Przepis na lekką i pyszną frużelinę truskawkową (owoce w żelu) bez dodatku cukru. Frużelina jest wspaniałym dodatkiem do rozmaitych deserów, jogurtów, ciast, naleśników oraz pieczywa. Ta wersja jest niskokaloryczna, przygotowana na bazie zdrowego słodzika (erytrytolu), dzięki czemu jest idealna dla osób będących na diecie.
Potrzebne składniki
- 1 kg świeżych truskawek
- 260 g erytrytolu*
- 0,5 szklanki wody
- sok z 1 małej cytryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka żelatyny**
* ilość słodzika dopasujmy do upodobań smakowych** w wersji wege można pominąć
Przygotowanie
KROK 1. Truskawki dokładnie myjemy i pozbawiamy szypułek. Większe sztuki kroimy na kawałki, a malutkie możemy zostawić w całości. Truskawki przekładamy do garnka, zasypujemy je erytrytolem i pozostawiamy na około 30 minut, aby puściły sok. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia.KORK 2. Po tym czasie, dodajemy do truskawek sok wyciśnięty z cytryny i zagotowujemy. Całość gotujemy około 2 minut. Następnie dodajemy mąkę rozpuszczoną w 0,5 szklanki wody, ponownie zagotowujemy i mieszając gotujemy jeszcze przez około 1 minutę.KROK 3. Na koniec możemy dodać żelatynę, która sprawi, że frużelina będzie "błyszcząca". Żelatyny nie gotujemy (aby nie straciła właściwości żelujących). Po ściągnięciu garnka z palnika wystarczy dodać napęczniałą żelatynę do gorącej frużeliny i dokładnie wymieszać.
KROK 4. Gorącą frużelinę przekładamy do słoiczków, mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Po ostygnięciu przechowujemy w lodówce. Możemy ją także pasteryzować.
Dodatek soku z cytryny pozwala zachować truskawkom swój piękny kolor.Pamiętajmy, aby truskawek nie gotować zbyt długo. W przeciwnym razie owoce się rozpadną, a zależy nam na ich kawałkach w żelu.
KLASYCZNA FRUŻELINA Z CUKREM
Klasyczną frużelinę przygotujemy w tych samych krokach.
Zamieniamy tylko erytrytol na cukier.
Dodajmy go jednak mniej, ponieważ jest słodszy od słodzika (około 200 g cukru na 1 kg truskawek).
Pasteryzowana frużelina z cukrem może poczekać na konsumpcję aż do zimy :)
Super się prezentuje, zapiszę sobie przepis. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam! 🤗
UsuńMuszę przyznać, że ta fruzelina prezentuje się naprawdę pysznie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ♥
Dziękuję bardzo 🧡
UsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuń🍓🧡
Usuńdo naleśników pycha!
OdpowiedzUsuńO tak! Idealna 🥰
Usuńczyli bez żelatyny też będzie ok czy można ją czymś zastąpić?
OdpowiedzUsuńBez żelatyny frużelina będzie miała konsystencję kisielu.
UsuńZamiast żelatyny można dodać pektyny, agar agar, tapiokę lub żel jabłkowy.
Takie dodatki sprawią, że będzie gęstsza i bardziej "błyszcząca" :)
Zastanawiam się, czy mnie by też taka wersja bardziej odpowiadała. Muszę poeksperymentować :)
Usuńwygląda zjawiskowo!
OdpowiedzUsuńDziękuję 🧡
UsuńPyszna sparawa
OdpowiedzUsuń🧡🧡
UsuńUwielbiam, z kazdych owoców!
OdpowiedzUsuńW Niemczech fruzelina jest bardzo popularna, rózni sie tylko od tej faktem, ze ma konsystencje rzadkiego kisielu i kawalki owoców sa duzo mniejsze, za to jest mnóstwo mmozliwosci smakowych - jest albo z jednego rodzaju owoców, albo z kilku rodzajów na raz. Przyznaje, ze czesto kupuje gotowa, moja ulubiona jest fruzelia z marakui z kawalkami jablka :)
Twoja nie tylko wyglada pieknie, ale i jest bardzo fotogeniczna :)
Dziękuję bardzo 🧡
UsuńJa również uwielbiam frużelinę, ale chyba najbardziej tą z wiśni lub czereśni 🥰
Jak na moje oko przypomina kisiel ^^ Mniam :)
OdpowiedzUsuńTaka właśnie jest. Owoce w lekkim żelu :)
UsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 🧡
UsuńŚwietny pomysł! Spróbuję z porzeczkami :)
OdpowiedzUsuń🧡🧡
UsuńPrzepis prosty, a przy tym jaki pomysłowy! :)
OdpowiedzUsuń🧡🧡
UsuńFajny przepis choć ja pewne tą żelatynę zamienię na wegański odpowiednik .
OdpowiedzUsuńZamiast żelatyny można dodać pektyny, agar agar, tapiokę lub żel jabłkowy :)
UsuńPychota!
OdpowiedzUsuń🧡🧡
UsuńSernik z taką frużeliną na wierzchu smakowałby obłędnie!
OdpowiedzUsuńO tak! Idealny dodatek do sernika 🤗🧡
Usuń