2023-07-12

Chłodnik litewski

Przepis na zdrowy, pyszny, lekki i pożywny chłodnik z botwinki oraz nowalijek. Ta zupa to prawdziwa bomba witaminowa, która przyniesie nam cudowne orzeźwienie w upalne dni. 

Chłodnik litewski

Potrzebne składniki

- 1 spory pęczek botwinki z buraczkami
- 280 g ogórków gruntowych
- 120 g rzodkiewki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 ząbek młodego czosnku
- 500 ml maślanki
- 350 g jogurtu naturalnego
- 550 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka soli
- świeżo mielony pieprz
+ jajko (do podania)

Przygotowanie

KROK 1. Buraczki i botwinkę dokładnie myjemy. Buraczki obieramy i kroimy w kostkę, a liście i łodygi siekamy na mniejsze kawałki. Do gotującego się bulionu wrzucamy kawałki buraczków oraz grubsze łodygi i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy liście i gotujemy wszystko jeszcze przez 5 minut. Do ugotowanych buraczków dodajemy 2 łyżki soku z cytryny i studzimy zawartość.

KROK 2. Rzodkiewkę oraz obrane ogórki kroimy w drobną kostkę, a następnie mieszamy z płaską łyżeczką soli. Koperek oraz szczypiorek drobno siekamy. 

KROK 3. W garnku lub większej misce łączymy maślankę i jogurt, dodajemy ostudzony bulion z buraczkami, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, pokrojone warzywa oraz zioła i wszystko dokładnie mieszamy. 

KROK 4. Zupę na koniec doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, a następnie schładzamy w lodówce dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.

Chłodnik litewski

Chłodnik podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo oraz świeżą zieleniną. 

Chłodnik litewski
Buraczki z botwinką możemy ugotować w bulionie dzień wcześniej i schłodzić przez noc w lodówce.
Chłodnik litewski

54 komentarze:

  1. Uwielbiam chłodnik litewski! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również, a w upalne dni jest najlepszym wyborem :)

      Usuń
  2. Ten kolor... na sam widok zrobiłam się głodna. Uwielbiam chłodniki latem. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo lubię taki intensywny kolorek. Czasami, gdy w botwince są małe buraczki to dodaję dodatkowo 2 mniejsze buraki do gotowania, wtedy kolor jest intensywniejszy, a smak chłodnika głębszy i bardziej wyrazisty :)

      Usuń
  3. ja nigdy nie robiłam ani nie jadłam chłodnika, ale ten kolor zachęca mnie do skosztowania:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! Szczególnie w upały. Jest pyszny, zdrowy, a do tego świetnie orzeźwia i chłodzi.

      Usuń
  4. Przepyszny! Mój ulubiony, bo z buraczkami. I fajnie, że zrobiłaś na maślance, wtedy ma taki "polski" smak, choć nazywa się litewski :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również najbardziej lubię te z buraczkami :) Maślanka dodaje mu lekkości, jeszcze bardziej świeżego smaku, a do tego świetnie chłodzi :)

      Usuń
  5. Próbowałam kiedyś taki kupowany i smakował okropnie. Może taki domowej roboty mi posmakuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma porównania. Te sklepowe są mdłe, dla mnie kompletnie bez smaku.
      Domowy chłodnik jest pełen nowalijek, świeżości, smaków i aromatów.
      Wszystkie zioła i kawałki warzyw świetnie ze sobą współgrają i cudownie rozpieszczają kubki smakowe :) Polecam gorąco! 🤗

      Usuń
  6. Chlodnik obok gazpacho to sa moje ulubione letnie zupy. Twój pieknie wyglada i na pewno smakuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również uwielbiam chłodniki w gorące dni. Cudownie orzeźwiają i chłodzą 💚

      Usuń
  7. The soup looks good
    https://www.melodyjacob.com/2023/07/whats-meaning-of-flower-colors.html

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszny, szczególnie podczas upałów.

    OdpowiedzUsuń
  9. Prezentuje się bardzo smacznie :D Pozdrawiam ♥

    OdpowiedzUsuń
  10. Prezentuje się bardzo smacznie :D Pozdrawiam ♥

    OdpowiedzUsuń
  11. First time hearing about Lithuanian cold soup, looks so colorful, I'm sure it would taste as good as it looks.

    Bernie,
    The Style Fanatic

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. That's true. The color is beautiful and the flavor is very intense. I would highly recommend! 🤗🧡

      Usuń
  12. Uwielbiam tego typu chłodniki. Dlatego też chętnie wypróbuję Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  13. Interesting plate good for ton eat during this month of July. It seems a very delicious plate. Have a nice summer with Joy and happiness.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. That's true. It's perfect for hot weather. It tastes delicious and refreshes. Have a nice and beautiful summer! :)

      Usuń
  14. Mój ulubiony chłodnik o tej porze roku :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Najlepszy chłodnik jaki jedliśmy. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja też jestem przekonana że jest pyszny i pięknie a ja latem uwielbiam chłodnik wygląda

    OdpowiedzUsuń
  17. cudownie wygląda w sam raz na taką pogodę

    OdpowiedzUsuń
  18. Nigdy nie jadłam. Sam kolor zachęca do spróbowania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! Jest zdrowy, pyszny i wspaniale orzeźwia w gorące dni 🧡

      Usuń
  19. Uwielbiam chłodniki, a ten litewski przepis wygląda obłędnie! Na dodatek bogactwo witamin w pysznej formie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję 😘 Ja też kocham chłodniki, a ten cudownie orzeźwia i daje zdrowego, energetycznego kopa :))

      Usuń
  20. Pyszny chłodnik!

    OdpowiedzUsuń
  21. Litewskiego jeszcze nie miałam okazji zrobić, ale wiem że jest pyszny. Widok mówi sam za siebie. :)
    Miłego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! Pysznie smakuje i świetnie orzeźwia w upalne dni 🧡
      Miłego weekendu! :)

      Usuń
  22. Udał się doskonale. Coś pysznego!

    OdpowiedzUsuń
  23. Świetny przepis, a chłodnik bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń