Przepis na leniwe pierogi dyniowe czyli kluski z twarogu, dyni hokkaido, mąki oraz jajek. Kluseczki są proste w przygotowaniu. Możemy serwować je na deser lub danie główne. Najbardziej lubię podawać je posypane cukrem oraz polane roztopionym masłem. Świetnie smakują także z dodatkiem świeżych owoców, kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu.
Potrzebne składniki
- 600 g półtłustego twarogu
- 200 g puree z dyni hokkaido
- 200 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
Przygotowanie
KROK 1. Na początku przygotowujemy puree z dyni hokkaido. Dynię dokładnie myjemy, osuszamy, przekrawany na pół i wydrążamy miękki środek wraz z pestkami. Następnie kroimy ją na ćwiartki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kawałki dyni przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (grzanie góra- dół) na około 60 minut. Po tym czasie studzimy ją, a następnie miksujemy na gładki mus*.* Tej odmiany dyni nie musimy obierać ze skórki, ponieważ ta jest cienka i jadalna. Ja swój mus przygotowałam z części obranych, a części nieobranych kawałków. Skórka dodaje intensywniejszego smaku i zagęszcza delikatnie strukturę musu. Jeśli nasza dynia jest dość zwarta i mączysta to zmiksujmy ją bez skórki, jeśli natomiast miąższ jest wodnisty to warto zmiksować go ze skórką lub po prostu delikatnie odcisnąć z nadmiaru soku.KROK 2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Twaróg mielimy w maszynce lub dokładnie przeciskamy przez praskę. Do zmielonego twarogu dodajemy żółtka, puree z dyni i chwilę razem ugniatamy np. tłuczkiem do ziemniaków. Następnie dodajemy pianę z białek i mieszamy*. Kolejno dodajemy sól, cukier waniliowy, łyżeczkę mąki ziemniaczanej oraz mąkę pszenną (najlepiej dodawać ją partiami). Masa jest dość kleista, dlatego warto mieszać ją drewnianą lub silikonową łyżką.* Kluseczki możemy przygotować także dodając całe jajka (bez ubijania piany). Zabieg ten jednak nada im miękkości i delikatności.KROK 3. Na stolnicę oprószoną mąką wykładamy porcje masy i formujemy z niej wałek, delikatnie spłaszczamy i pod skosem wycinamy kluseczki. Uformowane leniwe wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy około 1 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię (dłuższe gotowanie sprawi, że kluseczki się rozpadną). Kluseczki wyciągamy z wody za pomocą łyżki cedzakowej. Podajemy polane roztopionym masłem i posypane cukrem.
PRZECHOWYWANIE
Leniwe, które chcemy podać na drugi dzień, polejmy odrobiną stopionego masła, co zapobiegnie ich sklejeniu. Przechowujemy je w lodówce w zamkniętym ceramicznym lub próżniowym naczyniu.
MROŻENIE
Ugotowane leniwe możemy także zamrozić. Co zrobić żeby się nie posklejały? Układamy je na drewnianej lub plastikowej deseczce, aby nie stykały się ze sobą i wkładamy do zamrażarki. Następnie zamrożone już kopytka ściągamy z deseczki, przekładamy do woreczka i ponownie wkładamy do zamrażarki.
Leniwe możecie podać także z zarumienioną na maśle bułką tartą.Cukier możecie zamienić na zdrowszy słodzik tj. ksylitol czy erytrytol.
Bardzo apetyczne kluseczki :) Leniwych w takiej wersji jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam! 🤗🧡
UsuńTakie leniwe bardzo chętnie przyrządzę :)
OdpowiedzUsuńFajny patent z dwustopniowym zamrażaniem!
Polecam gorąco! 🤗🧡
UsuńWyglądają obłędnie. Piękny kolor
OdpowiedzUsuńDziękuję 🧡
UsuńPysznie, jesiennie. :)
OdpowiedzUsuń🧡🧡
UsuńCudowne te kopytka,w takim energetycznym kolorze 🧡
OdpowiedzUsuńDziękuję 🧡🧡
Usuńjaki cudowny kolor!
OdpowiedzUsuń🧡🧡
UsuńMam swoje dynie, dziękuję za pomysł 💗
OdpowiedzUsuń🧡🧡
UsuńPiękne i bardzo apetyczne.
OdpowiedzUsuńAż krzyczą z talerza żeby je zjeść.
Pomysł świetny i do wykorzystania szczególnie teraz kiedy sezon na dynie w pełni.
Pozdrawiam:)
Dziękuję bardzo 🧡
UsuńTo prawda :) Jestem wielką fanką leniwych, ale w te w dyniowym wydaniu uwielbiam! 🥰
Ale świetny pomysł, iście jesienne danie :)
OdpowiedzUsuń🧡🧡🧡
UsuńBardzo dobre leniwe. Chyba pierwszy raz w życiu wyszły mi takie piękne i pyszne. Dzięki za ten przepis! :)
OdpowiedzUsuńWspaniale! Bardzo się cieszę, że leniwe smakowały 🧡🧡
UsuńChcę Pani serdecznie podziękować za ten przepis. Zapunktowałam przed Teściami.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę 🧡
Usuń