2022-10-11

Tarta z gruszkami

Przepis na pyszną oraz delikatną tartę jogurtowo - budyniową z gruszkami i cynamonem. To idealny deser na jesień, który rozpieści kubki smakowe małych oraz dużych smakoszy :).
Tarta z gruszkami

Potrzebne składniki

CIASTO
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 60 g cukru pudru
- 1 żółtko
 - szczypta soli

MASA JOGURTOWO - BUDYNIOWA
- 120 g jogurtu śmietankowego
- 30 g śmietany 18%
- 40 g budyniu śmietankowego
- 50 g cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta cynamonu

DODATKI
- 3 gruszki
- cukier puder
- cynamon
________________________________
BLASZKA: 23 cm forma do tarty 

Przygotowanie
KROK 1. Na początku przygotowujemy kruche ciasto. Na stolnicę przesiewamy mąkę z cukrem pudrem, dodajemy żółtko, szczyptę soli oraz pokrojone na kawałki zimne masło i zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, którą owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.

KROK 2. Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na okrągły placek (najlepiej włożyć ciasto pomiędzy 2 arkusze papieru do pieczenia, co zapobiegnie przyklejaniu do wałka). Rozwałkowany placek przekładamy do formy wysmarowanej masłem, dokładnie formujemy go na dnie oraz kształtnych bokach formy i gęsto nakłuwamy ciasto widelcem (nakłucia zapobiegną zbytniemu urośnięciu ciasta). Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 20 minut.

KROK 3. Podczas pieczenia spodu przygotowujemy masę jogurtowo - budyniową. Do naczynia dodajemy jogurt, śmietanę, jajko, cukier puder, budyń (proszek) oraz szczyptę cynamonu i miksujemy wszystko na jednolitą masę (masa na tym etapie jest dość rzadka, ale po upieczeniu zgęstnieje). Gruszki obieramy ze skórki i kroimy na plastry.

KROK 4. Masę wylewamy na podpieczony spód i zanurzamy w niej kawałki gruszek. Na zanurzonych gruszkach układamy drugą warstwę zdobiącą wierzch. Blaszkę ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez 30 minut.
Tarta z gruszkami
Gdy tarta delikatnie ostygnie, posypujemy ją cukrem pudrem wymieszanym  z cynamonem. 
Tarta z gruszkami
Zakochaliśmy się w tej tarcie :)

Tarta z gruszkami

 Pysznie smakuje, a swoim pięknym aromatem otula cały dom <3

Tarta z gruszkami

36 komentarzy:

  1. Rewelacyjna jesienna tarta! I tak się składa, że przed sekundą wyłączyłam piekarnik.... z tartą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję <3
      Haha! Już kiedyś mówiłam, że mamy podobny gust kulinarny i nachodzą nas te same inspiracje :D
      Buziaki :*

      Usuń
  2. Przyznaję, że takiej tarty jeszcze nie robiłam. Z resztą rzadko mam pomysł na gruszki. Ale coś takiego chętnie wypróbuję :) ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale pięknie wygląda! skusiłabym się chętnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Hi,

    Nice blog. I am new. Do you want to follow each other?

    https://fashionandwishlist.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie to musi być pyszne. Przez ekran czuję ten zapach ❤️

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potwierdzam :D Zniknęła błyskawicznie ;)
      Ja również serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  6. It looks delicious however I didn't taste it before. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda przepięknie po prostu <3. Aż ma sie ochotę skosztować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Moja pierwsza tarta. Jest naprawdę pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pychotka :) takie ciacho mogłabym jeść na okrągło :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję za kolejną kulinarną inspirację :)
    Lubię przyrządzać tarty wszelkie, a tej jeszcze nie robiłam...

    OdpowiedzUsuń
  11. Mam pytanie o masę jogurtowo-budyniową. Czy śmietana 18% ma być kwaśna czy słodka (gęsta czy rzadka)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do przygotowania tarty użyłam kwaśnej, gęstej śmietany.
      Śmiało można użyć także samego jogurtu śmietankowego w ilości 150 g.
      Dobrze sprawdzi się także jogurt grecki :)

      Usuń