Przepis na pyszną, zdrową i pożywną sałatkę z białym serem dojrzewającym, awokado i kiełkami słonecznika. Smak całości podkreśla aromatyczna włoska oliwa z dodatkiem kawałków pikantnej papryczki pepperoni. Sałatka jest bardzo prosta i błyskawiczna w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się jako danie główne, przekąska lub posiłek do pracy.
Potrzebne składniki
(na 2 porcje)
- 2 garści sałaty roszponki
- 170 g białego sera dojrzewającego z zalewy
- 1 szklanka pomidorków daktylowych
- 1 awokado
- 1/2 czerwonej cebulki
- 1/3 szklanki zielonych oliwek
- 3 łyżki kiełków słonecznika
- 6 łyżek pikantnej oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
KROK 1. Dojrzałe awokado obieramy, pozbawiamy pestki i kroimy w półplasterki. Pomidorki daktylowe kroimy na pół, a cebulę i oliwki w plastry.KROK 2. Na talerze wykładamy liście roszponki, a na nich wszystkie pokrojone składniki oraz ser biały odsączony z zalewy. Całość polewamy pikantną oliwą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz posypujemy kiełkami słonecznika.
* Jeśli sałatkę przygotowujemy w lunch boxie to pamiętajmy, aby osobno spakować oliwę (np. wlać ją do małego słoiczka) i dodać do pozostałych składników tuż przez konsumpcją.
Do przygotowania sałatki użyłam białego sera dojrzewającego w pikantnej zalewie. Jest to włoski ser przygotowany na bazie świeżego mleka krowiego. Kawałki sera zanurzono w zalewie z oleju słonecznikowego, ziół oraz papryki pepperoni. Dodano do niej również ząbki czosnku, dzięki czemu całość jest niezwykle aromatyczna. Konsystencja sera podobna jest do greckiej fety, jednak ten ser jest od niej o wiele delikatniejszy. Jest świetnym dodatkiem do sałatek, makaronów, kanapek oraz pizzy.
Lubię sięgać po smakowe oliwy z oliwek. Są świetnym dodatkiem do sałatek, sosów, dipów, marynat oraz pieczywa. Nadają potrawom niezwykłych nut smakowych. Do mojej sałatki wykorzystałam pikantną i aromatyczną oliwę Gocce Piccanti z dodatkiem kawałków papryczki pepperoni.
Kuchnia włoska jest jedną z moich ulubionych. Jest pyszna, pożywna, pełna kolorów, słońca i świeżości. Włoskie produkty kupuję od sprawdzonych dostawców. Serca moich kubków smakowych skradło Schronisko Bukowina, które obok restauracji w Bukowinie Tatrzańskiej prowadzi także sklep internetowy oraz hurtownię produktów włoskich.
W swojej ofercie posiadają także produkty własnego wyrobu, z naturalnym składem oraz bez dodatku konserwantów czy sztucznych barwników. Znajdziemy tam pyszne syropy, musy, konfitury, dżemy, pieczywo, produkty garmażeryjne, a także miody, oleje, wędliny oraz sery od zaufanych, lokalnych dostawców. Moim numer jeden jest olej lniany, którego używam jako dodatku do pieczywa, sałatek oraz twarożku. Wykorzystuję go także do pielęgnacji swojej wrażliwej skóry oraz olejowania włosów.
Znacie restaurację oraz sklep Schronisko Bukowina?
Pamiętam tą restaurację z Kuchennych Rewolucji. Fajnie, że się tak rozwinęli.
OdpowiedzUsuńTo prawda. Mają naprawdę pyszną kuchnię oraz produkty ❤
UsuńTa sałatka wygląda obłędnie. Sklep znam i również polecam.
OdpowiedzUsuńDziękuję ❤
UsuńMniam. Musi być mega pyszna.
OdpowiedzUsuńPotwierdzam 😊
Usuńile kolorów, mniam!
OdpowiedzUsuń❤
Usuńsklepu nie znam, ale widać,że pyszny asortyment to i sałatka wyszła rewelacja!
OdpowiedzUsuń❤❤
UsuńAleż to musi być pyszne.
OdpowiedzUsuń😊
UsuńPiękna sałatka. Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSałatka prezentuje się smakowicie :D Pozdrawiam ❤
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :)
UsuńPiękna, kolorowa i zdrowa ❤️ Muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Dziękuję i gorąco polecam ❤️
UsuńRestauracja z kuchennych rewolucji Pani Madzi :))
OdpowiedzUsuńDokładnie :) Teraz to także sklep internetowy oraz hurtownia produktów włoskich 🍕💚.
UsuńUwielbiam ten serek, idealna alternatywa dla fety. :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, a w dodatku jest od niej o wiele delikatniejszy i pyszny! :D
Usuń