Przepis na pyszną i kremową zupę krem z batatów. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, ale cudownie rozpieści zmysły pięknym aromatem oraz delikatną nutą słodyczy. Podana z serkiem mascarpone, suszoną żurawiną i orzechami włoskimi pozwoli przenieść nas w kulinarne niebo :)
Potrzebne składniki
- 600 g batatów
- 1 marchewka
- 1 pietruszka (korzeń)
- 1 cebula biała
- 2 ząbki czosnku
- imbir (3 cm kawałek)
- 700 ml bulionu
- 200 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1,5 łyżki oleju kokosowego
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1/5 łyżeczki pieprzu ognistego
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pierz do smaku
DODATKI
- 2 łyżki serka mascarpone
- 2 łyżeczki suszonej żurawiny
- 2 łyżeczki posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżeczki kiełków lucerny
- 1 łyżka natki pietruszki
Przygotowanie
KROK 1. Bataty, marchewkę, cebulę i pietruszkę kroimy w kostkę, a czosnek i imbir w plastry. Pokrojoną cebulę szklimy na oleju kokosowym, dodajemy czosnek i imbir, a następnie bataty, marchewkę oraz pietruszkę i smażymy wszystko około 4 minut*.* Podsmażanie warzyw na oleju pozwoli lepiej wydobyć ich smak i aromat.
KROK 2. W garnku zagotowujemy bulion z mleczkiem kokosowym oraz sokiem z cytryny i dodajemy do niego podsmażone warzywa. Wszystko gotujemy około 20 minut. Na pięć minut przed końcem gotowania dodajemy pieprz ognisty, gałkę muszkatołową oraz słodką i wędzoną paprykę.
KROK 3. Zupę miksujemy na gładki i jednolity mus, próbujemy i doprawiamy ewentualnie solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z łyżką serka mascarpone, suszoną żurawiną, orzechami włoskimi, kiełkami lucerny i posiekaną natką pietruszki.
Zupę możemy podać także z jogurtem, śmietaną lub innym ulubionym serkiem.Świetnie sprawdzi się puszysty serek śmietankowy lub ser ricotta.
Jeśli lubimy pikantne zupy to dodajmy do zupy ostrej papryki lub więcej pierzu ognistego.
Zupę możemy podać także z chipsami z batatów, a wersji mięsnej z chipsem z boczku.
Zupka jest idealna, ale te wszystkie dodatki po prostu genialne! Wczoraj gotowalam zupe z dyni z podobnymi skladnikami i z orientalnymi przyprawami, szkoda tylko, ze dopiero dzis zobaczylam Twój przepis, takie dodatki sa o wiele bardziej wyrafinowane niz stereotypowe pestki z dyni i olej z pestek :)
OdpowiedzUsuńJest wiec okazja do przyrzadzenia zupy z batatów :)
Dziękuję bardzo <3
UsuńWidziałam - pyszna zupa dyniowa w orientalnym stylu. Czeka już w obiadowej kolejce :D
Pięknie podana zupka.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJaki piękny kolor :) musi być pyszna.
OdpowiedzUsuńPotwierdzam i gorąco polecam :)
UsuńNie jadłam jeszcze nic z batatów, nie znam ich smaku. Ale ta zupka prezentuję się tak cudnie, że chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam <3
Polecam gorąco! :) Bataty są lekko słodkie, a w zupie można wyczuć wyraźną nutę słodyczy, także dzięki dodatkom.
UsuńJest bardzo smaczna i wyjątkowa w smaku.
Pozdrawiam serdecznie :)
Wypróbuję ten przepis na pewno ❤️
UsuńMuszę sobie sprawić blender, bo bataty kocham miłością prawdziwą i narobiłaś mi ochoty.
OdpowiedzUsuńCieszę się :D
UsuńIt's not for me! Thanks! :)
OdpowiedzUsuńWhy? You don't like sweet potatoes? ;)
UsuńTaką zupę to ja uwielbiam. Wprost kocham bataty.
OdpowiedzUsuń<3
UsuńJeszcze nigdy nie robiłam zupy z batatów, ale wygląda naprawdę smacznie. Pozdrawiam cieplutko 😊
UsuńPolecam gorąco! Ma wyjątkowy smak :) Lekko słodka, ale naprawdę pyszna :)
Usuńniesamowicie apetyczna zupka!
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńAle ona smakowicie wygląda! Batatów w zupie jeszcze nie jadłam. Najczęściej pieczemy je jak frytki :)
OdpowiedzUsuńJa również najczęściej przygotowuję z nich frytki, ale chciałam spróbować ich w zupełnie innymi wydaniu. Polecam gorąco! :)
UsuńCudowna zupa Kasiu! Uwielbiam bataty!
OdpowiedzUsuń<3
Usuńoj dawno nie jadłam żadnej kremowej zupy, a Twoja Kasiu wygląda tak kusząco,że trudno przejść obojętnie wobec niej.
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana <3
UsuńUwielbiam!
OdpowiedzUsuń<3
UsuńPapryka wędzona - lubię tą przyprawę
OdpowiedzUsuńDo batatów pasuje idealnie, dodaje im niesamowitego, słodko - wędzonego smaku.
UsuńLubię dodawać ją także do pieczonych frytek z batatów.
Świetnie pasuje też do pieczonych frytek z marchewki oraz kremu z dyni <3
Paprykowe love :D
Wygląda apetycznie, zdjęcia są cudne
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
Usuń