Przepis na pyszną szpinakową roladę z puszystym serkiem twarogowym oraz wędzonym łososiem. Jej podstawę stanowi zielony omlet z dodatkiem rozdrobnionego szpinaku baby. Rolada idealnie sprawdzi się na przekąskę, a także imprezową oraz świąteczną przystawkę. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, ale efektownie ozdobi nasz stół.
Potrzebne składniki
- 200 g świeżego szpinaku baby
- 150 g puszystego serka śmietankowego*
- 100 g wędzonego łososia
- 1 łyżeczka chrzanu śmietankowego
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka
- 4 łyżki mleka
- 1,5 łyżki mąki
- 1 łyżka masła
* np. Almette
PRZYPRAWY
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
- szczypta cukru
__________________________________
ROZMIAR FORMY: 22 cm x 28 cm
Przygotowanie
KROK 1. W głębokiej patelni rozgrzewamy masło i dodajemy szpinak baby. Kiedy ten zwiędnie, dodajemy także przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Zawartość studzimy.KROK 2. Do rozdrabniacza dodajemy ostudzony szpinak, 2 żółtka, mąkę oraz mleko i miksujemy do momentu rozdrobnienia szpinaku. Powstałą mieszankę doprawiamy dużą szczyptą soli, pieprzu, cukru oraz gałki muszkatołowej.KROK 3. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie delikatnie łączymy z zieloną masą. Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na około 15 minut.KROK 4. Zielony omlet od razu po wyjęciu z piekarnika delikatnie przekładamy na lnianą lub bawełnianą ściereczkę. Ostrożnie ściągamy papier, delikatnie zawijamy w ściereczkę i pozostawiamy tak do ostudzenia*.* Studzenie w taki sposób sprawi, że omlet nabierze odpowiedniej formy i nie popęka podczas późniejszego zwijania.KROK 5. Serek twarogowy łączymy z łyżeczką chrzanu i smarujemy nim ostudzony omlet. Na połowie serka układamy także plastry wędzonego łososia i zawijamy. Roladę owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Po chłodzeniu kroimy roladki ostrym nożem na odpowiadającą nam grubość.
WSKAZÓWKIZamiast chrzanu możecie dodać do serka swoje ulubione zioła.Idealnie sprawdzi się świeży koperek lub natka pietruszki.Do serka możecie dodać także kawałki orzechów.Świetnym dodatkiem do rolady będą też kawałki zielonego lub konserwowego ogórka.
O jak zielono. Pięknie Ci wyszły te roladki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🤗🧡🧡
Usuńależ to musi być pyszne, zgłodniałam.... chyba nie zasnę... łosoś.... mniam....
OdpowiedzUsuńSą naprawdę pyszne 💚.
UsuńBardzo je lubię, a po schłodzeniu w lodówce i przejściu wszystkich smaków są mięciutkie oraz bardzo delikatne.
Są świetną przekąską na różnego rodzaju przyjęciach.
Gorąco polecam! 🤗
Cudownie wygląda! Ja jakoś do łososia nie mogę się przekonać... może w takiej wersji w końcu do mnie przemówi ta rybka 😉 serdecznie pozdrawiam 😘🌹🌷
OdpowiedzUsuńPolecam, bo smaki naprawdę świetnie się ze sobą łączą 💚.
UsuńZawsze możesz wybrać łososia wędzonego na gorąco - będzie miał delikatniejszy smak.
Świetnie sprawdzi się także wędzony pstrąg, albo plastry ulubionej wędliny :))
Pozdrawiam ciepło 😘🌷
Idealna gdy goście mają przyjść :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :) Na przyjęciach i spotkaniach rodzinnych sprawdza się idealnie 💚.
UsuńWygląda obłędnie! Soczysta zieleń połączona z bielą serka i łososiem dały efekt łał!!! Masz rację, że może być dekoracją stołu:) Ale też fantastyczny efekt smakowy,pyszota!!!
OdpowiedzUsuńTy to masz pomysły:)
Pozdrawiam serdecznie ❤️❤️
Dziękuję 🧡🧡 Ta rolada zawsze robi furorę na wszelkich spotkaniach rodzinnych, ale świetnie sprawdzi się też na przystawkę lub kolację :)
UsuńSama nie przepadam tak bardzo za wędzonym łososiem, ale tu smaki łączą się idealnie, a po schłodzeniu roladka jest mięciutka i delikatna.
Pyszna jest też z dodatkiem zielonego ogórka (układam wtedy ogórka pokrojonego w słupki na jednym brzegu rolady).
Lubię ją też w wersji mięsnej i z dodatkiem orzechów. Można zabawić się kolorami oraz smakami i stworzyć swoje ulubione połączenie :)
Pozdrawiam ciepło! 🧡 Miłego weekendu! 🤗🌷
Kasiu
UsuńTrafiłaś z przepisem idealnie w moje zapotrzebowanie:)
Dzięki za podpowiedzi🙂
Wszystkiego dobrego! Pozdrawiam cieplutko 🤗🧡
🧡🧡🧡
UsuńPysznie i zdrowo. Świetnie się ta rolada prezentuje. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🤗🧡
UsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie roladki "na słono" :) Pyszna przekąska. Kojarzy mi się z domówką, ale wiadomo, na co dzień też super propozycja na talerzyk :) Ten zielony kolor robi wrażenie :)
Pozdrawiam cieplutko ♡
To prawda. Są świetnym rozwiązaniem na codzienną, ale i świąteczną przekąskę :)
Usuń200 g świeżego szpinaku nadaje im intensywnej zieleni 💚. Bardzo lubię takie kolorki na talerzu :)
Pozdrawiam ciepło 🤗
Szpinak to w ogóle magiczny składnik, fajnie komponuje się z takimi omletami, naleśnikami, ziemniakami (zielone kopytka np.) tak więc ja jestem jak najbardziej za :) Poza tym dobrze smakuje i jest zdrowy, same plusy :)
UsuńTo prawda :) Szpinakowe love 💚💚💚
UsuńBardzo ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 💚
UsuńZapisuję, zdecydowanie moje smaki :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam! 🤗💚
UsuńUwielbiam! Chociaż ogółem łosoś mi nie podchodzi, to w takich roladach go sobie nie wyobrażam, aby zabrakło go :D
OdpowiedzUsuńTo prawda. W roladkach sprawdza się idealnie. Smaki świetnie się ze sobą łączą 💚
Usuńo mniam jak to mega pysznie wygląda :D
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie 🤗💚
UsuńUwielbiam to połączenie smaków i kolorów :)
OdpowiedzUsuńJa również uwielbiam to połączenie. Cieszy oko i podniebienie 😁💚
UsuńPysznie wygląda. Z chęcią spróbuję.
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam! 🤗💚💚
UsuńRolada prezentuje się bardzo smacznie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Dziękuję bardzo 💚
UsuńMmm pychotka :D Uwielbiam zarówno szpinak jak i łososia. Zapisałam sobie przepis :D
OdpowiedzUsuńMiłego dnia! :) Pozdrawiam serdecznie!
Wildfiret
Gorąco polecam! 🤗💚
UsuńDawno nie jadłam łososia. Taka rolada to rewelacyjny pomysł
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗💚 Tutaj smaki świetnie się ze sobą łączą :)
UsuńGenialne są takie połączenia
OdpowiedzUsuńTo prawda :) Cieszą oko i podniebienie 💚
UsuńBardzo apetycznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na świąteczną przystawkę :)
Pozdrawiam serdecznie
Dziękuję bardzo i również serdecznie pozdrawiam 😘
UsuńFantastyczne te roladki szpinakowe z łososiem Kasiu. Wyglądają apetycznie. Bardzo chętnie wypróbuje, lubię takie rzeczy. Łososia kocham zawsze i wszędzie. Wspaniała ryba.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i dziękuję za przepis.
Kasia Dudziak
Gorąco polecam! Cieszą oko i podniebienie :)
UsuńSą świetne jako przystawka codzienna, imprezowa i świąteczna :)
Pozdrawiam ciepło 🧡
Przymierzam się zrobić ją na wigilię. Zapisuję sobie przepis.
OdpowiedzUsuńNa moim stole też jej nie zabraknie :). Polecam gorąco! 💚💚
UsuńIdealne na imprezę.
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
Usuń