2023-05-15

Placki z cukinii, marchewki i pora

Przepis na pyszne, delikatne i pożywne placuszki warzywne z cukinii, marchewki i pora. Ich smak podkreśla świeży koperek oraz kurkuma, która świetnie poprawia trawienie oraz stymuluje odporność naszego organizmu. Możemy serwować je jako dodatek do dań głównych np. do gulaszu, ale także jako samodzielne danie z ulubionymi sosami, kwaśną śmietaną lub jogurtem. Są idealne na szybki, prosty oraz niedrogi obiad dla całej rodziny.

Placki z cukinii, marchewki i pora
Potrzebne składniki

- 250 g cukinii
- 2 marchewki
- 80 g pora
- 1,5 łyżki posiekanego koperku
- 6 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek mleka
- 2 łyżki śmietanki
- 2 jajka
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia

Przygotowanie
KROK 1. Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach, oprószamy ją delikatnie solą, odstawiamy na około 10 minut, a następnie odciskamy z nadmiaru soku. Marchewkę obieramy, ścieramy na małych oczkach i dodajemy do cukinii wraz pokrojonym drobno porem. 
KROK 2. Do miski dodajemy mleko, śmietankę, jajka oraz mąkę i łączymy wszystko za pomocą trzepaczki. Do powstałego ciasta dodajemy starte warzywa, posiekany koperek oraz kurkumę, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.

KROK 3. Porcje masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej i smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy placki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Placki z cukinii, marchewki i pora
Gotowe placki świetnie smakują z dodatkiem jogurtu, śmietany lub sosu tzatziki.

Możemy podawać je także jako dodatek do dań głównych.

Są idealnym dodatkiem do warzywnych lub mięsnych gulaszów.

Placki z cukinii

32 komentarze:

  1. Świetna propozycja na letni obiad. :) Można dorzucić łososia lub jakiś sos jogurtowy. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Placuszki są świetnym dodatkiem do dań głównych, ale same mogą stanowić świetną bazę do pożywnych dodatków białkowych oraz sosów :)

      Usuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawe combo! Już wiem, co zrobić jutro na obiad :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i gorąco polecam 🤗
      Serdeczne pozdrowienia :)

      Usuń
  4. czyli takie danie przyjazne portfelowi, to lubię!

    OdpowiedzUsuń
  5. Placki wyglądają naprawdę przepięknie. Aż ślink leci. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetna alternatywa dla placków ziemniaczanych, które zresztą bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Placki ziemniaczane również bardzo lubię. Chyba nigdy mi się nie znudzą.
      Cudowne smaki dzieciństwa 🧡

      Usuń
  7. Moja mama często robi, muszę też spróbować <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Tym razem to nie dla mnie - nie lubię pora :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio coraz częściej dodaję do potraw por zamiast cebuli, aby dania były lżej strawne :)
      Ale jeśli nie lubisz pora, to śmiało można zastąpić go startą na tarce cebulą :)

      Usuń
  9. Cudne placuszki Kasieńko :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie, zapiszę przepis. Dawni nie robiłam placów z cukinią. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo lubię gdy w placuszkach wygląda zielona cukinia, są wtedy takie urocze i przepyszne, jak Twoje Kasiu:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam serdecznie ♡
    Bardzo apetyczne placuszki :) U nas w ogrodzie zawsze jest dużo cukinii, chętnie przyjmuję przepisy z tym warzywem w roli głównej! Świetna inspiracja!
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
  13. Muszę wypróbować ten przepis

    OdpowiedzUsuń