Przepis na kurczaka w sosie mango z kawałkami zielonego ogórka, słodkimi orzechami nerkowca oraz imbirem marynowanym w soku z buraków. To jedno z moich ulubionych połączeń, które już dawno oczarowało mnie cudowną grą smaków, aromatów oraz kolorów. Danie świetnie komponuje się z ryżem, kaszą bulgur oraz różnymi rodzajami makaronu.
Potrzebne składniki
- 400 g piersi z kurczaka
- 200 g mleczka kokosowego (stałej części)*
- 150 g pulpy z mango
- 1/2 zielonego ogórka
- 1/2 zielonego ogórka
- 2 cm kawałek imbiru
- garść orzechów nerkowca
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 3 łyżki soku z buraków
- 2 łyżki syropu klonowego
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 1,5 łyżeczki przyprawy curry
- sól i pieprz do smaku
* Aby łatwo oddzielić stałą część od wody, wystarczy wcześniej schłodzić puszkę z mleczkiem kokosowym w lodówce.
Przygotowanie
KROK 1. W małej miseczce łączymy 3 łyżki soku z buraków z 1 łyżką syropu klonowego. Imbir kroimy w cienkie plasterki i wkładamy do marynaty na około 2 godziny (można na noc).
* Do marynaty możemy dodać także 2 łyżki czerwonego wina.KROK 2. Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy 1 łyżeczkę curry, szczyptę soli i pieprzu oraz olej kokosowy. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę.KROK 3. Pulpę z mango mieszamy z mleczkiem kokosowym, 1/2 łyżeczki curry oraz szczyptą soli. Kawałki kurczaka lekko rumienimy na oleju kokosowym, a następnie zalewamy mieszanką mleczka oraz mango i dusimy wszystko przez chwilę do zgęstnienia sosu.KROK 4. Ogórka kroimy w drobną kostkę, a orzechy nerkowca prażymy na suchej patelni. Pod koniec prażenia dodajemy do nich łyżkę syropu klonowego. Orzechy lekko się skarmelizują.KROK 5. Kurczaka w sosie mango podajemy z kawałkami ogórka, uprażonymi orzechami, zamarynowanym na piękny kolor imbirem, drobno posiekanym szczypiorkiem oraz ulubionym dodatkiem - kaszą, ryżem lub makaronem.
Wygląda smakowicie :D Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńPiękne i kolorowe danie. Chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :)
UsuńZaintrygowałaś mnie tym przepisem. Z pewnością takiego dania jeszcze nie jadłam ale jestem bardzo ciekawa smaku 🤔
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco 🤗. Uwielbiam to połączenie 🧡
UsuńChętnie takiego zrobię :D
OdpowiedzUsuńPolecam! 🤗🧡
UsuńWow wygląda smakowicie. Jeszcze nie widziałam takiego kurczaka
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam! 🤗🧡
Usuńwow, jak kolorowo!
OdpowiedzUsuń🧡🧡
UsuńWygląda apetycznie bo kolorowo :)
OdpowiedzUsuńJednak sok z buraków trochę mnie odstrasza
Pozdrawiam
Klasyczny burak nie jest w ogóle wyczuwalny 😁.
UsuńSok z buraka nadaje kawałkom imbiru jedynie piękny kolorek.
Aromat i ostry smak imbiru cudownie łączy się z nutką słodyczy z syropu klonowego.
Polecam spróbować 🤗
Pysznie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMega ciekawe połączenie smaków, wygląda pięknie i na pewno jest przepyszne:)
OdpowiedzUsuńDziękuję 🧡 To jedno z moich ulubionych 🙂
UsuńPoezja dla podniebienia. Moje ulubione smaki i ciekawy wariant kurczaka z mango. Czesto robie miodowego kurczaka z mango i rozmarynem, ale ta wersja tez bardzo mi sie podoba.
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam! 🤗 Bardzo lubię to połączenie smaków 🧡
UsuńWygląda smacznie. Nigdy takiego nie gotowałam
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam to połączenie! 🤗🧡
UsuńChętnie bym zjadła. Mojemu młodszemu synowi też by na pewno smakowało!
OdpowiedzUsuń🧡🧡
Usuń