2023-10-31

Risotto ze szpinakiem i pomidorami

Risotto to jedno z moich ulubionych dań, które cenię za kremową i kleistą konsystencję oraz niesamowitą wyrazistość każdego ziarenka ryżu. Dzisiaj zapraszam Was na pyszne i aromatyczne risotto ze świeżym szpinakiem, pomidorkami oraz kawałkami kurczaka. Całość dopełnia kremowa śmietanka oraz lekko owocowa i pikantna nuta parmezanu.

Risotto ze szpinakiem i kurczakiem

Potrzebne składniki

- 160 g ryżu Arborio
- 200 g piersi z kurczaka
- 200 g szpinaku baby
- 10 większych pomidorków koktajlowych
- 2 cebule szalotki
- 700 ml bulionu
- 6 łyżek śmietanki 30 %
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki oliwy
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
KROK 1. Kurczaka kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki. Kawałki oprószamy solą, pieprzem i 1/2 łyżeczki suszonego czosnku. Dodajemy 2 łyżki oliwy, dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę dla odpowiedniego przejścia smaków oraz aromatów. Następnie smażymy na delikatnie rumiany kolor i odkładamy na talerzyk.

KROK 2. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie (2 łyżki), dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu.

KROK 3. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie już al dente, dodajemy do niego szpinak baby i mieszamy do momentu aż zwiędnie. Następnie dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, śmietankę, 2 szczypty gałki muszkatołowej oraz 1/2 łyżeczki suszonego czosnku. Dodajemy też kawałki wcześniej podsmażonego kurczaka. Całość dusimy jeszcze około 2 minut.

KROK 4. Na koniec risotto doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy starty parmezan, ściągamy z palnika, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu przez około 2 - 3 minuty.

Risotto ze szpinakiem i pomidorami

 WSKAZÓWKA
Podstawą każdego risotto jest dobry bulion. 
Polecam klasyczny rosół z kury. 
Domowy rosół sprawi, że danie będzie delikatne, a smak odpowiednio wyważony.
Risotto ze szpinakiem i pomidorami
 Risotto możemy przygotować także w wersji wege (bez kurczaka).

W wersji wege polecam domowy intensywny wywar warzywny.

24 komentarze:

  1. Zdrowo i smacznie a jak ładnie wygląda to danie ❤️

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i również serdecznie pozdrawiam 🤗🧡

      Usuń
  2. Pyszna propozycja na obiad i tyle dobroci w środku. Do tego ta feria kolorów. Bardzo udany przepis 🙂

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne i pożywne połączenie 😋 Risotto na obiad zawsze się sprawdza 😍😀

    OdpowiedzUsuń
  4. Risotto ze szpinakiem jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! 🤗 Szpinak świetnie sprawdza się w risotto. Lubię też wersję z suszonymi pomidorami lub dodatkiem gorgonzoli :))

      Usuń
  5. Risotto jest niezastąpione kiedy ma się dylemat co by tu zrobić na obiad. Twoje wygląda bardzo apetycznie.
    Bardzo pomocne są Twoje podpowiedzi.
    Pozdrawiam cieplutko 🧡🧡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Możemy dodać do niego swoje ulubione składniki i za każdym razem stworzyć nowe danie :)
      Dziękuję bardzo i również ciepło pozdrawiam 🤗🧡

      Usuń
  6. Pyszne, zdrowe i pięknie wygląda:) Uwielbiam takie dania:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie, uwielbiam podobne dania. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Podoba mi się to połączenie. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń