Przepis na pieczone roladki drobiowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami zawijane w boczku. To pyszny, prosty i szybki pomysł na obiad. Możemy serwować je w klasycznym zestawianiu obiadowym lub jako posiłek odpowiedni dla osób na diecie ketogenicznej.
Potrzebne składniki
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 100 g boczku w plastrach
- 6 dużych suszonych pomidorów
- 1 duża kulka sera mozzarella
- 3 łyżeczki musztardy dijon
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
KROK 1. Oczyszczone piersi dzielimy na 3 części i rozbijamy je delikatnie tłuczkiem przez folię spożywczą (na grubość około 1 cm). Każdy filet oprószamy z obu stron solą i pieprzem, a z jednej strony smarujemy je musztardą.KROK 2. Pomidory odsączamy z zalewy oliwnej, a mozzarellę kroimy w plastry. Na stronie posmarowanej musztardą układamy suszonego pomidora oraz kawałek sera, a następnie zawijamy. Każdą roladkę owijamy także plastrem boczku.KROK 3. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym i smarujemy je tłuszczem:
- na diecie keto używamy masła, smalcu lub oliwy z oliwek;- w zwykłej diecie świetnie sprawdzi się olej rzepakowy.
Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 25 minut.
W zwykłej diecie możemy podać je w klasycznym zestawieniu obiadowym.W diecie keto możemy serwować je w towarzystwie ulubionej sałatki.Roladki świetnie smakują z dodatkiem lekkich sosów np. czosnkowego lub jogurtowego.
WOW! Na pewno przepyszniutkie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do obejrzenia mojego nowego obrazu. ^^
Potwierdzam :) Potrafią dogodzić kubkom smakowym :)
UsuńW sobotę robię roladki :)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńSuper! Roladki wyglądają świetnie! Myślę, że podobnie jak moja poprzedniczka zrobię takie roladki w sobotę. Jeśli zostanie troche więcej to przechowam na niedzielny obiad. Dobrze, że mam pojemną lodówkę to mogę bez problemu przyrządzić większą porcję!
OdpowiedzUsuńGorąco polecam! :) Jeśli roladki zostaną, to śmiało można podawać je także na zimno. Są świetnym dodatkiem do kanapek oraz sałatek :)
UsuńDziękuję za kolejną kulinarną inspirację :)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńWyglądają cudownie!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo <3
UsuńNie mam watpliwosci, ze sa badzo smaczne, gdyz kiedys czesto robilam z podobnego skladu cala piersc kurczaka z wycinanymi kieszonkami wypelnionymi na przemian pomidorami i mozzarella. To ma naprawde wysmienity smak i wyobrazam sobie, ze jako roladki na zimno tez doskonale spelniaja swoja role.
OdpowiedzUsuńPrzepis równiez bardzo atrakcyjny wizualnie.
Świetny pomysł z wycinanymi kieszonkami. Chętnie go wykorzystam :)
UsuńKurczak, mozzarella i pomidory zawsze tworzą zgrane i pyszne połączenie. Bardzo je lubię :)
Ale smakowicie się prezentują. Wyślę link do tego postu mężowi, dla inspiracji, bo w weekendy to on zazwyczaj urzęduje u nas w kuchni. ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam! :)
UsuńTo na pewno danie dla mnie, sprawdzi się również w pracy, gdzie regularnie muszę coś upichcić :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! Będą także świetną przekąską na zimno :)
UsuńA ja Kasiu zaplanowałam je na niedzielę :)
OdpowiedzUsuńSmacznego! :)
UsuńPyszne, polecam.
OdpowiedzUsuń<3
UsuńMniammmm
OdpowiedzUsuń