Pyszne, aromatyczne i pożywne risotto z kurczakiem, delikatną nutą świeżej mięty oraz zielonym groszkiem, który często gości w mojej kuchni. Zielony groszek to cenne źródło białka, błonnika, witamin z grupy B oraz A, K, E i C. Znajdziemy w nim także dobroczynną dla wzroku luteinę oraz składniki mineralne tj. żelazo, potas, magnez, cynk i wapń. Jest niskokaloryczny oraz posiada niski indeks glikemiczny.
Potrzebne składniki
- 160 g ryżu Arborio
- 300 g piersi z kurczaka
- 160 g zielonego groszku
- 2 cebule szalotki
- 700 ml bulionu
- 5 łyżek słodkiej śmietanki
- 2 łyżki startego parmezanu
- kilka listków świeżej mięty
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki oliwy z oliwek
PRZYPRAWY
- 1/3 łyżeczki suszonego czosnku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
KROK 1. Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy 2 łyżki oliwy oraz przyprawy: suszony czosnek, zioła prowansalskie, słodką paprykę, sól oraz pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów. Następnie smażymy na patelni kawałki kurczaka i odkładamy je na talerzyk.KROK 2. Pokrojone drobno szalotki szklimy na rozgrzanym maśle wymieszanym z łyżką oliwy, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu.KROK 3. W międzyczasie gotujemy zielony groszek w lekko osolonej i posłodzonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Groszek powinien być ugotowany al dente.KROK 4. Gdy ryż zaabsorbuje cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, to dodajemy do niego śmietankę, ugotowany groszek oraz kawałki kurczaka. Na koniec dodajemy także posiekane listki świeżej mięty, starty parmezan, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, ściągamy z palnika i dajemy dojść daniu (pod przykryciem) przez około 2- 3 minuty.
Jeśli chcenie dodać większej głębi ziarnom ryżu, to przed dodaniem bulionu, zalejcie ryż lampką wytrawnego białego wina (ok. 120 - 150ml).
Po odparowaniu alkoholu dopiero dolewajcie bulion.
Nie dodawajcie też zbyt dużej ilości wina, aby nie zdominować nim smaku potrawy.
Risotto będzie jeszcze bardziej kremowe, jeśli dodacie do niego więcej śmietanki i parmezanu.
Dodatek mięty również doda daniu głębi oraz lekkiej świeżości.
Wystarczy odrobina posiekanych ziół.
Wystarczy odrobina posiekanych ziół.
Z chęcią wprosiłabym się na taki obiad.
OdpowiedzUsuń🧡🧡
UsuńKolejne pyszne połączenie. Ja też się chętnie wproszę :D
OdpowiedzUsuń🧡🧡
UsuńZnakomite połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😘
Usuńwygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję 😘
UsuńGenialne risotto. Wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję 💚
UsuńMm pychotka :D A znasz jakiś fajny przepis na risotto z kurkami?
OdpowiedzUsuńMiłego dnia! :) Pozdrawiam!
Wildfiret
Dziękuję 🧡
UsuńPewnie! Przepis znajdziesz pod linkiem:
https://www.kulinarneinspiracjefutki.pl/2023/08/risotto-z-kurkami.html
Polecam gorąco! 🤗
Jestem wielką fanką kuchni włoskiej. Twoje danie z kurczakiem i zielonym groszkiem wygląda przepysznie! Mniam :)
OdpowiedzUsuńWitam w klubie fanów włoskiej kuchni 🤗 Dziękuję bardzo 😘
UsuńSuper połączenie smaków, wygląda mega mega ❤️
OdpowiedzUsuńDziękuję 🧡
Usuń