2022-11-15

Sernik wiedeński

Pyszny i niezwykle delikatny sernik wiedeński ze starego przepisu mojej Babci. Był serwowany na wyjątkowe okazje i obowiązkowo na Święta. Jest moim numerem jeden wśród serników. Sekretem jego bajecznej delikatności jest dodatek gotowanych ziemniaków. Każdy kęs rozpływa się w ustach, a czekoladowa polewa i orzechy włoskie jeszcze bardziej rozpieszczają kubki smakowe. Gorąco Wam go polecam! :)
Sernik wiedeński

Potrzebne składniki

CIASTO
- 1 kg tłustego twarogu
- 8 jajek
- 250 g masła
- 1,75 szklanki drobnego cukru
- 2 budynie waniliowe
- 300 g ugotowanych ziemniaków
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli

POLEWA CZEKOLADOWA
- 90 g mlecznej czekolady
- 60 g gorzkiej czekolady
- 6 łyżek mleka
- 3 łyżki masła

DODATKI
- 0,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich
- 0,5 szklanki łuskanych orzechów włoskich
- czekoladowa posypka (opcjonalnie)
- 80 g rodzynek 
________________________________
FORMA: tortownica o średnicy 26 cm
Przygotowanie
KROK 1. Ziemniaki gotujemy i studzimy. Twaróg i ziemniaki mielimy dwa razy w maszynce na drobnym sitku. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich pianę z dodatkiem szczypty soli. Masło dokładnie ucieramy z cukrami (drobnym oraz waniliowym), dodajemy kolejno żółtka, a następnie 2 budynie waniliowe. Do powstałej masy dodajemy zmielony ser i ziemniaki oraz obtoczone w mące rodzynki*. Na koniec do masy serowej dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki lub szpatułki. 
* Mąka zapobiegnie opadaniu rodzynek na dno ciasta.
KROK 2. Tak przygotowaną masę sernikową przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 60 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik na 10 minut. Po tym czasie lekko uchylamy drzwiczki, studzimy tak przez 15 minut i dopiero wtedy wyciągamy.
KROK 3. Na koniec przygotowujemy polewę. Czekolady dzielimy na kostki, dodajemy masło oraz mleko i łączymy wszystko w kąpieli wodnej (składniki umieszczamy w metalowej misce i ustawiamy na garnku z gotującą się wodą), pamiętając o ciągłym mieszaniu. Gdy składniki dobrze się połączą, a polewa będzie gęsta i jednorodna, wylewamy ją na ciasto. Wierzch dekorujemy całymi orzechami włoskimi oraz czekoladową posypką, a boki zmielonymi orzechami. Sernik odstawiamy do stężenia polewy.
Sernik wiedeński
Sernik możemy udekorować także samą polewą czekoladową (bez orzechów).
Zamiast czekolady możemy udekorować go także lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.
Sernik wiedeński

PRZECHOWYWANIE: 

Sernik przechowujemy w lodówce.

Możemy go także zamrozić.

Sernik wiedeński

42 komentarze:

  1. Piękny sernik. Chętnie skorzystam z tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie mam jakoś dobrej ręki do serników, bo nigdy nie udają mi się tak idealnie, jak u innych osób. Dlatego wolę je jeść niż piec :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domowe serniki są najsmaczniejsze. Czasami potrzeba kilku prób, aby wyszedł idealnie.
      Ten przepis polecam gorąco! <3
      Mi zawsze się udaje. Sprawdza się też wśród mojej rodziny i przyjaciół :)

      Usuń
  3. Wyglada tak apetycznie, ze chetnie bym taki zrobila, ale nie mam reki do pieczenia :( Ale moze sie uda, jak sprobuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale on cudnie wygląda! Mistrzostwo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję z całego serca za ten przepis. Pozdrawiam :) Anna

    OdpowiedzUsuń
  6. Ziemniaki w składzie? :) Pierwsze się z tym spotykam, ale serniczek wyszedł Ci przepiękny. Ja nie mam ręki do serników ale inne ciasta mi wychodzą :)

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :)
      Tak, z ziemniakami :D One nadają mu aksamitności i delikatności.
      Polecam gorąco ten przepis. Jest pyszny :)

      Usuń
  7. Ależ pyszności i jak tu być na diecie 😛

    OdpowiedzUsuń
  8. O rany, ale cudo! Jest tak idealny ,że aż żal go jeść. Jestem pewna że musi być cudowny skoro jest z przepisu babci:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jest tak piękny, że je się go już oczami :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dawno już nie robiłam sernika, a jest to jedno z bardziej lubianych przeze mnie ciast. Twój wygląda pięknie, jak z eleganckiej, klimatycznej cukierenki. Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ on jest cudny ❤️ Zapachniało mi świętami :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Znakomity przepis. Sernik pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudowny sernik! Ale ja go upiekę bez dodatków, polewa na pewno będzie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Długie i powolne ucieranie sera z reszta składników to cały sekret pulchności tego sernika :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Sernik jest bardzo smaczny i delikatny. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam. PS Wspaniale się prezentuje. :)

    OdpowiedzUsuń