2023-04-30

Keto sernik na zimno

Przepis na pyszny sernik na zimno, który będzie idealnym deserem dla osób będących na diecie ketogenicznej, bezglutenowej oraz bezcukrowej. To delikatne i puszyste połączenie tworzy masa serowa z naturalnych serków homogenizowanych, mascarpone oraz śmietanki. Sernik przygotowany jest na migdałowym spodzie, a jego wierzch zdobi truskawkowa glazura z owocami jagodowymi.

Sernik na zimno bez cukru
Potrzebne składniki

MASA SEROWA
- 550 g naturalnego serka homogenizowanego
- 200 g śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 8 łyżek erytrytolu*
- 0,5 szklanki wody
- 3 łyżki żelatyny
- garść świeżych malin (opcjonalnie)

SPÓD
- 100 g mąki migdałowej
- 40 g zimnego masła
- 2 łyżki erytrytolu 
- szczypta soli

PONCZ
 - 3 łyżki białej herbaty
- 1 łyżka soku z cytryny
- 0,5 łyżeczki erytrytolu

GLAZURA TRUSKAWKOWA
- 230 g świeżych truskawek
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżeczka erytrytolu
+ świeże truskawki i borówki (do dekoracji)
* Jeśli lubimy bardziej słodkie desery, to możemy dodać więcej słodzidła.
Przygotowanie
KROK 1. SPÓD. Do miski wsypujemy mąkę migdałową i dodajemy do niej kawałki zimnego masła, erytrytol oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki zagniatamy. Dno tortownicy o średnicy 25 cm smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wyklejamy przygotowanym ciastem. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C na około 15 minut (do lekkiego zarumienienia). Upieczony spód studzimy, a następnie smarujemy delikatnie ponczem przygotowanym z herbaty, soku z cytryny i erytrytolu (nie za dużo, aby nie stał się zbyt mokry).

KROK 2. MASA SEROWA. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na chwilę do napęcznienia. Następnie podgrzewamy ją w rondelku (nie dopuszczając do wrzenia) do momentu całkowitego rozpuszczenia. Zawartość studzimy. Erytrytol mielimy w młynku do kawy. Serki homogenizowane łączymy z mascarpone, a następnie dodajemy do nich erytrytol oraz ostudzoną żelatynę (miksujemy na małych obrotach, aby nie dopuścić do powstania grudek). Śmietankę ubijamy, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Gotową masę wykładamy na upieczony spód i wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. 

* Do masy serowej dla smaku dodałam także garść zmiksowanych i przetartych na sicie malin. Krok ten możemy pominąć i dodać do masy serowej ulubiony aromat.

KROK 3. GLAZURA. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Truskawki miksujemy na gładki mus, dodajemy erytrytol i podgrzewamy w rondelku. Po zdjęciu z palnika rozpuszczamy w nich napęczniałą żelatynę, a następnie studzimy. Ostudzoną masę truskawkową wylewamy na stężałą masę serową, układamy na niej owoce jagodowe i ponownie wstawiamy do lodówki do stężenia. 

Keto sernik na zimno

Spód możemy przygotować także bez pieczenia.

Świetnie sprawdzą się zmielone orzechy połączone z masłem.

Do przygotowania spodu możemy użyć także keto biszkoptów lub ciastek.

sernik na zimno z owocami

Sernik najlepiej smakuje w sezonie na owoce jagodowe.

Wtedy możecie dodać do niego także jeżyny, poziomki czy leśne jagody.

Owoce jagodowe są także świetnym i naturalnym barwnikiem.

Możecie bawić się kolorami oraz smakami i stworzyć pięknie kolorową masę serową ❤.

Keto sernik na zimno

38 komentarzy:

  1. Wygląda przepięknie, na pewno jest pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny deser. Wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki piękny serniczek, mniam ❤️

    OdpowiedzUsuń
  4. Użycie mąki migdalowej brzmi bardzo smacznie. Chętnie wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. OMG this looks so tasty
    Great recipe, beautiful photos

    OdpowiedzUsuń
  6. O mniam. Ależ wspaniały serniczek.

    OdpowiedzUsuń
  7. Śmietanka 30 czy 36%?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam kremówki 36 %, ale śmietanka 30 też będzie dobra :)

      Usuń
  8. U mnie dziś nowojorski, ale tego też chętnie wypróbuję :) Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. nie mam ręki do sernika na zimno. nigdy mi nie wychodzi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może będę mogła pomóc :)
      Dlaczego uważasz, że Ci nie wychodzi? Masa się nie ścina, czy może śmietanka lub serek sprawiają problem podczas ubijania?

      Usuń
  10. Ależ apetyczny! Uwielbiam serniki :) Piękne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  11. Skoro to dla osób o diecie bezcukrowej, to jest to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kasiu ale bez litości kusisz, wspaniały serniczek!

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetnie wygląda, a przepis ciekawy. W sumie ostatnio robiłam skyrnik, to może czas na sernik na zimno. Świetny pomysł na weekend... ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam serniki, szczególnie te z owocami!

    OdpowiedzUsuń
  15. woow wygląda mega apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  16. Tak się składa, że staram się ograniczyć węglowodany, więc ten serniczek spadł mi z nieba! Przygotuję w weekend! :)

    OdpowiedzUsuń