Przepis na pulpeciki drobiowe w sosie koperkowym z zielonym groszkiem i marchewką. Pulpeciki są pyszne, delikatne oraz mięciutkie. Możemy podawać je z rozmaitymi dodatkami - ryżem, kaszą, ziemniakami, makaronem, a także świeżym pieczywem. Są proste w przygotowaniu i doskonale sprawdzą się na obiad dla całej rodziny.
Potrzebne składniki
PULPETY
- 600 g piersi z kurczaka
- 1 mała cebula
- 1 bułka kajzerka*
- 1 jajko
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/3 łyżeczki suszonego czosnku
- 1 płaska łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
+ mleko do namaczania bułki
* zwykła lub bezglutenowa
SOS KOPERKOWY
- 1 litr bulionu drobiowego
- 150 ml śmietanki 30 %
- 100 g zielonego groszku
- 2 młode marchewki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka mąki pszennej*
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz do smaku
* lub mąki ryżowej (w wersji bezglutenowej)
Przygotowanie
KROK 1. Pierś z kurczaka mielimy w maszynce, a kajzerkę namaczamy w mleku. Pokrojoną drobno cebulkę szklimy na oleju, studzimy, a następnie dodajemy do zmielonego mięsa wraz z jajkiem i namoczoną kajzerką, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy masę. Zwilżonymi dłońmi formujemy małe pulpeciki, które delikatnie wrzucamy do gotującego się bulionu na około 15 - 20 minut*.* Pulpety gotujemy na małej mocy palnikaKROK 2. Po 10 minutach gotowania pulpetów dodajemy zielony groszek oraz pokrojoną w kostkę marchewkę i od momentu ponownego zagotowania gotujemy jeszcze 10 minut*. Na koniec mieszamy śmietankę z obiema mąkami, hartujemy je gorącym bulionem, dodajemy do garnka i zagotowujemy (sos powinien lekko zgęstnieć). Do sosu dodajemy posiekany koperek i doprawiamy całość solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.* Jeżeli używamy mrożonego groszku i marchewki, to sprawdźmy na opakowaniu czas ich gotowania.
Pulpeciki podajemy z ulubionymi dodatkami - ziemniakami, kaszami, ryżem lub świeżym pieczywem.
wow, idealny obiad w ciepły lipcowy dzień:)
OdpowiedzUsuń🧡🧡
UsuńW sosie koperkowym moje ulubione. Dodatek zielonego groszku i marchewki idealnie tu pasuje. Pycha. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to połączenie od najmłodszych lat.
UsuńTo jedno z dań, które chyba nigdy mi się nie znudzi :)
Fajny pomysł z groszkiem i marchewką. Jutro robimy :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam! :)
UsuńSuper pomysł. Lubię pulpeciki w sosie koperkowym. Bardzo dawno już ich nie jadłam! :)
OdpowiedzUsuń🧡🧡
UsuńBardzo smaczne pulpety. Polecam :)
OdpowiedzUsuń🧡🧡
UsuńPrzypomniałaś mi o tym pysznym klasycznym daniu! Będę robić <3
OdpowiedzUsuń🤗🧡
UsuńTakie dania kojarzą i się ze zdrowym jedzeniem. I wcale nie ze stołówką :)
OdpowiedzUsuńSmaki dzieciństwa 💚💚
UsuńTakie pulpety w sosie koperkowym pamiętam z domu rodzinnego, ale groszek i marchewka były osobno. Podoba mi się to połączenie. Muszę ugotować :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam! 🤗
Usuń