2023-01-26

Risotto z brokułami

Risotto to pyszna włoska klasyka, która sprawia, że ryż może smakować niesamowicie. Za każdym razem możemy dostarczyć sobie nowych doznań smakowych poprzez dobór rozmaitych dodatków. Dzisiaj zapraszam Was na pyszne i kremowe risotto z brokułami, natką pietruszki, śmietanką oraz lekko pikantnym serem Bursztyn. Całość dopełniają prażone ziarna słonecznika.
Risotto z brokułami
Potrzebne składniki
(na 2 porcje)

- 160 g ryżu Arborio
- 2 cebule szalotki
- 150 g różyczek brokuła
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki startego sera Bursztyn
- 150 ml wytrawnego białego wina
- 80 ml śmietanki kremówki
- 700 ml bulionu
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 1 duża szczypta gałki muszkatołowej
- 1 duże ziele angielskie
- sól i pieprz do smaku

DODATKI
- 2 łyżki ziaren słonecznika

Przygotowanie
KROK 1. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie dodajemy białe wino, a gdy alkohol odparuje, ryż podlewamy partiami bulionem (pamiętając o częstym mieszaniu)Przy pierwszej porcji bulionu dodajemy ziele angielskie, które nada ziarnom ryżu jeszcze lepszego smaku i aromatu, a przy ostatniej porcji dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz śmietankę.  

KROK 2. Różyczki brokuła gotujemy al dente w lekko osolonej oraz posłodzonej wodzie (przez około 4 minuty), a następnie hartujemy je pod zimną wodą.* 

* Brokuł ugotowany al dente jest jędrny oraz zachowuje więcej wartości odżywczych. Hartowanie go pod zimną wodą pozwoli na zachowanie pięknego zielonego koloru.

KROK 3. W międzyczasie prażymy słonecznik. Na suchą i czystą patelnię wsypujemy ziarna i podgrzewamy je do momentu, aż nabiorą lekko złotego koloru oraz uwolnią piękny aromat. Ziarna podczas prażenia mieszamy i uważamy, aby się nie przypaliły.

KROK 4. Gdy ryż wchłonie cały płyn i będzie miał odpowiednią konsystencję, doprawiamy go gałką muszkatołową, świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą, dodajemy starty ser bursztyn oraz różyczki brokuła. Danie ściągamy z gazu, przykrywamy pokrywką i dajemy "dojść" daniu przez około 2 - 3 minuty. Gotowe risotto wykładamy na talerze i posypujemy uprażonymi ziarnami słonecznika oraz świeżą natką pietruszki.
Risotto z brokułami

20 komentarzy:

  1. Smacznie i pęknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowite risotto. Dawno nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha :) Bardzo lubię takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam risotto ♥ Wygląda apetycznie, chętnie wypróbuję przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. apetycznie wygląda i tak wiosennie

    OdpowiedzUsuń
  6. Proste, ale bardzo smaczne risotto. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Kasiu u Ciebie nawet takie proste danie jak risotto jest obłędne w smaku i wyglądzie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię i ryż i brokuły więc to coś zdecydowanie dla mnie ❤️

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  9. To coś idealne dla mnie . Muszę spróbować ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  10. O widzisz, dawno nie robiłam risotto, a z samymi brokułami nigdy :)

    OdpowiedzUsuń