
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
- szczypta cukru
__________________________________
ROZMIAR FORMY: 22 cm x 28 cm

Przygotowanie

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem

KROK 1. W głębokiej patelni rozgrzewamy masło i dodajemy szpinak baby. Kiedy ten zwiędnie, dodajemy także przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Zawartość studzimy. 

KROK 2. Do rozdrabniacza dodajemy ostudzony szpinak, 2 żółtka, mąkę oraz mleko i miksujemy do momentu rozdrobnienia szpinaku. Powstałą mieszankę doprawiamy dużą szczyptą soli, pieprzu, cukru oraz gałki muszkatołowej. 

KROK 3. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie delikatnie łączymy z zieloną masą. Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na około 15 minut.

KROK 4. Zielony omlet od razu po wyjęciu z piekarnika delikatnie przekładamy na lnianą lub bawełnianą ściereczkę. Ostrożnie ściągamy papier, delikatnie zawijamy w ściereczkę i pozostawiamy tak do ostudzenia*.

* Studzenie w taki sposób sprawi, że omlet nabierze odpowiedniej formy i nie popęka podczas późniejszego zwijania

KROK 5. Serek twarogowy łączymy z łyżeczką chrzanu i smarujemy nim ostudzony omlet. Na połowie serka układamy także plastry wędzonego łososia i zawijamy. Roladę owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Po chłodzeniu kroimy roladki ostrym nożem na odpowiadającą nam grubość.

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem
WSKAZÓWKI

Zamiast chrzanu możecie dodać do serka swoje ulubione zioła.

Idealnie sprawdzi się świeży koperek lub natka pietruszki.

Do serka możecie dodać także kawałki orzechów.

Świetnym dodatkiem do rolady będą też kawałki zielonego lub konserwowego ogórka. 

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem

46 komentarzy:

  1. O jak zielono. Pięknie Ci wyszły te roladki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ to musi być pyszne, zgłodniałam.... chyba nie zasnę... łosoś.... mniam....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są naprawdę pyszne 💚.
      Bardzo je lubię, a po schłodzeniu w lodówce i przejściu wszystkich smaków są mięciutkie oraz bardzo delikatne.
      Są świetną przekąską na różnego rodzaju przyjęciach.
      Gorąco polecam! 🤗

      Usuń
  3. Cudownie wygląda! Ja jakoś do łososia nie mogę się przekonać... może w takiej wersji w końcu do mnie przemówi ta rybka 😉 serdecznie pozdrawiam 😘🌹🌷

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo smaki naprawdę świetnie się ze sobą łączą 💚.
      Zawsze możesz wybrać łososia wędzonego na gorąco - będzie miał delikatniejszy smak.
      Świetnie sprawdzi się także wędzony pstrąg, albo plastry ulubionej wędliny :))
      Pozdrawiam ciepło 😘🌷

      Usuń
  4. Idealna gdy goście mają przyjść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda :) Na przyjęciach i spotkaniach rodzinnych sprawdza się idealnie 💚.

      Usuń
  5. Wygląda obłędnie! Soczysta zieleń połączona z bielą serka i łososiem dały efekt łał!!! Masz rację, że może być dekoracją stołu:) Ale też fantastyczny efekt smakowy,pyszota!!!
    Ty to masz pomysły:)
    Pozdrawiam serdecznie ❤️❤️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję 🧡🧡 Ta rolada zawsze robi furorę na wszelkich spotkaniach rodzinnych, ale świetnie sprawdzi się też na przystawkę lub kolację :)
      Sama nie przepadam tak bardzo za wędzonym łososiem, ale tu smaki łączą się idealnie, a po schłodzeniu roladka jest mięciutka i delikatna.
      Pyszna jest też z dodatkiem zielonego ogórka (układam wtedy ogórka pokrojonego w słupki na jednym brzegu rolady).
      Lubię ją też w wersji mięsnej i z dodatkiem orzechów. Można zabawić się kolorami oraz smakami i stworzyć swoje ulubione połączenie :)
      Pozdrawiam ciepło! 🧡 Miłego weekendu! 🤗🌷

      Usuń
    2. Kasiu
      Trafiłaś z przepisem idealnie w moje zapotrzebowanie:)
      Dzięki za podpowiedzi🙂
      Wszystkiego dobrego! Pozdrawiam cieplutko 🤗🧡

      Usuń
  6. Pysznie i zdrowo. Świetnie się ta rolada prezentuje. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam serdecznie ♡
    Uwielbiam takie roladki "na słono" :) Pyszna przekąska. Kojarzy mi się z domówką, ale wiadomo, na co dzień też super propozycja na talerzyk :) Ten zielony kolor robi wrażenie :)
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Są świetnym rozwiązaniem na codzienną, ale i świąteczną przekąskę :)
      200 g świeżego szpinaku nadaje im intensywnej zieleni 💚. Bardzo lubię takie kolorki na talerzu :)
      Pozdrawiam ciepło 🤗

      Usuń
    2. Szpinak to w ogóle magiczny składnik, fajnie komponuje się z takimi omletami, naleśnikami, ziemniakami (zielone kopytka np.) tak więc ja jestem jak najbardziej za :) Poza tym dobrze smakuje i jest zdrowy, same plusy :)

      Usuń
    3. To prawda :) Szpinakowe love 💚💚💚

      Usuń
  8. Zapisuję, zdecydowanie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam! Chociaż ogółem łosoś mi nie podchodzi, to w takich roladach go sobie nie wyobrażam, aby zabrakło go :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. W roladkach sprawdza się idealnie. Smaki świetnie się ze sobą łączą 💚

      Usuń
  10. Uwielbiam to połączenie smaków i kolorów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również uwielbiam to połączenie. Cieszy oko i podniebienie 😁💚

      Usuń
  11. Pysznie wygląda. Z chęcią spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  12. Rolada prezentuje się bardzo smacznie :D
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Mmm pychotka :D Uwielbiam zarówno szpinak jak i łososia. Zapisałam sobie przepis :D
    Miłego dnia! :) Pozdrawiam serdecznie!
    Wildfiret

    OdpowiedzUsuń
  14. Dawno nie jadłam łososia. Taka rolada to rewelacyjny pomysł

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! 🤗💚 Tutaj smaki świetnie się ze sobą łączą :)

      Usuń
  15. Bardzo apetycznie się prezentuje :)
    Super pomysł na świąteczną przystawkę :)

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i również serdecznie pozdrawiam 😘

      Usuń
  16. Fantastyczne te roladki szpinakowe z łososiem Kasiu. Wyglądają apetycznie. Bardzo chętnie wypróbuje, lubię takie rzeczy. Łososia kocham zawsze i wszędzie. Wspaniała ryba.

    Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za przepis.

    Kasia Dudziak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam! Cieszą oko i podniebienie :)
      Są świetne jako przystawka codzienna, imprezowa i świąteczna :)
      Pozdrawiam ciepło 🧡

      Usuń
  17. Przymierzam się zrobić ją na wigilię. Zapisuję sobie przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na moim stole też jej nie zabraknie :). Polecam gorąco! 💚💚

      Usuń