Przepis na pyszny jesienny deser z dyni hokkaido. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Jeśli zostanie Wam nadmiar puree z pieczonej dyni, to zawsze możecie przygotować ten pożywny budyń, który jest zdecydowanie zdrowszy od tego z torebki. Deser nie zawiera cukru, glutenu ani barwników. Piękny kolor nadaje mu wyłącznie dynia.
Potrzebne składniki
- 200 g purée z dyni hokkaido
- 300 ml mleka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 2 łyżki erytrytolu
Przygotowanie
KROK 1. Małą dynię hokkaido dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy na ćwiartki i wydrążamy miękki środek wraz z pestkami. Kawałki dyni układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy je folią aluminiową. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (grzanie góra - dół) na około 55 - 60 minut. Ostudzone kawałki dyni miksujemy wraz ze skórką na gładki mus*.* Tej odmiany dyni nie musimy obierać ze skórki, ponieważ ta jest cienka i jadalna.KROK 2. Do garnuszka wlewamy 200 ml mleka. Dodajemy także erytrytol, esencję waniliową oraz 200 g purée z dyni. Zawartość zagotowujemy. Do pozostałego zimnego mleka dodajemy mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy.KROK 3. Gdy masa dyniowo - mleczna się zagotuje, wlewamy do niej mąkę połączoną z mlekiem. Energicznie mieszając gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia zawartości. Gotowy budyń przelewamy do miseczek i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Budyń podałam z pestkami dyni oraz suszoną żurawiną.
PROPOZYCJE DODATKÓW
- suszone lub świeże owoce
- powiodła i soki owocowe
- syrop klonowy
- wiórki kokosowe
- orzechy i pestki
- płatki czekoladowe
- bita śmietana
- pokruszone ciastka lub biszkopty
- przyprawy: kardamon i cynamon
WSKAZÓWKI
Erytrytol możecie zastąpić także innym ulubionym słodzidłem.
Świetnie sprawdzi się ksylitol, stevia, miód, syrop z agawy lub syrop daktylowy.
Zamiast esencji waniliowej możecie dodać także ziarenka z laski wanilii.
Wyjątkowy smak i aromat nada mu także przyprawa korzenna.
Zachwycający kolor :)
OdpowiedzUsuńTo prawda 🧡 Cieszy podniebienie, ale i oczy :)
UsuńBudyń wygląda bardzo apetycznie zwłaszcza z tymi dodatkami:)
OdpowiedzUsuńMniamm...
Dziękuję bardzo 🧡🧡
UsuńTeż robię. Pychotka.
OdpowiedzUsuńSuper 🧡 To świetny sposób na przemycenie dyni dla najmłodszych smakoszy :D
UsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, dzięki za inspirację! Szukałam właśnie dobrych dyniowych dań, bo u mnie w tym roku sporo dyń :)
Pozdrawiam cieplutko ♡
Polecam gorąco na jesienny deser 🧡
UsuńPozdrawiam ciepło 😘
CIekawy przepis. Lubię dynię więc może się skuszę :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🧡
UsuńAle ciekawa propozycja, w takim wydaniu dyni nie jadłam! :)
OdpowiedzUsuńPolecam! 🤗 Budyń jest pyszny i pożywny 🧡
UsuńTo deser w moim stylu 💗💗💗
OdpowiedzUsuń🧡🧡
UsuńTen kolor jest zachwycający! Podnosi poziom optymizmu :-)
OdpowiedzUsuńTo prawda :) Dodaje uśmiechu i energii 🧡
UsuńDynię uwielbiamy- najczęściej robimy z niej zupę krem. Z budyniem jeszcze nie eksperymentowałam :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🧡 Jest pyszny, pożywny i ma piękny kolor.
UsuńSmaki dyniowe w naszym domu lubię tylko ja, więc pojawiają się sporadycznie. Ale w dobrych knajpach dyniowych rarytasów sobie nie odmówię :)
OdpowiedzUsuńPolecam dynię na słodko :) Tym budyniem przekonałam do dyni niejadka :D
UsuńBardzo lubię produkty z dyni, ale o budyniu jeszcze nigdy nie słyszałam! Ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! Jest pyszny i pożywny 🧡
UsuńPyszności
Usuń🧡🧡
Usuńpięknie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję 🧡
UsuńJuz sie zachwycalam na Smakerze tym przepisem, chetnie spróbuje, gdyz musi miec ciekawy smak.
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗 Jest pyszny, pożywny i ma piękny kolor. Można doprawić go ulubionymi dodatkami. Z przyprawą korzenną świetnie rozgrzeje 🧡.
UsuńMega kolorek!
OdpowiedzUsuńTo prawda. Uwielbiam dynię także za ten piękny kolor 🧡
UsuńNigdy nie jadłam takiego. Jestem ciekawa jak smakuje
OdpowiedzUsuńGorąco polecam! Jest naprawdę pyszny i pożywny 🧡
Usuń