Uwielbiam bataty, bo są pyszne i zdrowe. Są bogatym źródłem beta - karotenu, witamin C, A, E, K i B6, a także potasu i żelaza. Frytki przygotowuję w lekkiej, pieczonej wersji, bez nadmiaru tłuszczu. Mają delikatnie słodki smak, a wyrazistości dodaje im wędzona papryka oraz tymianek. Są świetnie jako samodzielna przekąska lub dodatek do obiadu.
Potrzebne składniki
- 2 duże bataty
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
KROK 1. Bataty obieramy ze skórki i kroimy na frytki. Olej łączymy z tymiankiem, papryką wędzoną, solą i pieprzem. W przygotowanej mieszance obtaczamy pokrojone bataty i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.KROK 2. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (pieczenie góra - dół) na około 20 minut. Frytki z batatów serwujemy z dodatkiem ulubionych sosów lub jako dodatek do obiadu.
Frytki świetnie smakują z dodatkiem majonezu, sosu czosnkowego lub jogurtowego.
Uwielbiam frytki z batatów :)
OdpowiedzUsuń🧡🧡
UsuńNigdy nie robiłam. Będę musiała w końcu spróbowac
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗 To moja ulubiona forma podania batatów 🧡
UsuńTeż robię. Pycha.
OdpowiedzUsuń🧡🧡
UsuńOd czasu do czasu też robię. Są bardzo smaczne, ale w domu zajadam się nimi tylko ja :)
OdpowiedzUsuń🧡🧡
UsuńA ja z batatów sama frytek nie robiłam,ale zainspirowałaś mnie skutecznie Kasiu 😘
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗 Mają lekko słodki smak i są bardzo delikatne :)
UsuńUwielbiamy całą rodziną :)
OdpowiedzUsuń🧡🧡
UsuńWyglądają niezwykle apetycznie. Uwielbiam frytki z batatów i też przyrządzam w piekarniku:)
OdpowiedzUsuńDziękuję 🧡
UsuńUwielbiam frytki z batatów, często robię podobne. :)
OdpowiedzUsuń🧡🧡
UsuńBardzo lubimy! Robimy je zawsze jesienią :)
OdpowiedzUsuńMy też najczęściej robimy je jesienią. Najlepszy czas na bataty :)
UsuńOd kilku lat nie jemy wcale ziemniaków tylko bataty. Sa zdrowe i smaczne. Frytki z batatów uwielbiam, ale musze spróbowac nastepnym razem z tymiankiem, gdyz normalnie zawsze uzywam rozmarynu.
OdpowiedzUsuńTakie frytki najbardziej mi smakuja z guacamole, to jedna z moich ulubionych kolacji :)
Czasami dodaję także rozmaryn, ale kocham tymianek i on zawsze wygrywa jako dodatek. Do frytek z batatów obowiązkowo dodaję wędzoną paprykę - świetnie "podkręca" ich smak.
UsuńO tak! Guacamole i frytki z batatów to idealne połączenie - pysznie i zdrowo 💚
Zdrowo i pysznie
OdpowiedzUsuń🧡🧡
UsuńBataty to absolutnie najlepsza baza na frytki. 👌
OdpowiedzUsuńZgadzam się 🤗🧡
UsuńUwielbiam! 🧡 Jak dla mnie jeden z najlepszych dodatków do obiadu :)
OdpowiedzUsuń🧡🧡
UsuńDelicious plate with the special savour of the curry species. A real delicatessen.
OdpowiedzUsuńThank you so much! :)
UsuńUwielbiam! A najlepsze jedliśmy na Węgrzech razem z ich słynną zupą gulaszową
OdpowiedzUsuńPyszne kulinarne wspomnienia 🧡
UsuńKuchnia węgierska jest niesamowita, pełna smaków, aromatów i kolorów.
Też miło wspominam urlop w tym kraju :)