Risotto to pyszna włoska klasyka, która sprawia, że ryż może smakować niesamowicie. Za każdym razem możemy dostarczyć sobie nowych doznań smakowych poprzez dobór rozmaitych dodatków. Dzisiaj zapraszam Was na pyszne i kremowe risotto z brokułami, natką pietruszki, śmietanką oraz lekko pikantnym serem Bursztyn. Całość dopełniają prażone ziarna słonecznika.
Potrzebne składniki
(na 2 porcje)
- 160 g ryżu Arborio
- 2 cebule szalotki
- 150 g różyczek brokuła
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki startego sera Bursztyn
- 150 ml wytrawnego białego wina
- 80 ml śmietanki kremówki
- 700 ml bulionu
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 1 duża szczypta gałki muszkatołowej
- 1 duże ziele angielskie
- sól i pieprz do smaku
DODATKI
- 2 łyżki ziaren słonecznika
Przygotowanie
KROK 1. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie dodajemy białe wino, a gdy alkohol odparuje, ryż podlewamy partiami bulionem (pamiętając o częstym mieszaniu). Przy pierwszej porcji bulionu dodajemy ziele angielskie, które nada ziarnom ryżu jeszcze lepszego smaku i aromatu, a przy ostatniej porcji dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz śmietankę.KROK 2. Różyczki brokuła gotujemy al dente w lekko osolonej oraz posłodzonej wodzie (przez około 4 minuty), a następnie hartujemy je pod zimną wodą.** Brokuł ugotowany al dente jest jędrny oraz zachowuje więcej wartości odżywczych. Hartowanie go pod zimną wodą pozwoli na zachowanie pięknego zielonego koloru.KROK 3. W międzyczasie prażymy słonecznik. Na suchą i czystą patelnię wsypujemy ziarna i podgrzewamy je do momentu, aż nabiorą lekko złotego koloru oraz uwolnią piękny aromat. Ziarna podczas prażenia mieszamy i uważamy, aby się nie przypaliły.KROK 4. Gdy ryż wchłonie cały płyn i będzie miał odpowiednią konsystencję, doprawiamy go gałką muszkatołową, świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą, dodajemy starty ser bursztyn oraz różyczki brokuła. Danie ściągamy z gazu, przykrywamy pokrywką i dajemy "dojść" daniu przez około 2 - 3 minuty. Gotowe risotto wykładamy na talerze i posypujemy uprażonymi ziarnami słonecznika oraz świeżą natką pietruszki.
Smacznie i pęknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo smakowite risotto. Dawno nie robiłam.
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! :)
UsuńPycha :) Bardzo lubię takie dania :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńUwielbiam risotto ♥ Wygląda apetycznie, chętnie wypróbuję przepis! :)
OdpowiedzUsuńPolecam graco! :)
Usuńapetycznie wygląda i tak wiosennie
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńProste, ale bardzo smaczne risotto. Polecam.
OdpowiedzUsuń<3
UsuńKasiu u Ciebie nawet takie proste danie jak risotto jest obłędne w smaku i wyglądzie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana <3
UsuńLubię i ryż i brokuły więc to coś zdecydowanie dla mnie ❤️
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Cieszę się i gorąco polecam! :)
UsuńTo coś idealne dla mnie . Muszę spróbować ten przepis
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :)
UsuńO widzisz, dawno nie robiłam risotto, a z samymi brokułami nigdy :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco <3
Usuń