Uwielbiam cukinię i często wykorzystuję ją w mojej kuchni, bo jest lekkostrawna i bardzo zdrowa. Cukinia to bogactwo witamin tj. A, C, PP, B, K, a także beta - karotenu, żelaza, potasu i magnezu. Dzisiaj zapraszam Was na kolejną zupę z cukinią w roli głównej, ale tym razem w formie kremu. Zupa jest prosta i szybka w przygotowaniu. Świetnie smakuje z kawałkami koziego sera sałatkowego oraz kiełkami słonecznika.
Zupę przygotowałam na bulionie z kurczaka ale możemy przygotować ją także na bulionie wołowym, a w wersji wege na bulionie warzywnym.
Potrzebne składniki
- 600 ml bulionu
- 650 g cukinii
- 1 duża cebula biała
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 100 ml śmietanki 30 %
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
DODATKI
- kozi ser sałatkowy
- kiełki słonecznika
Przygotowanie
KROK 1. Pokrojoną cebulę szklimy na maśle, a następnie dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w półplasterki cukinię. Wszystko smażymy około 7 - 8 minut, aż cukinia delikatnie zmięknie*.* Warzywa podsmażone na maśle uwolnią swój piękny aromat i nadadzą zupie głębszego smaku.KROK 2. Do gotującego się bulionu dodajemy zawartość patelni i gotujemy wszystko przez około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy także posiekaną natkę pietruszki.KROK 3. Zupę ściągamy z palnika i miksujemy na jednolity krem, dodajemy śmietankę oraz doprawiamy solą i zmielonym pieprzem.
Zupę podałam z kozim serem sałatkowym oraz kiełkami słonecznika.Świetnym dodatkiem będzie także ser feta, jajko ugotowane na twardo lub groszek ptysiowy.
Podstawą każdej zupy jest dobry bulion.Bulion może przygotować dzień wcześniej z ulubionego mięsa oraz warzyw.
Bardzo lubię cukinie. Zupy nigdy nie robiłam, będę musiała to zmienić
OdpowiedzUsuńGorąco polecam! 🤗🧡
UsuńDobra pora, gdyż teraz sezon na cukinię. Jeszcze nie jadłam takiej zupy z cukinii :)
OdpowiedzUsuńO tak! W sezonie cukinia jest najsmaczniejsza 💚. Gorąco polecam! 🤗
Usuńdoskonala zupka, a kozi ser i kielki to wysmienite dodatki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😘
UsuńZupa prezentuje się bardzo smacznie :D Pozdrawiam ♥
OdpowiedzUsuńDziękuję 🧡
UsuńKolejna smaczna propozycja na wykorzystanie cukinii :) Na pewno spróbuję!
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam 🧡🤗
UsuńNiezbyt lubię cukinię, ale polecę mojej siostrze (wegetariance)
OdpowiedzUsuń🧡🧡
Usuńmama kocha cukinie często leczo z niej robi, podsunę jej ten Twój recept może skorzysta
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco 🧡🤗
UsuńPysznie! :)
OdpowiedzUsuń🧡🧡
UsuńBardzo lubię zupę z cukinii, czasami dodaję mrożony groszek zielony dla ładniejszego koloru :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :) Ja dla kolorku dodałam natkę pietruszki, ale koperek też wspaniale się sprawdzi :)
UsuńCudo! Już dawno zupy krem nie robiłam, dzięki Kasiu za przypomnienie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana 🧡
UsuńPysznie to wygląda :)
OdpowiedzUsuń🧡🧡
UsuńCiekawe połączenie 👏
OdpowiedzUsuńDziękuję :))
Usuńmmm, ale bym zjadła!
OdpowiedzUsuń🤗🧡
Usuń