2023-03-07

Babka marchewkowa z polewą czekoladową

Przepis na pyszną, delikatną oraz wilgotną babkę marchewkową, która od lat króluje w moim domu na przyjęciach rodzinnych oraz na Wielkanoc. Jest szybka i bardzo prosta w przygotowaniu. Jeśli lubicie lekkie i wilgotne ciasta, to koniecznie spróbujcie tej babki :)

babka marchewkowa
Potrzebne składniki

CIASTO
- 200 g startej marchewki
- 1 szklanka mąki
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
- 0,6 szklanki cukru
- 2 jajka
- 4 łyżki rodzynek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli

POLEWA
- 100 g czekolady deserowej
- 2 łyżki masła
- 6 łyżek mleka
- czekoladowa lub cukrowa posypka

Przygotowanie
KROK 1. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Rodzynki obtaczamy w mące (zapobiegnie to ich opadaniu na dno ciasta).

KROK 2. Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera na gładką masę, a następnie wlewamy olej i ponownie miksujemy. Do mokrej masy dodajemy suche składniki i łączymy wszystko na niskich obrotach miksera. Na koniec dodajemy startą marchewkę oraz rodzynki i delikatnie mieszamy masę łyżką lub szpatułką.

KROK 3. Tak przygotowaną masę przelewamy do formy na babkę z kominem o średnicy 22 cm (wcześniej wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą). Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy około 55 minut (do suchego patyczka)*. Babkę po upieczeniu wyciągamy z formy i studzimy.

* Ciasto może potrzebować 5 minut więcej (w zależności od rodzaju piekarnika lub użytej formy). Dlatego przed wyciagnięciem babki  z piekarnika, sprawdźmy patyczkiem czy ciasto jest już dobrze upieczone.

KROK 4. Gdy babka całkowicie ostygnie, przygotowujemy polewę. Czekoladę dzielimy na kostki, dodajemy masło oraz mleko i łączymy wszystko w kąpieli wodnej (składniki umieszczamy w metalowej misce i ustawiamy na garnku z gotującą się wodą), pamiętając o ciągłym mieszaniu. Gdy składniki dobrze się połączą, a polewa będzie gęsta i jednorodna, wylewamy ją na babkę, posypujemy czekoladową lub cukrową posypką i odstawiamy do stężenia.

Babka marchewkowa z polewą czekoladową

44 komentarze:

  1. Piękna babka. Jak z okładki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka ona jest śliczna ❤️

    Muszę wypróbować :)

    Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto marchewkowe jest pyszne ale w formie babki prezentuje się cudnie. Będzie idealną dekoracją stołu i super łakociem do kawy:)
    Piękna!

    OdpowiedzUsuń
  4. Super wygląda! Ciekawy przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam marchewkowe ciacha!

    OdpowiedzUsuń
  6. to jest jedna z tajemnic kuchni, ze niektóre warzywa jak. marchewka albo cukinia dodaja ciastu niezwyklej konsystencji. Twoja babeczka jest piekna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :*
      Niezwykle cenię smak ciast z dodatkiem marchewki i cukinii - są wyjątkowo pyszne, delikatne i wilgotne :)

      Usuń
  7. Pyszna babka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda super i pewnie tak też smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmmm it looks delicious. Thanks for sharing.
    I invite you to visit my last post. Have a good week!

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepis przyda się w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję za kolejną inspirację! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy babka wychodzi wilgotna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, babka wychodzi wilgotna, mięciutka i puszysta :)

      Usuń
  13. Ja akurat nie przepadam za ciastem marchewkowym

    OdpowiedzUsuń
  14. o mniam! wygląda pięknie *_* musi być pyszna <3

    OdpowiedzUsuń
  15. Też mam w planie babeczkę marchewkową :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetnie wygląda ten przepis - uwielbiam ciasto marchewkowe zatem ta babka dochodzi do listy przepisów do wypróbowania :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Oooooo YUM!!! How good this looks!

    Allie of
    www.allienyc.com

    OdpowiedzUsuń
  18. To najlepsza babka jaką jedliśmy. Dziękujemy za pyszną inspirację.
    Mariusz i Jola

    OdpowiedzUsuń