2023-04-02

Babka czekoladowa

Przepis na delikatną, wilgotną oraz lekko sypką babkę czekoladową w polewie z białej czekolady. Babka jest pyszna oraz bardzo aromatyczna, pachnie czekoladą i migdałami. Jest prosta i szybka w przygotowaniu. Sprawdzi się idealnie na wielkanocnym stole.

 Babka kakaowa

Potrzebne składniki

- 190 g mąki pszennej
- 85 g mąki ziemniaczanej
- 40 g kakao
- 200 g masła
- 190 g cukru
- 5 jajek
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru migdałowego

POLEWA
- 80 g białej czekolady
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki mleka
+ płatki migdałowe 
_____________________________________________________
FORMA: forma do babki z kominem o średnicy 23 cm

Przygotowanie

babka kakaowa przepis

KROK 1. Do miski przesiewamy obie mąki, kakao oraz proszek do pieczenia, a następnie delikatnie mieszamy*.

* Dzięki przesianiu składniki nabiorą powietrza, a babka po upieczeniu będzie puszysta i lekka.

KROK 2.  Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Jajka dokładnie ubijamy z cukrami (zwykłym i migdałowym) za pomocą miksera, a następnie dodajemy ostudzone masło i ponownie miksujemy.

KROK 3. Do mokrych składników dodajemy suche składniki z pierwszej miski i łączymy wszystko na małych obrotach miksera. 

KROK 4. Powstałą masę przelewamy do formy na babkę z kominem o średnicy 23 cm (wcześniej wysmarowaną masłem i posypaną mąką)

KROK 5. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy około 40 - 45 minut (do suchego patyczka). Babkę po upieczeniu wyciągamy z formy i studzimy.

KROK 6. Na koniec przygotowujemy polewę. Czekoladę dzielimy na kostki, dodajemy masło oraz mleko i łączymy wszystko w kąpieli wodnej (składniki umieszczamy w metalowej misce i ustawiamy na garnku z gotującą się wodą), pamiętając o ciągłym mieszaniu. Gdy składniki dobrze się połączą, a polewa będzie gęsta i jednorodna, wylewamy ją na ciasto. Wierzch posypujemy płatkami migdałów. Babkę odstawiamy do stężenia polewy.

Babka kakaowa

Babkę możemy udekorować także lukrem, polewą z ciemnej czekolady lub oprószyć cukrem pudrem. 

Zdjęcia zrobiłam tuż po wylaniu polewy.

Po stężeniu polewa jest błyszcząca i lepiej kontrastuje z ciemnym ciastem. 

Babka jest pyszna i znika błyskawicznie :D

Na święta polecam upiec dwie lub więcej sztuk ;)
Babka czekoladowa

PORADA
Jeśli babka mocno Wam wyrośnie i nie stoi prosto, to po ostudzeniu możecie przyciąć jej spód (nożem lub struną do cięcia ciasta).

58 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie! Ja mam w planie czekoladowo-bananową z wiśniami na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka ona jest śliczna. Na pewno pyszotka :)

    Cudna ozdoba na wielkanocny stół :)

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. I jak to być na diecie gdy takie pyszności pokazujesz

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda super, uwielbiam czekoladowe słodkości! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda świetnie, uwielbiam czekoladowe słodkości. ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Babka Black & White :) Po prostu cudo! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam na próbę przed Świętami. Jest pyszna i smakuje jak murzynek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękna świąteczna baba! Na prawdę wspaniale Ci wyszła. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepiękna babka, do tego klasyczny smak i święta bardzo udane:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam. Babka wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ta babka jest przepyszna! Polecam wszystkim fanom czekolady!

    OdpowiedzUsuń
  12. Moja córka chciała zrobić podobną na święta. Być może zrobimy już po ;D

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam serdecznie ♡
    Wygląda przepysznie :) Przyznam, że babki to moje ulubione świąteczne łakocie bo tak bardzo kojarzą się z Wielkanocą :) Super inspirujący przepis!
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszna baba. Zabłysnęłam przed teściową :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Junior jest fanem ciast czekoladowych i właśnie złożył reklamację, że takie nie było na święta :) Więc w weekend nadrabiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam właściwie każdy rodzaj babki :) Muszę wypróbować ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  17. O mniam. Zjadłabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Na pewno była przepyszna, wygląda pięknie<3

    OdpowiedzUsuń
  19. Już po Wielkanocy, ale zjadłoby się taką babkę <3

    OdpowiedzUsuń
  20. Dorodna babka Ci wyszła, na pewno smakuje pysznie :)

    OdpowiedzUsuń