2023-08-11

Klopsiki w sosie pomidorowo - paprykowym

Przepis na delikatne klopsiki z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowo - paprykowym. To pyszne i pożywne danie dla całej rodziny, które możemy podawać na rozmaite sposoby: z makaronem, ryżem, kaszami, puree ziemniaczanym lub świeżym pieczywem.

Klopsiki w sosie pomidorowo - paprykowym
Potrzebne składniki

- 600 g piersi z kurczaka
- 2 małe cebule
- 2 papryki czerwone
- 1/2 papryczki chili
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 450 g passaty pomidorowej
- 1 jajko
- 1 litr bulionu
- 1 mała kajzerka
- olej do smażenia
+ mleko (do namoczenia bułki)

PRZYPRAWY
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki mielonej
- 1/3 łyżeczki suszonego czosnku
- 2 szczypty ksylitolu (lub cukru)
- sól i pieprz do smaku 

Przygotowanie

KROK 1. Pierś z kurczaka mielimy w maszynce, a kajzerkę namaczamy w mleku. Pokrojone drobno cebule szklimy na oleju, a następnie dodajemy pokrojone drobno papryki i chwilę smażymy. Zawartość studzimy i dodajemy 1/3 do zmielonego mięsa (reszta cebuli i papryki zostanie wykorzystana do sosu)Do mięsa dodajemy także jajko, namoczoną kajzerkę, zioła prowansalskie, suszony czosnek, po 1/3 łyżeczki ostrej i słodkiej papryki, sól (około 1 płaskiej łyżeczki) oraz świeżo zmielony pieprz. Zwilżonymi dłońmi formujemy małe klopsiki, które wrzucamy do gotującego się bulionu na około 15 minut*.

* Klopsiki gotujemy na małej mocy palnika

KROK 2. Do pozostałej na patelni cebuli i papryki dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno pokrojoną papryczkę chilii. Do warzyw dodajemy passatę pomidorową oraz odlewamy 1 szklankę bulionu, w którym gotowały się klopsiki. Sos zagotowujemy, dodajemy oregano, słodką paprykę mieloną, posiekaną natkę pietruszki, sos sojowy oraz doprawiamy do smaku ksylitolem, solą i pieprzem. Do sosu wkładamy ugotowane klopsiki i dusimy wszystko na małej mocy palnika przez około 5 minut.

Klopsiki w sosie pomidorowo - paprykowym

Klopsiki możemy przygotować także w wersji łagodnej.

Wtedy zrezygnujmy z dodatku papryczki chili.

Sos możemy także zabielić śmietanką.

Klopsiki w sosie pomidorowo - paprykowym

32 komentarze:

  1. Pyszne klopsy. Aż zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojejku już tak dawno nie robiłam klopsików, zupełnie o nich zapomniałam! Dziękuję za przypomnienie, a przepis ląduje jak zwykle na liście do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Klopsiki prezentują się bardzo smacznie :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie. Super się prezentują te klopsiki. Zapiszę sobie przepis. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nic tylko próbować. Bardzo lubię takie potrawy

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smaczne pulpety. Polecam przepis 👌

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny przepis. Chyba nigdy nie robiłam pulpetów w takim sosie. Muszę koniecznie spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  8. Zapowiada się smaczny obiad. Zamierzam wypróbować ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  9. Super pyszne połączenie :) Zrobię na weekend.

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie się prezentują te klopsiki, a jednocześnie widać, że to "ręczna robota", wykonana przez dobrą Kuchareczkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo smaczne danie 😍 Robię podobne, tylko klopsiki zazwyczaj są z indyka 😃

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ one apetyczne!
    Danie idealne! Nic tylko do tego garneczka się przysiąść:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam takie klopsiki, bardzo często je robię :) Z Twojego przepisu też na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń