Przepis na pyszną, puszystą i pożywną frittatę z brokułami, serem feta oraz pomidorkami. To szybki i prosty sposób na śniadanie, obiad lub kolację dla całej rodziny. Możemy serwować ją na ciepło oraz zimno. Świetnie sprawdzi się także jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Danie odpowiednie dla osób na diecie ketogenicznej oraz bezglutenowej.
Potrzebne składniki- 8 jajek- 1 mały brokuł- 8 łyżek śmietanki 30 %- 80 g sera Feta- 90 g wiórek sera Mozzarella- kilka pomidorków koktajlowych- 1,5 łyżki masła- 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich- sól i pieprz do smaku- 1 łyżka natki pietruszki (do posypania)
__________________________
AKCESORIA KUCHENNE- patelnia o średnicy 28 cm (z odpinaną rączką)- mikser lub blender- mały garnekPrzygotowanieKROK 1. Ser Feta kroimy w kostkę. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy je al dente (przez około 4 minuty) w lekko osolonej oraz posłodzonej wodzie (w diecie keto słodzimy erytrytolem), a następnie hartujemy je pod zimną wodą.** Brokuł ugotowany al dente jest jędrny oraz zachowuje więcej wartości odżywczych. Hartowanie go pod zimną wodą pozwoli na zachowanie pięknego zielonego koloru.KROK 2. Jajka miksujemy ze śmietanką na jednolitą masę, którą następnie doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Do masy śmietankowo - jajecznej dodajemy wiórki Mozzarelli i wylewamy ją na rozgrzane na patelni masło.KROK 3. Do masy dodajemy różyczki brokuła, kawałki sera Feta oraz przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Całość smażymy przez około 4 - 5 minut (bez mieszania) na małej mocy palnika. Gdy frittata zacznie się ścinać na brzegach, wstawiamy patelnię do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 12 - 13 minut. Gotową frittatę posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Frittatę podajemy samodzielnie lub z ulubionymi sosami.Świetnym dodatkiem będzie sos czosnkowy lub pomidorowy.Możemy przygotować ją także z innymi dodatkami.Poniżej frittata ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami:
Nigdy nie jadłam frittaty, ale wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam :)
UsuńCudowne kolorki :) wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :*
UsuńDawno nie jadłam frittaty. Chętnie wypróbuję ten przepis. :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :)
Usuńszmat czasu nie robiłam fritaty, dzięki Kasiu za przypomienie:) Twoje wyglądają mega apetycznie, ta z brokułem bardzo dekoracyjna.
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńKolorowo i pysznie! Czuć wiosnę ❤️ Mniam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Dziękuję i również pozdrawiam :)
UsuńAbsolutnie moje smaki! Muszę to wypróbować w weekend!
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco :)
UsuńCudowna propozycja, chętnie bym zjadła!
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńTaka kolorowa, wygląda jak idealne wiosenne danie! :) Ten przepis jest zdecydowanie dla mnie, moje smaki :) Dziękuję za cudowną inspirację! :)
Pozdrawiam cieplutko ♡
Polecam gorąco :)
UsuńSerdecznie pozdrawiam :)
Nigdy nie jadłam frittaty, ale chętnie spróbuję.
OdpowiedzUsuńGorąco polecam. Jest pyszna i pożywna :)
UsuńMuszę przyznać, że nigdy nie robiłam, choć chciałam spróbować. Myślę, że Twój mix smakowy na pewno mi posmakuje, dlatego chętnie go wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! :)
UsuńAleż ona apetyczna, z wiosennymi kolorami.
OdpowiedzUsuńSuper danie. Takie lubimy. Aż poczułam zapach z ekranu😋
Dziękuję bardzo :*
Usuńoj zjadłabym, ale mi smaka narobiłaś
OdpowiedzUsuń<3
UsuńPrezentuje się smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPiękne tak kolorowo 😁
OdpowiedzUsuń<3
Usuń