2023-07-06

Pulpety w sosie koperkowym

Przepis na pulpeciki drobiowe w sosie koperkowym z zielonym groszkiem i marchewką. Pulpeciki są pyszne, delikatne oraz mięciutkie. Możemy podawać je z rozmaitymi dodatkami - ryżem, kaszą, ziemniakami, makaronem, a także świeżym pieczywem. Są proste w przygotowaniu i doskonale sprawdzą się na obiad dla całej rodziny.
Pulpety w sosie koperkowym
Potrzebne składniki

PULPETY
- 600 g piersi z kurczaka
- 1 mała cebula
- 1 bułka kajzerka*
- 1 jajko
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/3 łyżeczki suszonego czosnku
- 1 płaska łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
+ mleko do namaczania bułki

* zwykła lub bezglutenowa

SOS KOPERKOWY
- 1 litr bulionu drobiowego
- 150 ml śmietanki 30 %
- 100 g zielonego groszku
- 2 młode marchewki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka mąki pszennej*
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz do smaku

* lub mąki ryżowej (w wersji bezglutenowej)

Przygotowanie
KROK 1. Pierś z kurczaka mielimy w maszynce, a kajzerkę namaczamy w mleku. Pokrojoną drobno cebulkę szklimy na oleju, studzimy, a następnie dodajemy do zmielonego mięsa wraz z jajkiem i namoczoną kajzerką, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy masę. Zwilżonymi dłońmi formujemy małe pulpeciki, które delikatnie wrzucamy do gotującego się bulionu na około 15 - 20 minut*.

* Pulpety gotujemy na małej mocy palnika

KROK 2. Po 10 minutach gotowania pulpetów dodajemy zielony groszek oraz pokrojoną w kostkę marchewkę i od momentu ponownego zagotowania gotujemy jeszcze 10 minut*. Na koniec mieszamy śmietankę z obiema mąkami, hartujemy je gorącym bulionem, dodajemy do garnka i zagotowujemy (sos powinien lekko zgęstnieć). Do sosu dodajemy posiekany koperek i doprawiamy całość solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

* Jeżeli używamy mrożonego groszku i marchewki, to sprawdźmy na opakowaniu czas ich gotowania.

Pulpety w sosie koperkowym
Pulpeciki podajemy z ulubionymi dodatkami - ziemniakami, kaszami, ryżem lub świeżym pieczywem.
Pulpety w sosie koperkowym

16 komentarzy:

  1. wow, idealny obiad w ciepły lipcowy dzień:)

    OdpowiedzUsuń
  2. W sosie koperkowym moje ulubione. Dodatek zielonego groszku i marchewki idealnie tu pasuje. Pycha. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam to połączenie od najmłodszych lat.
      To jedno z dań, które chyba nigdy mi się nie znudzi :)

      Usuń
  3. Fajny pomysł z groszkiem i marchewką. Jutro robimy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł. Lubię pulpeciki w sosie koperkowym. Bardzo dawno już ich nie jadłam! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smaczne pulpety. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przypomniałaś mi o tym pysznym klasycznym daniu! Będę robić <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie dania kojarzą i się ze zdrowym jedzeniem. I wcale nie ze stołówką :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie pulpety w sosie koperkowym pamiętam z domu rodzinnego, ale groszek i marchewka były osobno. Podoba mi się to połączenie. Muszę ugotować :)

    OdpowiedzUsuń