Domowa masa makowa to niezawodny dodatek do ciast, ciasteczek czy klusek. Przygotowana samodzielnie smakuje najlepiej, jest bogata w smaku i składzie, nie zawiera nadmiaru aromatów oraz niepotrzebnych wypełniaczy. Masa jest pyszna, szybka oraz bardzo prosta w przygotowaniu.
Potrzebne składniki
- 250 g mielonego maku niebieskiego
- 80 g orzechów włoskich
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 60 g rodzynek
- 60 g miękkich moreli suszonych
- 50 g suszonej żurawiny
- 100 g miodu
- 100 g cukru
- 30 g masła
- kilka kropel ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)
Przygotowanie
KROK 1. Mielony mak* zalewamy gorącą wodą, mlekiem lub ich mieszanką i gotujemy przez około 5 minut. Mak studzimy, a następnie odciskamy je przez gęste sito, gazę lub bawełnianą ściereczkę.* Do przygotowania masy możemy użyć także niemielonego maku, ale wtedy należy gotować go przez około 15 - 20 minut, a następnie zmielić w maszynce na najdrobniejszych oczkach.KROK 2. Orzechy i morele drobno siekamy*. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier oraz miód i chwilę mieszamy na małej mocy palnika, aby składniki się połączyły.
* Drobne rodzynki oraz cięta żurawina nie wymagają siekania. Większe bakalie lepiej posiekać.
KROK 3. Do odciśniętego maku dodajemy zawartość rondelka, posiekane bakalie, skórkę pomarańczową i dokładnie mieszamy. Do gotowej masy makowej możemy dodać kilka kropel aromatu lub ekstraktu migdałowego. Świetnie sprawdzi się także likier amaretto.
Do masy makowej możemy dodać także inne orzechy lub bakalie.
WYPIEKI Z MASĄ MAKOWĄ:
Masa makowa jest idealna do wypieków np. świątecznego makowca.
Pamiętajmy jednak, że przed wypiekiem należy do niej dodać ubite białka jajek.
Piana białkowa zapobiega rozpadaniu i kruszeniu się masy.
KLUSKI Z MAKIEM:
Masa makowa to także świetny dodatek do wigilijnych klusek.Lekko podgrzaną masę makową wystarczy dodać do ugotowanych klusek i wymieszać.
PRZECHOWYWANIE:
Gotową masę przechowujemy w lodówce do 7 dni.
Możemy ją także zamrozić.
Zapachniało aż u mnie. :)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńNie jestem fanką maku.
OdpowiedzUsuńJa przynajmniej raz w roku muszę poczuć ten smak :D
UsuńTakiego przepisu z mielonego maku szukałam :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że pomogłam :)
UsuńU nas niewiele maku schodzi. Tyle co na bułeczki :)
OdpowiedzUsuńA jak na Święta? Nie pieczecie ciast z makiem?
UsuńIdealna do strucli :)
OdpowiedzUsuńO tak! :D
UsuńI zapachniało świętami :)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńIdealny przepis , pomocny na święta
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam <3
UsuńMmm :D Zapisuję sobie już na święta ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie! :)
Wildfiret
Polecam gorąco <3
UsuńDomowa masa makowa zawsze najlepsza, doskonały przepis:)
OdpowiedzUsuńDziękuję <3 To prawda, domowa smakuje najlepiej :D
UsuńPyszności, uwielbiam taki mak:)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńW prawie każde Święta mamy struclę makową. Najlepsza z własną masą, pełną bakalii... Aż się rozmarzyłam. ;)
OdpowiedzUsuńJa też najbardziej lubię ciasta z domową masą. Są niepowtarzalne i pyszne :)
UsuńMakowiec to moje ulubione ciasto. Z własną masą musi być pycha :). Zawsze robiłam z już gotowej.
OdpowiedzUsuńLubię domową masę, bo w tej kupnej przeszkadza mi za duża ilość aromatu.
UsuńTutaj możemy z niego zrezygnować lub zastąpić prawdziwą wanilią czy też cynamonem.
Kiedyś uwielbiałam makowiec, więc przepis na taką masę sprawdziłby się idealnie. Teraz troszeczkę mi się gusta zmieniły i jest dla mnie akceptowalny w minimalnej ilości, na przykład na pieczywie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko.
Czasami gusta się zmieniają. Mam podobnie z niektórymi produktami, ale nierzadko udaje mi się zakochać w czymś na nowo :)
UsuńSerdecznie pozdrawiam :)
Zjadłabym makowiec :)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńI do tej masy makowej robię ciasto krucho drożdżowe i wychodzą super makowce zawijane
OdpowiedzUsuń<3
UsuńJeju taka domową masa makowa to istna poezja smaku ❤️
OdpowiedzUsuńTo prawda. Domowa jest najlepsza <3
UsuńIdealna na święta!
OdpowiedzUsuńO tak :)
UsuńMakowiec to od dziecka moje ulubione ciasto :)
OdpowiedzUsuńMi zawsze przypomina najmilsze smaki dzieciństwa <3
UsuńNo popatrz, a ja jeszcze nie nastawiłam ciasta na piernik...
OdpowiedzUsuńJa w tym roku robię tylko pierniczki. Piernik trzeba jednak dużo wcześniej "dopieścić".
UsuńChociaż może... Zobaczymy czy czas pozwoli :))
Dziękuję za przepis,który zachowam, bo właśnie kupiłam mak mielony.
OdpowiedzUsuń<3
UsuńMasa makowa taka domową jest epicko smaczna :)
OdpowiedzUsuńA krasnalek w tle przeuroczy <3
To prawda, domowa masa jest najlepsza <3
UsuńDziękuję :)
Gdyby nie miala takiej ilosci cukru najchetniej bym jadla domowa mase pur - sama w sobie jest pyszna i nigdy bym nie kupowala gotowej, nie tylko ze wzgledu ma rózne E-skladniki, ale i dlatego, ze do domowej mozna dodac swoje ulubione bakalie. Twój sklad bardzo mi odpowiada :)
OdpowiedzUsuńTo prawda. Domową masę możemy przygotować z dodatkiem swoich ulubionych orzechów i bakalii. W gotowych masach zawsze uderza mnie ich sztuczny aromat. Domowa masa pachnie cudownie bez konieczności dodatkowego aromatyzowania :)
Usuń