2023-09-21

Risotto z kurczakiem i zielonym groszkiem

Pyszne, aromatyczne i pożywne risotto z kurczakiem, delikatną nutą świeżej mięty oraz zielonym groszkiem, który często gości w mojej kuchni. Zielony groszek to cenne źródło białka, błonnika, witamin z grupy B oraz A, K, E i C. Znajdziemy w nim także dobroczynną dla wzroku luteinę oraz składniki mineralne tj. żelazo, potas, magnez, cynk i wapń. Jest niskokaloryczny oraz posiada niski indeks glikemiczny. 

Risotto z kurczakiem i zielonym groszkiem

Potrzebne składniki

- 160 g ryżu Arborio
- 300 g piersi z kurczaka
- 160 g zielonego groszku
- 2 cebule szalotki
- 700 ml bulionu
- 5 łyżek słodkiej śmietanki
- 2 łyżki startego parmezanu
- kilka listków świeżej mięty
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki oliwy z oliwek

PRZYPRAWY
- 1/3 łyżeczki suszonego czosnku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
KROK 1. Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy 2 łyżki oliwy oraz przyprawy: suszony czosnek, zioła prowansalskie, słodką paprykę, sól oraz pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów. Następnie smażymy na patelni kawałki kurczaka i odkładamy je na talerzyk.

KROK 2. Pokrojone drobno szalotki szklimy na rozgrzanym maśle wymieszanym z łyżką oliwy, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu.

KROK 3. W międzyczasie gotujemy zielony groszek w lekko osolonej i posłodzonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Groszek powinien być ugotowany al dente.

KROK 4. Gdy ryż zaabsorbuje cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, to dodajemy do niego śmietankę, ugotowany groszek oraz kawałki kurczaka. Na koniec dodajemy także posiekane listki świeżej mięty, starty parmezan, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, ściągamy z palnika i dajemy dojść daniu (pod przykryciem) przez około 2- 3 minuty.

Risotto z kurczakiem i zielonym groszkiem

Jeśli chcenie dodać większej głębi ziarnom ryżu, to przed dodaniem bulionu, zalejcie ryż lampką wytrawnego białego wina (ok. 120 - 150ml).

Po odparowaniu alkoholu dopiero dolewajcie bulion.

Nie dodawajcie też zbyt dużej ilości wina, aby nie zdominować nim smaku potrawy. 

Risotto z kurczakiem i zielonym groszkiem
Risotto będzie jeszcze bardziej kremowe, jeśli dodacie do niego więcej śmietanki i parmezanu.
Dodatek mięty również doda daniu głębi oraz lekkiej świeżości.

Wystarczy odrobina posiekanych ziół.

Risotto z kurczakiem i zielonym groszkiem

16 komentarzy:

  1. Z chęcią wprosiłabym się na taki obiad.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejne pyszne połączenie. Ja też się chętnie wproszę :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Znakomite połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialne risotto. Wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mm pychotka :D A znasz jakiś fajny przepis na risotto z kurkami?
    Miłego dnia! :) Pozdrawiam!
    Wildfiret

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję 🧡
      Pewnie! Przepis znajdziesz pod linkiem:
      https://www.kulinarneinspiracjefutki.pl/2023/08/risotto-z-kurkami.html
      Polecam gorąco! 🤗

      Usuń
  6. Jestem wielką fanką kuchni włoskiej. Twoje danie z kurczakiem i zielonym groszkiem wygląda przepysznie! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam w klubie fanów włoskiej kuchni 🤗 Dziękuję bardzo 😘

      Usuń
  7. Super połączenie smaków, wygląda mega mega ❤️

    OdpowiedzUsuń