Przepis na lekką, zdrową i aromatyczną zupę z zielonych warzyw, którą przygotujemy w kilka chwil. Możemy podawać ją w lżejszej wersji lub wzbogacić o śmietanę, jogurt, a także zielone pesto. Świetnym i pożywnym dodatkiem do zupy będzie także jajko ugotowane na twardo, biały ser, starty parmezan lub chipsy z boczku.
Potrzebne składniki
- 130 g zielonego groszku
- 130 g zielonej fasolki szparagowej
- 1 niewielki brokuł
- 1 mała cukinia
- 2 ziemniaki
- 1/3 pora
- 1,5 łyżki posiekanego koperku
- 1,5 litra bulionu*
- 1,5 łyżki masła
PRZYPRAWY
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1/3 łyżeczki suszonego czosnku
- 2 szczypty ostrej papryki
- sól i pieprz do smaku
* Zupę przygotowałam na bulionie drobiowym, ale w wersji wege świetnie sprawdzi się także intensywny bulion warzywny.
Przygotowanie
KROK 1. Brokuł dzielimy na różyczki, cukinię i ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki, a z fasolek ocinamy końce i kroimy strączki na dwie lub trzy części. Pokrojony drobno por szklimy na maśle, a następnie dodajemy do niego ziemniaki i smażymy około 3 minut.KROK 2. Do gotującego się bulionu dodajemy kurkumę, czosnek, ostrą paprykę oraz podsmażone ziemniaki i por. Po 5 minutach dodajemy fasolkę, a po kolejnych 5 (od momentu ponownego zagotowania) zielony groszek oraz cukinię i gotujemy następne 5 minut. Po tym czasie dodajemy brokułowe różyczki i gotujemy wszystko jeszcze przez 5 - 6 minut.KROK 3. Na sam koniec dodajemy posiekany drobno koperek i doprawiamy całość solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Zupę możemy zabielić zahartowaną bulionem śmietanką lub podawać "czystą" z kleksem kwaśnej śmietany.
Warzywa ugotowane al dente zachowują najwięcej wartości odżywczych. Ich stopniowe dodawanie pozwoli uzyskać najlepszy efekt.Młoda zielona fasolka potrzebuje około 15 minut, aby była odpowiednio miękka. Starsze strączki będą potrzebowały kilka minut dłużej.Zielony groszek potrzebuje około 10 minut, a brokuł około 5 minut.Zawsze sprawdzajmy czy nasze warzywa są już odpowiednio miękkie
Poza sezonem możemy użyć mrożonej fasolki oraz groszku. Sprawdźmy wtedy czas gotowania na opakowaniu. Polecam wykorzystać warzywa mrożone, ale wcześniej przegotowane na parze. Wtedy czas ich gotowania będzie znacznie krótszy.
Gracias por la receta. Te mando un beso. Enamorada de las letras
OdpowiedzUsuń💚
UsuńPysznie i zdrowo. :)
OdpowiedzUsuń💚💚
Usuńlekka i pyszna!
OdpowiedzUsuń💚💚
UsuńTaka zupka to samo zdrowie :)
OdpowiedzUsuńO tak 🤗💚
UsuńGenialna zdrowa i pyszna . Ubóstwiam zupy
OdpowiedzUsuńJa również 🥰
UsuńUwielbiam zupy a ta nie tylko ładnie wyglada ale jest zdrowa Ps przez pomyłkę jeden komentarz stawiłam jako anonim
OdpowiedzUsuń💚💚
UsuńJak najbardziej na tak! Uwielbiam zupy, a ta wygląda bardzo apetycznie zwłaszcza na upalne dni :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 😘
UsuńDoskonala zupka, zielone warzywa sa bardzo zdrowe.
OdpowiedzUsuńDziękuję 💚
UsuńWygląda apetycznie
OdpowiedzUsuńDziękuję 💚
UsuńIdealna o tej porze roku, gdy nie brakuje świeżych warzyw :)
OdpowiedzUsuńTo prawda. O tej porze jest najsmaczniejsza 💚
UsuńZdecydowanie zajadałabym się taką zupą <3
OdpowiedzUsuń💚💚
Usuńidealny talerz zdrowia i smaku:)
OdpowiedzUsuń💚💚
UsuńPiękny kolor i same dobre składniki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 💚
UsuńTaką zupkę chętnie bym zjadła :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
💚💚
Usuńtakie zupy to ja lubię
OdpowiedzUsuń💚💚
UsuńWow, to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam brokuły, zielona fasolkę i koperek. Koniecznie muszę wypróbować.
Gorąco polecam 💚
Usuń