Przepis na pyszne i kremowe risotto z kurkami, na które właśnie trwa sezon. Kurki mają niepowtarzalny i delikatny smak oraz korzenny, lekko owocowy aromat. Są niskokaloryczne, bo aż w 90 % składają się z wody, ale w ich składzie znajdziemy także wartości odżywcze. W kapeluszach skrywają witaminy C, A, D, E i PP oraz te z grupy B. Znajdziemy w nich również składniki mineralne tj. wapń, żelazo, cynk, potas czy jod, a także beta karoten i aminokwasy egzogenne. Połączenie ryżu arborio z kurkami, śmietanką i parmezanem to prawdziwa rozkosz dla kubków smakowych! :)
Potrzebne składniki
KROK 1. Na początku oczyszczamy kurki z piasku, ziemi i igiełek. Aby zaoszczędzić czas na ręcznym czyszczeniu każdej kurki, wystarczy zastosować prosty trik. Grzybki wsypujemy do miski, posypujemy je solą oraz zalewamy gorącą wodą. Po chwili delikatnie mieszamy zawartość, przelewamy zimną wodą, a następnie układamy kurki na ręczniku papierowym.
KROK 2. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle, a następnie dodajemy kurki (małe sztuki zostawiamy w całości, a te większe kroimy na mniejsze kawałki). Po chwili dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu.
KROK 3. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy gałkę muszkatołową i śmietankę. Na koniec dodajemy starty parmezan, doprawiamy solą oraz pieprzem, dokładnie mieszamy, ściągamy z palnika, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu około 2 - 3 minuty.
Moje smaki :)
OdpowiedzUsuń🧡🧡
UsuńPięknie się prezentuje. Mnie risotto zawsze jakieś takie zbite wychodzi,nie takie idealne jak Twoje. Przepyszny pomysł,taki na czasie:)
OdpowiedzUsuńA jakiego ryżu używasz? Dzieje się tak niezależnie od jego producenta?
UsuńRisotto powinno być kleiste i delikatne. Zastanawiam się dlaczego tak się u Ciebie dzieje...
Gotowanie powinno odbywać się także na małym ogniu, a ryż powinien być często mieszany.
Makaronu typowo do risotto, może rzeczywiście ogień za duży. Następnym razem to zmienię i zobaczymy co będzie:)
UsuńMakaronu?? Kup ryż arbiorio. To włoski ryż krótkoziarnisty, który sprawi, że Twoje risotto będzie idealne, a ziarenka ryżu jędrne i kremowe :))
UsuńMiało być ryżu, ale chochlik mi się wkradł, oczywiście ryżu i raz rzeczywiście kupiłam arbirio i kiepsko wyszło . Warzywnym dodatkiem był burak, może w tym tkwi problem?🤔
UsuńWszystko tak naprawdę zależy od produktów. Najlepiej dać na początek sporo tłuszczu (masła lub masła z oliwą), delikatnie zeszklić cebulkę, dodać suchy ryż i poczekać aż wchłonie cały tłuszcz. Później dolewać partiami bulion i smażyć na małym ogniu. To trochę czasochłonne, ale przy małym ogniu, częstym mieszaniu i odpowiedniej ilości tłuszczu na początku powinno pójść gładko :)
UsuńDzięki za instrukcję Kasiu, następnym razem spróbuję właśnie w taki sposób.
Usuń🤗🧡
UsuńPyszne i pachnące :) idealny pomysł na kurki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 🧡
UsuńCoś dla mojego męża. :)
OdpowiedzUsuńLubi kurki? :) U mnie wszyscy Panowie kochają dana z grzybami :)
UsuńCóz za niezwykly przypadek! Niedawno spedzalismy weekend w Atlancie i znajomi polecili nam restauracje, wlasciwie na skraju miasta, gdzie podaja nie tylko zdrowe i organiczne jedzenie, ale jedynie ze skladnikami z wlasnego ogrodu i z lokalnych farm. Zamówilismy risotto z kurkami, bylo przepyszne, usilowalam zdobyc przepis, ale szef kuchni podal mi tylko ogólne informacje. Bardzo chicialam ugotowac w domu podobne i nawet tak sobie wyobrazalam skladniki, ale dzieki Tobie mam teraz sprawdzony przepis :))
OdpowiedzUsuńNa moim blogu "geografia kulinarna" zamiescilam zdjecie tego risotto z Atlanty z restauracji Farmhouse at Serenbe
https://geografiakulinarna.blogspot.com/2023/08/atlanta-ga-2023.html
Polecam gorąco! Risotto w połączeniu z kurkami jest naprawdę wyjątkowe. Często dodaję do niego także smażone kawałki kurczaka. Do ryżu z kurkami świetnie pasuje także dodatek kurkumy oraz szafranu. Nadaje piękny kolor i dostarcza jeszcze większej gry smaków i aromatów :)
UsuńZerknęłam na zdjęcie i widzę, że połączenie jest równie pyszne. Dodatek pieczonych warzyw pasuje tu idealnie :)
Looks delicious. Reminds me of a dish of mine.
OdpowiedzUsuńBernie,
The Style Fanatic
Thank You 😘 Do you like risotto?
UsuńMusi być pyszne, takiego połączenia smaków nie próbowałam. Zazwyczaj z kurkami robiłam sos :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! Jest pyszne i bardzo aromatyczne 🥰
UsuńRisotto prezentuje się przepysznie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ♥
Dziękuję bardzo 🧡
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWłaśnie wczoraj sobie uświadomiłam, że sezon na kurki :) Czas zrobić coś pysznego!
OdpowiedzUsuńKoniecznie! 🤗🧡
UsuńKurki są przepyszne. Szkoda, że takie drogie
OdpowiedzUsuńTo prawda - są pyszne i wyjątkowe, ale od czasu do czasu warto przygotować z nich coś pysznego. Teraz są najsmaczniejsze 🥰
UsuńWspaniałe połączenie. Jedno z lepszych risotto w moim życiu.
OdpowiedzUsuń🧡🧡
UsuńCoś pysznego! Na pewno spróbuję.
OdpowiedzUsuńGorąco polecam! 🤗🧡
UsuńJeju, kurki wyglądają pysznie! Muszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam! 🤗🧡
UsuńChyba jeszcze nigdy nie jadłam kurek. Potrawa wygląda apetycznie
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! Kurki są naprawdę wyjątkowe. Mają delikatny smak oraz korzenny, lekko owocowy aromat. Nadają potrawom niesamowitego smaku i aromatu 🧡.
Usuń