Przepis na pyszną i aromatyczną frittatę z salami, pomidorami, papryką, czerwoną cebulą i mozzarellą, która smakiem przypomina pizzę. Możemy serwować ją na śniadanie, obiad lub kolację. Frittata nie zawiera glutenu, dlatego idealnie sprawdzi się w diecie bezglutenowej. Bogatotłuszczowy skład dania będzie także świetnym wyborem na diecie keto.
Potrzebne składniki
- 7 jajek
- 4 łyżki gęstej śmietanki 36 %
- 100 g tartej mozzarelli
- 125 g mini kulek mozzarelli
- 75 g salami
- 1 pomidor malinowy
- 1/2 małej cebuli czerwonej
- 1/2 papryki spiczastej
- 2 małe papryczki pepperoni z zalewy
- 1 łyżka masła
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
DODATKI
- 2 gałązki świeżego oregano
_____________________
PRZYBORY KUCHENNE- patelnia o średnicy 28 cm (z odpinaną rączką)- mikser lub blender
Przygotowanie
KROK 1. Pomidora, papryki, salami i cebulę kroimy w plastry. Jajka miksujemy ze śmietanką na jednolitą masę, którą następnie doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano. Do masy śmietankowo - jajecznej dodajemy tartą mozzarellę, energicznie mieszamy i wylewamy całość na rozgrzane na patelni masło.
KROK 2. Masę smażymy przez około 4 - 5 minut (bez mieszania) na małej mocy palnika. Gdy frittata zacznie się lekko ścinać na brzegach, układamy na niej plastry pomidora, a następnie salami, paprykę słodką i pepperoni, krążki cebuli oraz mini kulki mozzarelli.
KROK 3. Patelnię wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 12 - 13 minut.
Gotową frittatę posypujemy świeżymi listkami oregano.
Super pomysł. Pizza w każdej formie jest pyszna
OdpowiedzUsuń<3
UsuńCudownie wygląda! To moje smaki!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :*
UsuńAleż ona pysznie wygląda! To najpiękniejsza firttata, jaką widziałam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ❤
UsuńSmakowicie! :)
OdpowiedzUsuń❤
UsuńW pierwszej chwili myślałam, że to rzeczywiście pizza. Wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńBardzo lubię frittatę nie raz robię z tym co mi zostało w lodówce. Taka ala pizza też musi być dobra :D
OdpowiedzUsuńTo jedna z naszych ulubionych. Salami dodaje jej wyrazistości i pysznego smaku :)
UsuńWygląda tak wiosennie :)
OdpowiedzUsuń❤
UsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńSuper przepis Kochana wygląda bardzo, bardzo apetycznie! Jak dla mnie rewelacja, iście wiosenne danie :)
Pozdrawiam cieplutko ♡
Dziękuję bardzo i również ciepło pozdrawiam ❤
Usuńrany, ale się głodna zrobiłam. Ta frittata jest doskonała!
OdpowiedzUsuńDziękuję ❤
Usuńwow, ale apetyczna!
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńNie przepadam za salami, ale mimo to chętnie bym spróbowała! :)
OdpowiedzUsuń❤
UsuńAleż to kolorowe i napewno pyszne!
OdpowiedzUsuń❤
UsuńAle to musi być pyszniutkie :) No i pięknie wygląda to danie ❤️
OdpowiedzUsuńDziękuję ❤
UsuńPani Kasiu, to najlepsza frittata jaką jedliśmy. Mąż zachwycony :D
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę ❤
Usuńomg wygląda przepysznie ;D
OdpowiedzUsuńDziękuję ❤
UsuńFrittaty w takim wydaniu jeszcze nie jadłam. Wygląda mega! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam! :)
UsuńAle fajnie pomyślane <3
OdpowiedzUsuńDziękuję ❤
UsuńWygląda bardzo apetycznie. Zrezygnowałabym tylko z salami, bo nie lubię.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ❤
UsuńPrawie jak pizza :)
OdpowiedzUsuń:))
Usuńbardzo apetyczna
OdpowiedzUsuń❤
UsuńPięknie wygląda! Tak wiosennie! Tylko kolorów! :)
OdpowiedzUsuń