Przepis na pyszne, delikatne i pożywne placuszki warzywne z cukinii, marchewki i pora. Ich smak podkreśla świeży koperek oraz kurkuma, która świetnie poprawia trawienie oraz stymuluje odporność naszego organizmu. Możemy serwować je jako dodatek do dań głównych np. do gulaszu, ale także jako samodzielne danie z ulubionymi sosami, kwaśną śmietaną lub jogurtem. Są idealne na szybki, prosty oraz niedrogi obiad dla całej rodziny.
Potrzebne składniki
- 250 g cukinii
- 2 marchewki
- 80 g pora
- 1,5 łyżki posiekanego koperku
- 6 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek mleka
- 2 łyżki śmietanki
- 2 jajka
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie
KROK 1. Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach, oprószamy ją delikatnie solą, odstawiamy na około 10 minut, a następnie odciskamy z nadmiaru soku. Marchewkę obieramy, ścieramy na małych oczkach i dodajemy do cukinii wraz pokrojonym drobno porem.
KROK 2. Do miski dodajemy mleko, śmietankę, jajka oraz mąkę i łączymy wszystko za pomocą trzepaczki. Do powstałego ciasta dodajemy starte warzywa, posiekany koperek oraz kurkumę, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.KROK 3. Porcje masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej i smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy placki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Świetna propozycja na letni obiad. :) Można dorzucić łososia lub jakiś sos jogurtowy. :)
OdpowiedzUsuńTo prawda. Placuszki są świetnym dodatkiem do dań głównych, ale same mogą stanowić świetną bazę do pożywnych dodatków białkowych oraz sosów :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam
Dziękuję bardzo :)
UsuńBardzo ciekawe combo! Już wiem, co zrobić jutro na obiad :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Dziękuję i gorąco polecam 🤗
UsuńSerdeczne pozdrowienia :)
czyli takie danie przyjazne portfelowi, to lubię!
OdpowiedzUsuńTo prawda :))
UsuńPlacki wyglądają naprawdę przepięknie. Aż ślink leci. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 😘
UsuńŚwietna alternatywa dla placków ziemniaczanych, które zresztą bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńPlacki ziemniaczane również bardzo lubię. Chyba nigdy mi się nie znudzą.
UsuńCudowne smaki dzieciństwa 🧡
Moja mama często robi, muszę też spróbować <3
OdpowiedzUsuńGorąco polecam 🧡
UsuńTym razem to nie dla mnie - nie lubię pora :)
OdpowiedzUsuńOstatnio coraz częściej dodaję do potraw por zamiast cebuli, aby dania były lżej strawne :)
UsuńAle jeśli nie lubisz pora, to śmiało można zastąpić go startą na tarce cebulą :)
Cudne placuszki Kasieńko :))
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńBeautiful blog
OdpowiedzUsuńThank You :)
UsuńJa robię bez marchewki ;)
OdpowiedzUsuńSame placuszki z cukinii również uwielbiam 💚
UsuńPysznie, zapiszę przepis. Dawni nie robiłam placów z cukinią. :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco 🧡
UsuńRewelacyjny mix warzyw!
OdpowiedzUsuń🧡🧡
Usuńbardzo lubię gdy w placuszkach wygląda zielona cukinia, są wtedy takie urocze i przepyszne, jak Twoje Kasiu:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 😘
UsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne placuszki :) U nas w ogrodzie zawsze jest dużo cukinii, chętnie przyjmuję przepisy z tym warzywem w roli głównej! Świetna inspiracja!
Pozdrawiam cieplutko ♡
Dziękuję i gorąco polecam 🤗🧡
UsuńMuszę wypróbować ten przepis
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco 🧡
Usuń