Ciasteczka owsiane bardzo często goszczą w moim domu, ponieważ stanowią zdrowy i pożywny deser. Płatki owsiane to bogate źródło wielu witamin, składników mineralnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika. Mają działanie przeciwzapalne oraz immunostymulujące. Obniżają poziom cholesterolu, wspomagają pracę jelit oraz są świetnym prebiotykiem. W okresie panujących zachorowań ciasteczka będą świetną przekąską, która wzmocni naszą odporność oraz dostarczy cennych wartości odżywczych.
Potrzebne składniki
- 3 szklanki płatków owsianych (górskich)*
- 6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
- 5 łyżek cukru lub ksylitolu
- 5 łyżek miodu
- 150 g masła
- 4 jajka
- 8 łyżek suszonej żurawiny
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 kropel aromatu śmietankowego
* szklanka o pojemności 200 ml
Przygotowanie
KROK 1. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem lub ksylitolem za pomocą miksera, a następnie dodajemy kilka kropel aromatu śmietankowego, miód oraz ostudzone masło.KROK 2. Płatki owsiane mielimy w blenderze na "piasek", przesypujemy je do miski i łączymy z mąką pełnoziarnistą oraz proszkiem do pieczenia. Suche składniki łączymy z mokrą masą i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy suszoną żurawinę i ponownie mieszamy.KROK 3. Zwilżonymi dłońmi nabieramy małe porcje masy (wielkości orzecha włoskiego) i formujemy kulkę, którą delikatnie spłaszczamy, a następnie układamy w odstępach (ciasteczka urosną) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.KROK 4. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 12 - 13 minut (do zarumienienia).
Upieczone ciasteczka odstawiamy do ostygnięcia.
Tuż po wyjęciu z piekarnika są jeszcze bardzo miękkie.
PRZECHOWYWANIE:
Gdy ostygną przekładamy je do puszki, słoja lub pojemnika próżniowego.
Z podanych proporcji wychodzi 3 duże blachy ciasteczek.
Ciasteczka są mięciutkie i bardzo aromatyczne.
Są idealne na deser, przekąskę lub drugie śniadanie.
Najlepsze ciasteczka. Szybko można je zrobić, dodać co się chce i zawsze są pyszotne:)
OdpowiedzUsuńTo prawda. Ciasteczka owsiane są pyszne w rozmaitych kombinacjach, a do tego jakie zdrowe :)
UsuńPyszne i zdrowe :)
OdpowiedzUsuń<3
Usuńsuper wyglądają, a wiesz że ja nie piekłam jeszcze nigdy owsianych ciasteczek
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam gorąco! :) Ja ostatnio piekę je na okrągło, bo szybko znikają ;)
UsuńSą świetne na przekąskę lub drugie śniadanie do szkoły i pracy.
ależ one doskonałe,aż się głodna zrobiłam:)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńNie mam tylko mąki pełnoziarnistej, a tak mogłabym zrobić. Przepis wydaje się prosty, a same ciasteczka prezentują się przepysznie :) Uwielbiam żurawinę, jest w naszym domu cały czas :)
OdpowiedzUsuńSpokojnie można użyć zwykłej mąki pszennej niższego typu, ale polecam także te z wykorzystaniem mąki pełnoziarnistej. Ciasteczka mają wtedy wyraźniejszy, cudowny smak, a do tego są zdrowsze.
UsuńJa też uwielbiam żurawinę i zawsze mam jej zapas w domu. Jest doskonałym dodatkiem do wypieków, jogurtów czy herbaty :)
Idealne na pikniki i rowerowe wojaże :)
OdpowiedzUsuńO tak! :D
UsuńTe ciasteczka są świetne - można dodawać do nich różności i zawsze super smakują :)
OdpowiedzUsuńTo prawda. Zawsze są pyszne i jakie zdrowe! :D
UsuńBardzo lubie takie ciasteczka
OdpowiedzUsuń<3
UsuńDziękuję za przepis. Ciasteczka bomba! :-*
OdpowiedzUsuń<3
Usuńpo prostu idealne!
OdpowiedzUsuń<3
UsuńAle cudne, uwielbiam domowe ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Domowe są najlepsze :))
UsuńJa również pozdrawiam :)
Fajny pomysł na deser, a żurawina dodaje smaku. Chętnie wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam :)
UsuńFajny przepis i na pewno go wyprobuje ❤️
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :)
UsuńI ciasteczka mogą być zdrowe <3. Dawno nie robiłam owsianych, a nigdy z żurawiną, muszę skorzystać z przepisu :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco. Żurawina dodaje im jeszcze pyszniejszego smaku, witamin oraz słodyczy :)
UsuńWszystkie Twoje ciasteczka wyglądają bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo <3
UsuńPyszności 😋
OdpowiedzUsuń<3
UsuńKocham owsiane. :) Posiadam już kilka przepisów na ciasteczka, ale zawsze jestem ciekawa nowych wersji.
OdpowiedzUsuńJa również kocham ciasteczka owsiane i ciągle próbuję różnych kombinacji składników :)
Usuń