Przepis na delikatne klopsiki z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowo - paprykowym. To pyszne i pożywne danie dla całej rodziny, które możemy podawać na rozmaite sposoby: z makaronem, ryżem, kaszami, puree ziemniaczanym lub świeżym pieczywem.
Potrzebne składniki
- 600 g piersi z kurczaka
- 2 małe cebule
- 2 papryki czerwone
- 1/2 papryczki chili
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 450 g passaty pomidorowej
- 1 jajko
- 1 litr bulionu
- 1 mała kajzerka
- olej do smażenia
+ mleko (do namoczenia bułki)
PRZYPRAWY
PRZYPRAWY
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki mielonej
- 1/3 łyżeczki suszonego czosnku
- 2 szczypty ksylitolu (lub cukru)
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
KROK 1. Pierś z kurczaka mielimy w maszynce, a kajzerkę namaczamy w mleku. Pokrojone drobno cebule szklimy na oleju, a następnie dodajemy pokrojone drobno papryki i chwilę smażymy. Zawartość studzimy i dodajemy 1/3 do zmielonego mięsa (reszta cebuli i papryki zostanie wykorzystana do sosu). Do mięsa dodajemy także jajko, namoczoną kajzerkę, zioła prowansalskie, suszony czosnek, po 1/3 łyżeczki ostrej i słodkiej papryki, sól (około 1 płaskiej łyżeczki) oraz świeżo zmielony pieprz. Zwilżonymi dłońmi formujemy małe klopsiki, które wrzucamy do gotującego się bulionu na około 15 minut*.* Klopsiki gotujemy na małej mocy palnikaKROK 2. Do pozostałej na patelni cebuli i papryki dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno pokrojoną papryczkę chilii. Do warzyw dodajemy passatę pomidorową oraz odlewamy 1 szklankę bulionu, w którym gotowały się klopsiki. Sos zagotowujemy, dodajemy oregano, słodką paprykę mieloną, posiekaną natkę pietruszki, sos sojowy oraz doprawiamy do smaku ksylitolem, solą i pieprzem. Do sosu wkładamy ugotowane klopsiki i dusimy wszystko na małej mocy palnika przez około 5 minut.
Klopsiki możemy przygotować także w wersji łagodnej.
Wtedy zrezygnujmy z dodatku papryczki chili.
Sos możemy także zabielić śmietanką.
Pyszne klopsy. Aż zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuń🧡🧡
UsuńO rany! Ależ apetycznie wyglądają!!
UsuńDziękuję 😘
UsuńOjejku już tak dawno nie robiłam klopsików, zupełnie o nich zapomniałam! Dziękuję za przypomnienie, a przepis ląduje jak zwykle na liście do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗🧡
UsuńKlopsiki prezentują się bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Dziękuję i również pozdrawiam 🤗🧡
UsuńPysznie. Super się prezentują te klopsiki. Zapiszę sobie przepis. ;)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam! 🤗🧡
UsuńKlasyka w najlepszym wydaniu :)
OdpowiedzUsuń🧡🤗
UsuńNic tylko próbować. Bardzo lubię takie potrawy
OdpowiedzUsuń🧡🧡
Usuńwyjątkowe pyszne!
OdpowiedzUsuń🧡🧡
UsuńBardzo smaczne pulpety. Polecam przepis 👌
OdpowiedzUsuń🧡🧡
UsuńŚwietny przepis. Chyba nigdy nie robiłam pulpetów w takim sosie. Muszę koniecznie spróbować.
OdpowiedzUsuńGorąco polecam! 🤗🧡
UsuńZapowiada się smaczny obiad. Zamierzam wypróbować ten przepis
OdpowiedzUsuńGorąco polecam 🤗🧡
UsuńSuper pyszne połączenie :) Zrobię na weekend.
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco 🤗🧡
UsuńPięknie się prezentują te klopsiki, a jednocześnie widać, że to "ręczna robota", wykonana przez dobrą Kuchareczkę :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🤗🧡
UsuńBardzo smaczne danie 😍 Robię podobne, tylko klopsiki zazwyczaj są z indyka 😃
OdpowiedzUsuń🧡🧡
UsuńAleż one apetyczne!
OdpowiedzUsuńDanie idealne! Nic tylko do tego garneczka się przysiąść:)
Dziękuję bardzo 😘
UsuńUwielbiam takie klopsiki, bardzo często je robię :) Z Twojego przepisu też na pewno zrobię :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam! 🤗🧡
Usuń