Wytrawna tarta to świetny pomysł na obiad lub kolację dla całej rodziny. Tarta z rybą idealnie sprawdzi się także na świątecznym stole. Dzisiaj zapraszam Was na pyszną, delikatną i mięciutką tatrę ze świeżym łososiem, szpinakiem i puszystą masą z sera, śmietanki i jajek.
KROK 1. Na początku przygotowujemy kruche ciasto. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy żółtko, 2 łyżeczki mleka, sól oraz pokrojone na kawałki zimne masło i zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, którą owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
KROK 2. Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na okrągły placek (najlepiej włożyć ciasto pomiędzy 2 arkusze papieru do pieczenia, co zapobiegnie przyklejaniu do wałka). Rozwałkowany placek przekładamy do formy wysmarowanej masłem, dokładnie formujemy go na dnie oraz kształtnych bokach formy i gęsto nakłuwamy ciasto widelcem (nakłucia zapobiegną wyrastaniu ciasta). Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na około 15 minut.
KROK 3. Podczas pieczenia spodu przygotowujemy wypełnienie. Szpinak baby podsmażamy na maśle do momentu, aż odparuje wodę, a następnie dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej.
KROK 4. Do naczynia dodajemy śmietankę oraz jajka i miksujemy na jednolitą masę. Do zmiksowanej masy dodajemy starty ser oraz 1/3 podsmażonego szpinaku. Całość doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz oregano i dokładnie mieszamy wszystko łyżką. Łososia kroimy w około 2 cm kawałki i oprószamy je solą oraz pieprzem.
KROK 5. Masę wylewamy na podpieczony spód i zanurzamy w niej kawałki łososia, pomiędzy którymi układamy pozostałą część szpinaku. Blaszkę ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy przez około 30 minut.
Gotową tatrę podajemy z ulubionymi sosami.Świetnie sprawdzi się sos czosnkowy oraz pomidorowy.
Pozostałą tartę można włożyć do lodówki i podgrzać w piekarniku na drugi dzień.
Jeśli planujecie zrobić ją na Święta to spokojnie można przygotować ją dzień wcześniej.
Cudo Kasiu! Aż zrobiłem się głodny :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się :D
UsuńOd zeszłego roku mam ogromne parcie na szpinak i łososia, więc jak tylko jestem w jakiejś restauracji to zamawiam coś z jednym, bądź/i drugim dodatkiem ;)
OdpowiedzUsuńW takiej wersji jeszcze nie jadłam, ale wygląda przepysznie!
Pozdrawiam cieplutko.
Gorąco polecam, szczególnie, że lubisz ten duet składnikowy :)
UsuńSerdecznie pozdrawiam :)
ależ ona piękna, jak z obrazka:) u mnie tylko ten łosoś by się nie sprawdził,ale resztę biorę w ciemno:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńDo tarty sprawdzą się także białe ryby - pyszny będzie halibut lub dorsz :)
ale smakołyk!
OdpowiedzUsuń<3
UsuńWspaniale wygląda.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńKolejny ciekawy przepis wart wypróbowania. Tarta wygląda wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńLubię tarty ale takiej wytrawnej jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Polecam gorąco! :)
UsuńLubię eksperymentować z różnymi dodatkami do tarty. Chętnie wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam <3
UsuńIt looks delicious. Thanks for sharing.
OdpowiedzUsuńI invite you to visit my last post. Have a good week!
Thank You so much :*
UsuńWygląda mega apetycznie i do tego zdrowo ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńPiękne wygląd :) jak ciasto 😁
OdpowiedzUsuńDziękuję :* To prawda, cieszy oko i podniebienie :D
UsuńŚwietna tarta! Ostatnio brak mi czasu na bardziej czasochłonne dania :(
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana <3
UsuńJa też chciałabym więcej czasu poświęcać gotowaniu, ale doba czasami wydaje się zbyt krótka...
Witam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! Nigdy wcześniej nie widziałam takiej tarty. Bardzo apetyczny przepis :)
Pozdrawiam cieplutko ♡
Dziękuję bardzo i gorąco polecam wypróbowanie :D
Usuńale pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
Usuń