Pyszny i niezwykle delikatny sernik wiedeński ze starego przepisu mojej Babci. Był serwowany na wyjątkowe okazje i obowiązkowo na Święta. Jest moim numerem jeden wśród serników. Sekretem jego bajecznej delikatności jest dodatek gotowanych ziemniaków. Każdy kęs rozpływa się w ustach, a czekoladowa polewa i orzechy włoskie jeszcze bardziej rozpieszczają kubki smakowe. Gorąco Wam go polecam! :)
Potrzebne składniki
CIASTO
- 1 kg tłustego twarogu
- 8 jajek
- 250 g masła
- 1,75 szklanki drobnego cukru
- 2 budynie waniliowe
- 300 g ugotowanych ziemniaków
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
POLEWA CZEKOLADOWA
- 90 g mlecznej czekolady
- 60 g gorzkiej czekolady
- 6 łyżek mleka
- 3 łyżki masła
DODATKI
- 0,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich
- 0,5 szklanki łuskanych orzechów włoskich
- czekoladowa posypka (opcjonalnie)
- 80 g rodzynek
________________________________
FORMA: tortownica o średnicy 26 cm
Przygotowanie
KROK 1. Ziemniaki gotujemy i studzimy. Twaróg i ziemniaki mielimy dwa razy w maszynce na drobnym sitku. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich pianę z dodatkiem szczypty soli. Masło dokładnie ucieramy z cukrami (drobnym oraz waniliowym), dodajemy kolejno żółtka, a następnie 2 budynie waniliowe. Do powstałej masy dodajemy zmielony ser i ziemniaki oraz obtoczone w mące rodzynki*. Na koniec do masy serowej dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki lub szpatułki.
* Mąka zapobiegnie opadaniu rodzynek na dno ciasta.
KROK 2. Tak przygotowaną masę sernikową przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 60 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik na 10 minut. Po tym czasie lekko uchylamy drzwiczki, studzimy tak przez 15 minut i dopiero wtedy wyciągamy.KROK 3. Na koniec przygotowujemy polewę. Czekolady dzielimy na kostki, dodajemy masło oraz mleko i łączymy wszystko w kąpieli wodnej (składniki umieszczamy w metalowej misce i ustawiamy na garnku z gotującą się wodą), pamiętając o ciągłym mieszaniu. Gdy składniki dobrze się połączą, a polewa będzie gęsta i jednorodna, wylewamy ją na ciasto. Wierzch dekorujemy całymi orzechami włoskimi oraz czekoladową posypką, a boki zmielonymi orzechami. Sernik odstawiamy do stężenia polewy.
Piękny sernik. Chętnie skorzystam z tego przepisu.
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam :)
Usuńulubiony i najlepszy!
OdpowiedzUsuńO tak! :D
UsuńWygląda bosko :)
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńNie mam jakoś dobrej ręki do serników, bo nigdy nie udają mi się tak idealnie, jak u innych osób. Dlatego wolę je jeść niż piec :)
OdpowiedzUsuńDomowe serniki są najsmaczniejsze. Czasami potrzeba kilku prób, aby wyszedł idealnie.
UsuńTen przepis polecam gorąco! <3
Mi zawsze się udaje. Sprawdza się też wśród mojej rodziny i przyjaciół :)
Wyglada tak apetycznie, ze chetnie bym taki zrobila, ale nie mam reki do pieczenia :( Ale moze sie uda, jak sprobuje :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! <3
UsuńAle on cudnie wygląda! Mistrzostwo :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo <3
UsuńDziękuję z całego serca za ten przepis. Pozdrawiam :) Anna
OdpowiedzUsuńBardzo proszę :)
UsuńPozdrawiam :*
Ziemniaki w składzie? :) Pierwsze się z tym spotykam, ale serniczek wyszedł Ci przepiękny. Ja nie mam ręki do serników ale inne ciasta mi wychodzą :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Dziękuję bardzo :)
UsuńTak, z ziemniakami :D One nadają mu aksamitności i delikatności.
Polecam gorąco ten przepis. Jest pyszny :)
Ależ pyszności i jak tu być na diecie 😛
OdpowiedzUsuń:D
UsuńSuper 😛😛😛
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńO rany, ale cudo! Jest tak idealny ,że aż żal go jeść. Jestem pewna że musi być cudowny skoro jest z przepisu babci:)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam :) To jeden z moich ukochanych serników <3
UsuńJest tak piękny, że je się go już oczami :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo <3
UsuńDawno już nie robiłam sernika, a jest to jedno z bardziej lubianych przeze mnie ciast. Twój wygląda pięknie, jak z eleganckiej, klimatycznej cukierenki. Dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i gorąco polecam <3
Usuńcudownie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńWygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńPiękny jest <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńAleż on jest cudny ❤️ Zapachniało mi świętami :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :*
UsuńBardzo kuszący!
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńZnakomity przepis. Sernik pyszny!
OdpowiedzUsuń❤
UsuńCudowny sernik! Ale ja go upiekę bez dodatków, polewa na pewno będzie :)
OdpowiedzUsuńDługie i powolne ucieranie sera z reszta składników to cały sekret pulchności tego sernika :)
OdpowiedzUsuńSernik jest bardzo smaczny i delikatny. Polecam
OdpowiedzUsuńUwielbiam. PS Wspaniale się prezentuje. :)
OdpowiedzUsuń