Przepis na pyszny sernik na zimno, który będzie idealnym deserem dla osób będących na diecie ketogenicznej, bezglutenowej oraz bezcukrowej. To delikatne i puszyste połączenie tworzy masa serowa z naturalnych serków homogenizowanych, mascarpone oraz śmietanki. Sernik przygotowany jest na migdałowym spodzie, a jego wierzch zdobi truskawkowa glazura z owocami jagodowymi.
Potrzebne składniki
MASA SEROWA
- 550 g naturalnego serka homogenizowanego
- 200 g śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 8 łyżek erytrytolu*
- 0,5 szklanki wody
- 3 łyżki żelatyny
- garść świeżych malin (opcjonalnie)
SPÓD
- 100 g mąki migdałowej
- 40 g zimnego masła
- 2 łyżki erytrytolu
- szczypta soli
PONCZ
- 3 łyżki białej herbaty
- 1 łyżka soku z cytryny
- 0,5 łyżeczki erytrytolu
GLAZURA TRUSKAWKOWA
- 230 g świeżych truskawek
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżeczka erytrytolu
+ świeże truskawki i borówki (do dekoracji)
* Jeśli lubimy bardziej słodkie desery, to możemy dodać więcej słodzidła.
Przygotowanie
KROK 1. SPÓD. Do miski wsypujemy mąkę migdałową i dodajemy do niej kawałki zimnego masła, erytrytol oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki zagniatamy. Dno tortownicy o średnicy 25 cm smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wyklejamy przygotowanym ciastem. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C na około 15 minut (do lekkiego zarumienienia). Upieczony spód studzimy, a następnie smarujemy delikatnie ponczem przygotowanym z herbaty, soku z cytryny i erytrytolu (nie za dużo, aby nie stał się zbyt mokry).KROK 2. MASA SEROWA. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na chwilę do napęcznienia. Następnie podgrzewamy ją w rondelku (nie dopuszczając do wrzenia) do momentu całkowitego rozpuszczenia. Zawartość studzimy. Erytrytol mielimy w młynku do kawy. Serki homogenizowane łączymy z mascarpone, a następnie dodajemy do nich erytrytol oraz ostudzoną żelatynę (miksujemy na małych obrotach, aby nie dopuścić do powstania grudek). Śmietankę ubijamy, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Gotową masę wykładamy na upieczony spód i wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia.
* Do masy serowej dla smaku dodałam także garść zmiksowanych i przetartych na sicie malin. Krok ten możemy pominąć i dodać do masy serowej ulubiony aromat.
KROK 3. GLAZURA. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Truskawki miksujemy na gładki mus, dodajemy erytrytol i podgrzewamy w rondelku. Po zdjęciu z palnika rozpuszczamy w nich napęczniałą żelatynę, a następnie studzimy. Ostudzoną masę truskawkową wylewamy na stężałą masę serową, układamy na niej owoce jagodowe i ponownie wstawiamy do lodówki do stężenia.
Spód możemy przygotować także bez pieczenia.Świetnie sprawdzą się zmielone orzechy połączone z masłem.Do przygotowania spodu możemy użyć także keto biszkoptów lub ciastek.
Sernik najlepiej smakuje w sezonie na owoce jagodowe.Wtedy możecie dodać do niego także jeżyny, poziomki czy leśne jagody.Owoce jagodowe są także świetnym i naturalnym barwnikiem.Możecie bawić się kolorami oraz smakami i stworzyć pięknie kolorową masę serową ❤.
Wygląda przepięknie, na pewno jest pyszny:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo ❤
UsuńPiękny deser. Wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ❤
UsuńJaki piękny serniczek, mniam ❤️
OdpowiedzUsuńDziękuję ❤
UsuńUżycie mąki migdalowej brzmi bardzo smacznie. Chętnie wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńGorąco polecam 🤗
Usuńnapewno sycący deser:)
OdpowiedzUsuńTo prawda 🙂
UsuńOMG this looks so tasty
OdpowiedzUsuńGreat recipe, beautiful photos
Thank You 😘
UsuńO mniam. Ależ wspaniały serniczek.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo ❤
UsuńŚmietanka 30 czy 36%?
OdpowiedzUsuńUżyłam kremówki 36 %, ale śmietanka 30 też będzie dobra :)
UsuńU mnie dziś nowojorski, ale tego też chętnie wypróbuję :) Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńO mniam! 😍 Uwielbiam sernik nowojorski :)
Usuńnie mam ręki do sernika na zimno. nigdy mi nie wychodzi
OdpowiedzUsuńMoże będę mogła pomóc :)
UsuńDlaczego uważasz, że Ci nie wychodzi? Masa się nie ścina, czy może śmietanka lub serek sprawiają problem podczas ubijania?
Smakowicie wyglada
OdpowiedzUsuńDziękuję ❤
UsuńAleż apetyczny! Uwielbiam serniki :) Piękne zdjęcia
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńPrezentuje się smakowicie :)
OdpowiedzUsuń❤
UsuńSkoro to dla osób o diecie bezcukrowej, to jest to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam! :)
UsuńKasiu ale bez litości kusisz, wspaniały serniczek!
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana ❤
UsuńŚwietnie wygląda, a przepis ciekawy. W sumie ostatnio robiłam skyrnik, to może czas na sernik na zimno. Świetny pomysł na weekend... ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam 🧡
UsuńUwielbiam serniki, szczególnie te z owocami!
OdpowiedzUsuń🧡
Usuńwoow wygląda mega apetycznie
OdpowiedzUsuńDziękuję 🧡
UsuńTak się składa, że staram się ograniczyć węglowodany, więc ten serniczek spadł mi z nieba! Przygotuję w weekend! :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam! 🧡🤗
Usuń