Przepis na pyszną, delikatną oraz wilgotną babkę marchewkową, która od lat króluje w moim domu na przyjęciach rodzinnych oraz na Wielkanoc. Jest szybka i bardzo prosta w przygotowaniu. Jeśli lubicie lekkie i wilgotne ciasta, to koniecznie spróbujcie tej babki :)
KROK 1. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Rodzynki obtaczamy w mące (zapobiegnie to ich opadaniu na dno ciasta).KROK 2. Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera na gładką masę, a następnie wlewamy olej i ponownie miksujemy. Do mokrej masy dodajemy suche składniki i łączymy wszystko na niskich obrotach miksera. Na koniec dodajemy startą marchewkę oraz rodzynki i delikatnie mieszamy masę łyżką lub szpatułką.KROK 3. Tak przygotowaną masę przelewamy do formy na babkę z kominem o średnicy 22 cm (wcześniej wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą). Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy około 55 minut (do suchego patyczka)*. Babkę po upieczeniu wyciągamy z formy i studzimy.
* Ciasto może potrzebować 5 minut więcej (w zależności od rodzaju piekarnika lub użytej formy). Dlatego przed wyciagnięciem babki z piekarnika, sprawdźmy patyczkiem czy ciasto jest już dobrze upieczone.
KROK 4. Gdy babka całkowicie ostygnie, przygotowujemy polewę. Czekoladę dzielimy na kostki, dodajemy masło oraz mleko i łączymy wszystko w kąpieli wodnej (składniki umieszczamy w metalowej misce i ustawiamy na garnku z gotującą się wodą), pamiętając o ciągłym mieszaniu. Gdy składniki dobrze się połączą, a polewa będzie gęsta i jednorodna, wylewamy ją na babkę, posypujemy czekoladową lub cukrową posypką i odstawiamy do stężenia.
Piękna babka. Jak z okładki.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJaka ona jest śliczna ❤️
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować :)
Buziaki
Dziękuję bardzo i gorąco polecam :)
UsuńIdealny przepis na Wielkanoc.
OdpowiedzUsuń<3
UsuńCiasto marchewkowe jest pyszne ale w formie babki prezentuje się cudnie. Będzie idealną dekoracją stołu i super łakociem do kawy:)
OdpowiedzUsuńPiękna!
Dziękuję bardzo :*
UsuńSuper wygląda! Ciekawy przepis. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
Usuńuwielbiam marchewkowe ciacha!
OdpowiedzUsuńJa również :D
Usuńto jest jedna z tajemnic kuchni, ze niektóre warzywa jak. marchewka albo cukinia dodaja ciastu niezwyklej konsystencji. Twoja babeczka jest piekna :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :*
UsuńNiezwykle cenię smak ciast z dodatkiem marchewki i cukinii - są wyjątkowo pyszne, delikatne i wilgotne :)
Pyszna babka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda super i pewnie tak też smakuje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Potwierdzam i gorąco polecam :)
UsuńMmmm it looks delicious. Thanks for sharing.
OdpowiedzUsuńI invite you to visit my last post. Have a good week!
Thank you very much :*
UsuńHave a nice week :)
Przepis przyda się w najbliższym czasie :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco :)
UsuńDziękuję za kolejną inspirację! :)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńCzy babka wychodzi wilgotna?
OdpowiedzUsuńTak, babka wychodzi wilgotna, mięciutka i puszysta :)
UsuńUwielbiam wszystko, co pochodzi z marchewki ♥
OdpowiedzUsuń<3
UsuńJa akurat nie przepadam za ciastem marchewkowym
OdpowiedzUsuńA jakie ciasta lubisz najbardziej?
UsuńWspaniała babka <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
Usuńo mniam! wygląda pięknie *_* musi być pyszna <3
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i potwierdzam :D
Usuńdoskonałość roku!
OdpowiedzUsuń<3
UsuńTeż mam w planie babeczkę marchewkową :)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńŚwietnie wygląda ten przepis - uwielbiam ciasto marchewkowe zatem ta babka dochodzi do listy przepisów do wypróbowania :D
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :)
UsuńOooooo YUM!!! How good this looks!
OdpowiedzUsuńAllie of
www.allienyc.com
Thank You :*
UsuńTo najlepsza babka jaką jedliśmy. Dziękujemy za pyszną inspirację.
OdpowiedzUsuńMariusz i Jola
❤
Usuń