Domowe uszka z grzybami są najsmaczniejsze. Uwielbiam ich smak oraz aromat, ale ich lepienie nie jest moją ulubioną czynnością. Aby ułatwić i przyspieszyć sobie pracę, stawiam na dobre przygotowanie ciasta. Polecam Wam przepis na proste ciasto, które świetnie się rozwałkowuje, jest elastyczne oraz łatwe w lepieniu. Poniżej znajdziecie także przepis na aromatyczny farsz grzybowy oraz kilka trików, z którymi przygotowanie uszek będzie o wiele łatwiejsze.
Potrzebne składniki
CIASTO
- 300 g mąki pszennej luksusowej (typ 550)
- około 160 ml gorącej wody
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 0,5 płaskiej łyżeczki soli
FARSZ
- 80 g suszonych grzybów
- 1 cebula biała
- 1 łyżka bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
DODATKI
- 2 łyżki masła
- listek laurowy
- ziele angielskie
Przygotowanie
KROK 1. FARSZ. Grzyby płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia (najlepiej na noc). Na drugi dzień gotujemy je do miękkości (w lekko osolonej wodzie z namaczania) z dodatkiem listka laurowego oraz ziela angielskiego*. Pokrojoną cebulę podsmażamy na maśle, a następnie dodajemy do niej ugotowane grzyby i chwilę smażymy**. Zawartość patelni studzimy, a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Do zmielonych grzybów i cebuli dodajemy łyżkę bułki tartej i doprawiamy wszystko solą oraz pieprzem.* Część wody z namaczania grzybów możemy wykorzystać do przygotowania barszczu wigilijnego.** Przesmażenie grzybów po ugotowaniu pozwoli na odparowanie nadmiaru wody. Jeśli farsz wydaje nam się zbyt kleisty i mokry, dodajmy do niego więcej bułki tartej.
KROK 2. CIASTO. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól oraz olej, a następnie dolewamy gorącą wodę*. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż przestanie kleić nam się do rąk i będzie odpowiednio napowietrzone (po przekrojeniu powinno być widać pęcherzyki powietrza).
* Na początku warto przemieszać składniki łyżką lub szpatułką, ponieważ ciasto jest gorące.
KROK 3. LEPIENIE. Gotowe ciasto dzielimy na pół. Jedną część przykrywamy lnianą lub bawełnianą ściereczką, a drugą rozwałkowujemy na cienki placek. Następnie kroimy go na kwadraciki lub wycinamy szklanką kółka, nakładamy farsz, zaklejamy brzegi i sklejamy oba końce. Uszka podczas lepienia również przykrywamy ściereczką, aby nie wysychały.
KROK 4. GOTOWANIE. Uszka wrzucamy partiami na osolony wrzątek i gotujemy około 2 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyciągamy je za pomocą łyżki cedzakowej i odstawiamy na chwilę, aby obciekły. Następnie polewamy olejem, aby zapobiec ich posklejaniu.
Uszka z grzybami przygotowane tuż przed Wigilią przechowujemy w lodówce w dobrze zamkniętym pojemniku próżniowym lub ceramicznym naczyniu (max. 3 dni przed Wigilią). Jeżeli przygotowujemy uszka dużo wcześniej, możemy je po ostudzeniu zamrozić.
MROŻENIE. Uszka układamy pojedynczo na deseczce lub tacy wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia (zapobiegnie do ich przymarznięciu), a następnie wkładamy do zamrażarki. Kiedy zamarzną przekładamy wszystkie do woreczka na mrożonki i ponownie mrozimy.
W tygodniu będę robiła uszka, więc skorzystam z przepisu. W tamtym roku niepotrzebnie dodałam jajko do ciasta i wyszło zbyt twarde. Spróbuję też z gorącą wodą, bo zawsze dodawałam letniej.
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco i życzę miłego lepienia :)
UsuńPrzepis jak najbardziej się przyda :)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńJak znalazł, bo ja się jutro zabieram za moje pierwsze uszka :)
OdpowiedzUsuńCieszę się i trzymam kciuki :)
UsuńJa dodaję jajko do ciasta (jest wg mnie smaczniejsze), ale za to zarabiam najpierw mocno gorącą wodą. Nie jest twarde :-) A uszka wyglądają identycznie jak moje. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTeż dobry patent, a żółtko jaja nada ciastu bardziej żółtego koloru. Ja od dłuższego czasu nie dodaję jajek do ciasta pierogowego, bo praca z takim ciastem jest dla mnie o wiele łatwiejsza. Czasami dodaję do ciasta szczyptę kurkumy, ale to najczęściej przy ruskich :)
UsuńGdy ogladam te zdjecia, juz zaczynam zalowac, ze zdecydowalam sie zrobic w tym roku inny farsz :)
OdpowiedzUsuńU nas bedzie w tym roku farsz z czerwonej kapusty i ricotty i ciasto w adekwatnym kolorze z sokiem z buraków oraz w ciescie z kurkuma farsz z koziego sera z nutka cytryny, Moze jednka zrobie jeszcze z grzybami dla tradycjonalistów :)) Twoje pieknie wygladaja! :)
O mniam! Jakie pyszne pierożki u Was zagoszczą w tym roku. Od samego czytania się rozmarzyłam. Bardzo chętnie spróbuję :D
UsuńKasiu, robię podobnie, ale nie dodaję oleju do ciasta, ale spróbuję w tym roku udoskonalić przepis. Wyglądają cudnie:) Pozdrawiam 😀
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! Olej nadaje ciastu elastyczności. Ciasto świetnie się rozwałkowuje, a później lepi :)
UsuńMniam, moje ulubione danie wigilijne. Dzisiaj będę robiła. <3 U mnie zawsze robiło się z grzybami, u chłopaka natomiast królują pieczarki. Osobiście wolę z grzybami, no ale nie będę kupowała suszonych w sklepie, bo mam złe wspomnienia ;)
OdpowiedzUsuńJa również uwielbiam uszka z grzybami leśnymi. Zawsze mam spory zapas grzybów od mojego Taty. Grzybki pewne, pyszne i pachnące :)
UsuńDoskonale opisany przepis na uszka. U mnie to absolutny numer 1 na wigilijnym stole, mój mąż uwielbia i w sumie barszcz z uszkami by mu wystarczył hihi:)
OdpowiedzUsuńJa też kocham barszcz z uszkami, a w Wigilię smakuje naprawdę wyjątkowo :)
UsuńUszka z grzybami to dla mnie prawdziwy rarytas. Te z mięsem mogą dla mnie nie istnieć!
OdpowiedzUsuńJa lubię chyba wszystkie pierogi, ale te z grzybami są naprawdę wyjątkowe. Takie typowo polskie <3 Ich smak oraz aromat zawsze przypomina mi najmilsze czasy dzieciństwa :)
UsuńPrezentują się pysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńPolecam przepis. Uszka idealne i bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńKocham uszka z czerwonym barszczykiem ❤️
OdpowiedzUsuńTwoje są cudne ❤️
Ja swoje mam już w zamrażace od 8 grudnia :)
Wesołych świąt życzę ❤️
Dziękuję <3 Ja również życzę wesołych oraz smacznych Świąt :*
UsuńDziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuń❤️
UsuńSuper przepis .
UsuńDziękuję :*
Usuńuwielbiammm
OdpowiedzUsuń<3
UsuńU Kasi jak zawsze coś pysznego na stole 😋.
OdpowiedzUsuńPrzesyłam dużo uśmiechu 😊.
Dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)
UsuńUwielbiam uszka, ale sama nie umiem ich robić, nawet pierogi ciężko mi się lepi, a co dopiero takie malutkie uszka. Zawsze przed świętami mama je dla mnie robi.
OdpowiedzUsuńGorąco polecam to ciasto. Jest elastyczne i świetne w lepieniu. Sama też nie przepadam za lepieniem, ale to ciasto zdecydowanie ułatwia pracę, gdy mamy ochotę na domowe pierożki :))
Usuń