2022-10-18

Zupa krem z batatów

Przepis na pyszną i kremową zupę krem z batatów. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, ale cudownie rozpieści zmysły pięknym aromatem oraz delikatną nutą słodyczy. Podana z serkiem mascarpone, suszoną żurawiną i orzechami włoskimi pozwoli przenieść nas w kulinarne niebo :)
Zupa krem z batatów

Potrzebne składniki

- 600 g batatów
- 1 marchewka
- 1 pietruszka (korzeń)
- 1 cebula biała
- 2 ząbki czosnku
- imbir (3 cm kawałek)
- 700 ml bulionu
- 200 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1,5 łyżki oleju kokosowego
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1/5 łyżeczki pieprzu ognistego
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pierz do smaku

DODATKI
- 2 łyżki serka mascarpone
- 2 łyżeczki suszonej żurawiny
- 2 łyżeczki posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżeczki kiełków lucerny
- 1 łyżka natki pietruszki

Przygotowanie

KROK 1. Bataty, marchewkę, cebulę i pietruszkę kroimy w kostkę, a czosnek i imbir w plastry. Pokrojoną cebulę szklimy na oleju kokosowym, dodajemy czosnek i imbir, a następnie bataty, marchewkę oraz pietruszkę i smażymy wszystko około 4 minut*.

* Podsmażanie warzyw na oleju pozwoli lepiej wydobyć ich smak i aromat.

KROK 2. W garnku zagotowujemy bulion z mleczkiem kokosowym oraz sokiem z cytryny i dodajemy do niego podsmażone warzywa. Wszystko gotujemy około 20 minut. Na pięć minut przed końcem gotowania dodajemy pieprz ognisty, gałkę muszkatołową oraz słodką i wędzoną paprykę. 

KROK 3. Zupę miksujemy na gładki i jednolity mus, próbujemy i doprawiamy ewentualnie solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z łyżką serka mascarpone, suszoną żurawiną, orzechami włoskimi, kiełkami lucerny i posiekaną natką pietruszki. 

Zupa krem z batatów
Zupę możemy podać także z jogurtem, śmietaną lub innym ulubionym serkiem.

Świetnie sprawdzi się puszysty serek śmietankowy lub ser ricotta.
Zupa krem z batatów
Jeśli lubimy pikantne zupy to dodajmy do zupy ostrej papryki lub więcej pierzu ognistego.

Zupę możemy podać także z chipsami z batatów, a wersji mięsnej z chipsem z boczku.

Zupa krem z batatów

31 komentarzy:

  1. Zupka jest idealna, ale te wszystkie dodatki po prostu genialne! Wczoraj gotowalam zupe z dyni z podobnymi skladnikami i z orientalnymi przyprawami, szkoda tylko, ze dopiero dzis zobaczylam Twój przepis, takie dodatki sa o wiele bardziej wyrafinowane niz stereotypowe pestki z dyni i olej z pestek :)
    Jest wiec okazja do przyrzadzenia zupy z batatów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo <3
      Widziałam - pyszna zupa dyniowa w orientalnym stylu. Czeka już w obiadowej kolejce :D

      Usuń
  2. Jaki piękny kolor :) musi być pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam jeszcze nic z batatów, nie znam ich smaku. Ale ta zupka prezentuję się tak cudnie, że chętnie bym zjadła :)

    pozdrawiam <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! :) Bataty są lekko słodkie, a w zupie można wyczuć wyraźną nutę słodyczy, także dzięki dodatkom.
      Jest bardzo smaczna i wyjątkowa w smaku.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
    2. Wypróbuję ten przepis na pewno ❤️

      Usuń
  4. Muszę sobie sprawić blender, bo bataty kocham miłością prawdziwą i narobiłaś mi ochoty.

    OdpowiedzUsuń
  5. Taką zupę to ja uwielbiam. Wprost kocham bataty.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze nigdy nie robiłam zupy z batatów, ale wygląda naprawdę smacznie. Pozdrawiam cieplutko 😊

      Usuń
    2. Polecam gorąco! Ma wyjątkowy smak :) Lekko słodka, ale naprawdę pyszna :)

      Usuń
  6. Ale ona smakowicie wygląda! Batatów w zupie jeszcze nie jadłam. Najczęściej pieczemy je jak frytki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również najczęściej przygotowuję z nich frytki, ale chciałam spróbować ich w zupełnie innymi wydaniu. Polecam gorąco! :)

      Usuń
  7. Cudowna zupa Kasiu! Uwielbiam bataty!

    OdpowiedzUsuń
  8. oj dawno nie jadłam żadnej kremowej zupy, a Twoja Kasiu wygląda tak kusząco,że trudno przejść obojętnie wobec niej.

    OdpowiedzUsuń
  9. Odpowiedzi
    1. Do batatów pasuje idealnie, dodaje im niesamowitego, słodko - wędzonego smaku.
      Lubię dodawać ją także do pieczonych frytek z batatów.
      Świetnie pasuje też do pieczonych frytek z marchewki oraz kremu z dyni <3
      Paprykowe love :D

      Usuń
  10. Wygląda apetycznie, zdjęcia są cudne

    OdpowiedzUsuń