2023-05-21

Zupa krem z zielonych szparagów

Przepis na pyszną, aromatyczną oraz kremową zupę z zielonych szparagów oraz świeżego koperku. Zielone szparagi są zdrowe, niskokaloryczne i lekkostrawne. Zawierają mnóstwo witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Są bogatym źródłem witamin K, A, C, E, kwasu foliowego, fosforu, żelaza, magnezu oraz wapnia. Wzmacniają odporność, poprawiają metabolizm oraz świetnie wpływają na skórę, włosy, paznokcie i wzrok. Dzięki zawartości asparaginy, pobudzają pracę nerek i regulują gospodarkę wodną organizmu. Krem pysznie smakuje z dodatkiem serka ricotta, kiełków oraz jajka ugotowanego na twardo.
Zupa krem z zielonych szparagów
Potrzebne składniki

- pęczek zielonych szparagów
- pęczek koperku
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 500 ml bulionu
- 3 łyżki śmietanki kremówki
- 2 łyżki masła
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- sól i pierz do smaku

DODATKI
- ser ricotta
- kiełki jarmużu i kalarepy
- jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie
KROK 1. Pokrojoną cebulę szklimy na maśle, a następnie dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, dosłownie chwilę smażymy i odstawiamy z palnika. Koperek siekamy. 

KROK 2. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i odcinamy główki. Łodygi siekamy na mniejsze kawałki, wrzucamy do gotującego się bulionu i gotujemy do miękkości (przez około 10 minut) 
KROK 3. Główki szparagów zalewamy gorącym bulionem lub lekko osoloną gorącą wodą i zostawiamy je na kilka minut (bez gotowania)*.

* Główki szparagów powinny być przygotowane al dente - wtedy zachowają swój kształt, chrupkość oraz wartości odżywcze.

KROK 4. Na koniec gotowania łodyżek dodajemy posiekany koperek (spory pęczek) oraz podsmażoną cebulę i czosnek. Wszystkie składniki miksujemy na gładki krem z dodatkiem śmietanki. Zupę doprawiamy solą, gałką muszkatołową oraz świeżo zmielonym pieprzem.  
Zupa krem z zielonych szparagów
Zupę podałam z serkiem ricotta, główkami szparagów oraz kiełkami jarmużu i kalarepy.

Świetnym dodatkiem są także jajka ugotowane na twardo.

Zupę możemy podać także z grzankami lub chipsami z boczku.

Zupa krem z zielonych szparagów

20 komentarzy:

  1. Super propozycja, idealna na wiosenny czas. Chętnie się zainspiruję. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha :) w sezonie szparagowym koniecznie do zrobienia, ja czasami zastępuję śmietankę mleczkiem kokosowym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda 💚
      Równie pyszny dodatek. Mleczko kokosowe dodaje zupie nutki słodyczy :)

      Usuń
  3. Ostatnio ze szparagów zrobiłam sałatkę. Muszę wypróbować Twój przepis na zupę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham wiosnę, między innymi za szparagi! Chętnie przygotuję ten krem! <3

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszna zupka, ale u mnie w domu to tylko ja bym ją zjadła, więc podkradam jedną porcję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę 💚 Ja też musiałam się sporo nasilić zanim zaraziłam innych miłością do szparagów. Są smaczne i przede wszystkim zdrowe i po czasie dają tego wyraźne efekty :)

      Usuń
  6. Witam serdecznie ♡
    Ach szparagi... pyszności :) Cudowny przepis, bardzo apetycznie wygląda ta zupa, aż mam wielką ochotę jej spróbować :)
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna zupa. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ładna kolorowa propozycja stanowiąca przyjemność dla zmysłów:) Kocham szpaagi

    OdpowiedzUsuń