Przepis na pyszną, aromatyczną oraz kremową zupę z zielonych szparagów oraz świeżego koperku. Zielone szparagi są zdrowe, niskokaloryczne i lekkostrawne. Zawierają mnóstwo witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Są bogatym źródłem witamin K, A, C, E, kwasu foliowego, fosforu, żelaza, magnezu oraz wapnia. Wzmacniają odporność, poprawiają metabolizm oraz świetnie wpływają na skórę, włosy, paznokcie i wzrok. Dzięki zawartości asparaginy, pobudzają pracę nerek i regulują gospodarkę wodną organizmu. Krem pysznie smakuje z dodatkiem serka ricotta, kiełków oraz jajka ugotowanego na twardo.
Potrzebne składniki
- pęczek zielonych szparagów
- pęczek koperku
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 500 ml bulionu
- 3 łyżki śmietanki kremówki
- 2 łyżki masła
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- sól i pierz do smaku
DODATKI
- ser ricotta
- kiełki jarmużu i kalarepy
- jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie
KROK 1. Pokrojoną cebulę szklimy na maśle, a następnie dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, dosłownie chwilę smażymy i odstawiamy z palnika. Koperek siekamy.KROK 2. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i odcinamy główki. Łodygi siekamy na mniejsze kawałki, wrzucamy do gotującego się bulionu i gotujemy do miękkości (przez około 10 minut).
KROK 3. Główki szparagów zalewamy gorącym bulionem lub lekko osoloną gorącą wodą i zostawiamy je na kilka minut (bez gotowania)*.* Główki szparagów powinny być przygotowane al dente - wtedy zachowają swój kształt, chrupkość oraz wartości odżywcze.KROK 4. Na koniec gotowania łodyżek dodajemy posiekany koperek (spory pęczek) oraz podsmażoną cebulę i czosnek. Wszystkie składniki miksujemy na gładki krem z dodatkiem śmietanki. Zupę doprawiamy solą, gałką muszkatołową oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Zupę podałam z serkiem ricotta, główkami szparagów oraz kiełkami jarmużu i kalarepy.Świetnym dodatkiem są także jajka ugotowane na twardo.Zupę możemy podać także z grzankami lub chipsami z boczku.
Super propozycja, idealna na wiosenny czas. Chętnie się zainspiruję. :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 💚
UsuńPycha :) w sezonie szparagowym koniecznie do zrobienia, ja czasami zastępuję śmietankę mleczkiem kokosowym :)
OdpowiedzUsuńTo prawda 💚
UsuńRównie pyszny dodatek. Mleczko kokosowe dodaje zupie nutki słodyczy :)
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 💚
UsuńPyszności 😋😋😋
OdpowiedzUsuń💚💚
UsuńOstatnio ze szparagów zrobiłam sałatkę. Muszę wypróbować Twój przepis na zupę :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! 🤗💚
UsuńKocham wiosnę, między innymi za szparagi! Chętnie przygotuję ten krem! <3
OdpowiedzUsuńJa również 💚 Gorąco polecam 🤗
Usuńpyszna zupka, ale u mnie w domu to tylko ja bym ją zjadła, więc podkradam jedną porcję:)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę 💚 Ja też musiałam się sporo nasilić zanim zaraziłam innych miłością do szparagów. Są smaczne i przede wszystkim zdrowe i po czasie dają tego wyraźne efekty :)
UsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńAch szparagi... pyszności :) Cudowny przepis, bardzo apetycznie wygląda ta zupa, aż mam wielką ochotę jej spróbować :)
Pozdrawiam cieplutko ♡
Dziękuję bardzo 💚
UsuńJa również pozdrawiam :)
Pyszna zupa. Polecam :)
OdpowiedzUsuń💚
UsuńBardzo ładna kolorowa propozycja stanowiąca przyjemność dla zmysłów:) Kocham szpaagi
OdpowiedzUsuń💚💚
Usuń