Przepis na pyszną oraz delikatną tartę jogurtowo - budyniową z gruszkami i cynamonem. To idealny deser na jesień, który rozpieści kubki smakowe małych oraz dużych smakoszy :).
Potrzebne składniki
CIASTO
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 60 g cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
MASA JOGURTOWO - BUDYNIOWA
- 120 g jogurtu śmietankowego
- 30 g śmietany 18%
- 40 g budyniu śmietankowego
- 50 g cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta cynamonu
DODATKI
- 3 gruszki
- cukier puder
- cynamon
________________________________
BLASZKA: 23 cm forma do tarty
Przygotowanie
KROK 1. Na początku przygotowujemy kruche ciasto. Na stolnicę przesiewamy mąkę z cukrem pudrem, dodajemy żółtko, szczyptę soli oraz pokrojone na kawałki zimne masło i zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, którą owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.KROK 2. Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na okrągły placek (najlepiej włożyć ciasto pomiędzy 2 arkusze papieru do pieczenia, co zapobiegnie przyklejaniu do wałka). Rozwałkowany placek przekładamy do formy wysmarowanej masłem, dokładnie formujemy go na dnie oraz kształtnych bokach formy i gęsto nakłuwamy ciasto widelcem (nakłucia zapobiegną zbytniemu urośnięciu ciasta). Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 20 minut.KROK 3. Podczas pieczenia spodu przygotowujemy masę jogurtowo - budyniową. Do naczynia dodajemy jogurt, śmietanę, jajko, cukier puder, budyń (proszek) oraz szczyptę cynamonu i miksujemy wszystko na jednolitą masę (masa na tym etapie jest dość rzadka, ale po upieczeniu zgęstnieje). Gruszki obieramy ze skórki i kroimy na plastry.KROK 4. Masę wylewamy na podpieczony spód i zanurzamy w niej kawałki gruszek. Na zanurzonych gruszkach układamy drugą warstwę zdobiącą wierzch. Blaszkę ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez 30 minut.
Gdy tarta delikatnie ostygnie, posypujemy ją cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Pysznie smakuje, a swoim pięknym aromatem otula cały dom <3
Rewelacyjna jesienna tarta! I tak się składa, że przed sekundą wyłączyłam piekarnik.... z tartą :)
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńHaha! Już kiedyś mówiłam, że mamy podobny gust kulinarny i nachodzą nas te same inspiracje :D
Buziaki :*
Ale pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńPrzyznaję, że takiej tarty jeszcze nie robiłam. Z resztą rzadko mam pomysł na gruszki. Ale coś takiego chętnie wypróbuję :) ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :)
UsuńMożna się w niej zakochać :D
ale pięknie wygląda! skusiłabym się chętnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńHi,
OdpowiedzUsuńNice blog. I am new. Do you want to follow each other?
https://fashionandwishlist.blogspot.com/
Thank You :)
UsuńWow! wygląda po prostu obłędnie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :*
UsuńBardzo smakowita tarta.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJakie to musi być pyszne. Przez ekran czuję ten zapach ❤️
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Potwierdzam :D Zniknęła błyskawicznie ;)
UsuńJa również serdecznie pozdrawiam :)
It looks delicious however I didn't taste it before. :)
OdpowiedzUsuńI recommend! :) This tart is delicious: D
Usuńrarytas, jak ja kocham gruszki....
OdpowiedzUsuńJa też :D
UsuńWygląda przepięknie po prostu <3. Aż ma sie ochotę skosztować :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :*
UsuńZjadłabym :-) Wygląda obłędnie.
OdpowiedzUsuń<3
UsuńMoja pierwsza tarta. Jest naprawdę pyszna.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowała :D
UsuńIt looks great and delicious. :)
OdpowiedzUsuńThank You so much! :)
UsuńPychotka :) takie ciacho mogłabym jeść na okrągło :)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńDziękuję za kolejną kulinarną inspirację :)
OdpowiedzUsuńLubię przyrządzać tarty wszelkie, a tej jeszcze nie robiłam...
Bardzo proszę i gorąco polecam! :D
UsuńO boziu tak. Poproszę kawałek.
OdpowiedzUsuńCzęstuj się :D
UsuńMam pytanie o masę jogurtowo-budyniową. Czy śmietana 18% ma być kwaśna czy słodka (gęsta czy rzadka)?
OdpowiedzUsuńDo przygotowania tarty użyłam kwaśnej, gęstej śmietany.
UsuńŚmiało można użyć także samego jogurtu śmietankowego w ilości 150 g.
Dobrze sprawdzi się także jogurt grecki :)