2023-11-09

Budyń dyniowy

Przepis na pyszny jesienny deser z dyni hokkaido. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Jeśli zostanie Wam nadmiar puree z pieczonej dyni, to zawsze możecie przygotować ten pożywny budyń, który jest zdecydowanie zdrowszy od tego z torebki. Deser nie zawiera cukru, glutenu ani barwników. Piękny kolor nadaje mu wyłącznie dynia. 

Budyń dyniowy
Potrzebne składniki

- 200 g purée z dyni hokkaido
- 300 ml mleka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 2 łyżki erytrytolu

Przygotowanie
KROK 1. Małą dynię hokkaido dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy na ćwiartki i wydrążamy miękki środek wraz z pestkami. Kawałki dyni układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy je folią aluminiową. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (grzanie góra - dół) na około 55 - 60 minut. Ostudzone kawałki dyni miksujemy wraz ze skórką na gładki mus*.

* Tej odmiany dyni nie musimy obierać ze skórki, ponieważ ta jest cienka i jadalna.

KROK 2. Do garnuszka wlewamy 200 ml mleka. Dodajemy także erytrytol, esencję waniliową oraz 200 g purée z dyni. Zawartość zagotowujemy. Do pozostałego zimnego mleka dodajemy mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy.

KROK 3. Gdy masa dyniowo - mleczna się zagotuje, wlewamy do niej mąkę połączoną z mlekiem. Energicznie mieszając gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia zawartości. Gotowy budyń przelewamy do miseczek i podajemy z ulubionymi dodatkami.
budyń dyniowy

Budyń podałam z pestkami dyni oraz suszoną żurawiną.

PROPOZYCJE DODATKÓW

- suszone lub świeże owoce
- powiodła i soki owocowe
- syrop klonowy
- wiórki kokosowe
- orzechy i pestki
- płatki czekoladowe
- bita śmietana
- pokruszone ciastka lub biszkopty
- przyprawy: kardamon i cynamon

Budyń dyniowy

 WSKAZÓWKI

Erytrytol możecie zastąpić także innym ulubionym słodzidłem. 
Świetnie sprawdzi się ksylitol, stevia, miód, syrop z agawy lub syrop daktylowy.

Zamiast esencji waniliowej możecie dodać także ziarenka z laski wanilii.

Wyjątkowy smak i aromat nada mu także przyprawa korzenna.

32 komentarze:

  1. Budyń wygląda bardzo apetycznie zwłaszcza z tymi dodatkami:)
    Mniamm...

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Super 🧡 To świetny sposób na przemycenie dyni dla najmłodszych smakoszy :D

      Usuń
  3. Witam serdecznie ♡
    Super pomysł, dzięki za inspirację! Szukałam właśnie dobrych dyniowych dań, bo u mnie w tym roku sporo dyń :)
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco na jesienny deser 🧡
      Pozdrawiam ciepło 😘

      Usuń
  4. CIekawy przepis. Lubię dynię więc może się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale ciekawa propozycja, w takim wydaniu dyni nie jadłam! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten kolor jest zachwycający! Podnosi poziom optymizmu :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dynię uwielbiamy- najczęściej robimy z niej zupę krem. Z budyniem jeszcze nie eksperymentowałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! 🧡 Jest pyszny, pożywny i ma piękny kolor.

      Usuń
  8. Smaki dyniowe w naszym domu lubię tylko ja, więc pojawiają się sporadycznie. Ale w dobrych knajpach dyniowych rarytasów sobie nie odmówię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam dynię na słodko :) Tym budyniem przekonałam do dyni niejadka :D

      Usuń
  9. Bardzo lubię produkty z dyni, ale o budyniu jeszcze nigdy nie słyszałam! Ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Juz sie zachwycalam na Smakerze tym przepisem, chetnie spróbuje, gdyz musi miec ciekawy smak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! 🤗 Jest pyszny, pożywny i ma piękny kolor. Można doprawić go ulubionymi dodatkami. Z przyprawą korzenną świetnie rozgrzeje 🧡.

      Usuń
  11. Odpowiedzi
    1. To prawda. Uwielbiam dynię także za ten piękny kolor 🧡

      Usuń
  12. Nigdy nie jadłam takiego. Jestem ciekawa jak smakuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam! Jest naprawdę pyszny i pożywny 🧡

      Usuń