2023-04-23

Kaszotto z kurczakiem i warzywami

Przepis na pyszne i aromatyczne kaszotto z palonej kaszy gryczanej. Smak dania urozmaicają dodatki - kurczak, por, marchewka oraz papryczki padrón. Kaszotto jest proste i szybkie w przygotowaniu. Idealne na obiad dla całej rodziny.
Kaszotto z kurczakiem i warzywami
Potrzebne składniki

- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 1 pierś z kurczaka
- 1 marchewka
- 1/3 pora
- 2 garści papryczek padrón
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 szklanki bulionu*
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki tymianku
- 1/4 łyżeczki curry
- 1/4 łyżeczki suszonego czosnku
- sól i pieprz do smaku

* użyłam bulionu wołowego

Przygotowanie
KROK 1. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy ją solą, pieprzem, tymiankiem, czosnkiem oraz curry, dodajemy 2 łyżki oliwy, dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę do lekkiego zamarynowania. 

KROK 2. Marchewkę oraz por kroimy w drobną kostkę. Kawałki kurczaka smażymy na delikatnie złoty kolor i odkładamy na talerzyk.

KROK 3. Na tej samej patelni szklimy na maśle pora, a następnie dodajemy marchewkę. Kolejno dodajemy suchą kaszę gryczaną i smażymy przez chwilę, aż ta wchłonie cały tłuszcz. Na patelnię dodajemy także kurczaka, zalewamy całość bulionem i dusimy pod przykryciem przez około 10 - 12 minut (do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn).

KROK 4. Na drugiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i dodajemy papryczki padrón. Smażymy je przez około 3 - 4 minuty (kilka razy mieszając lub potrząsając patelnią). Usmażone posypujemy delikatnie solą oraz pieprzem.

* Papryczki po usmażeniu kurczą się i mogą nabrać białawej lub lekko brązowej barwy. Podajemy je w całości, jemy razem z pestkami trzymając za ogonek.

KROK 5. Na sam koniec doprawiamy kaszotto solą, pieprzem i natką pietruszki. Danie wykładamy na talerze, a na wierzchu układamy papryczki padrón.
Kaszotto z kurczakiem i warzywami

Kaszotto możemy wzbogacić także tartym serem.

Świetnie sprawdzi się parmezan oraz ser bursztyn.

WERSJA WEGE
Kaszotto z papryczkami padrón jest pyszne także w wersji wegetariańskiej.
Do jej przygotowania używamy bulionu warzywnego, a danie wzbogacamy ulubionym serem lub wędzonym tofu.

Kaszotto z kurczakiem i warzywami

33 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam kaszotto, a to danie wygląda mega smacznie. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! To proste i szybkie w przygotowaniu, ale bardzo zdrowe oraz pożywne danie :)

      Usuń
  2. Ostatnio bardzo polubiłam to danie :) Pożywne i zdrowe!

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię podobne potrawy, kaszotto to świetne danie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Jest proste w przygotowaniu, ale pyszne i pożywne :)

      Usuń
  4. Smaczne, zdrowe i kolorowe danie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmm it looks delicious. Thanks for sharing that idea.
    I invite you to visit my last post. Have a good week-end!

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł na pyszny, pożywny obiad. Kaszotto często mnie ratuje, gdy potrzebuję szybkiego dania. Chętnie spróbuję w takiej wersji. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kocham wszystko co z kaszą gryczaną :-D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda smakowicie. Idealne do zabrania do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny kolorowy talerz. Kilka składników znam tylko ze słyszenia i nie jadłam jeszcze.

    OdpowiedzUsuń
  10. Dawno nie robiłam kaszotto, choć uwielbiam. Dziękuję zatem za obiadową inspirację. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię kaszę gryczaną, muszę sobie zrobić takie danie :)

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń