Przepis na pyszną i aromatyczną tatrę czekoladową z budyniem oraz śliwkami. Kruche ciasto wypełnia słodka, delikatna i mocno czekoladowa masa budyniowa, której smak cudownie łączy się z lekko kwaskową nutą śliwek. Wierzch zdobi starta gorzka czekolada oraz uprażone orzechy włoskie. Całość smakuje jakbyśmy jedli klasyczne śliwki w czekoladzie. Ten deser idealnie poprawia humor i rozpieszcza wszystkie kubki smakowe. Polecam gorąco! :)
Potrzebne składniki
CIASTO
- 180 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 60 g cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka mleka
- 1 żółtko
- szczypta soli
MASA BUDYNIOWA
- 200 g jogurtu greckiego
- 40 g budyniu czekoladowego*
- 80 g cukru pudru
- 1 łyżeczka kakao
- 1 jajko
DODATKI
- 10 śliwek
- 2 łyżki startej gorzkiej czekolady
- 2 łyżki orzechów włoskich
* Użyłam budyniu bez cukru. Jeśli użyjemy budyniu z cukrem to dodajmy mniej cukru pudru do masy budyniowej.
________________________________BLASZKA: 23 cm forma do tartyPrzygotowanieKROK 1. Na początku przygotowujemy kruche ciasto. Na stolnicę przesiewamy mąkę z cukrem pudrem i kakao, dodajemy żółtko, łyżkę mleka, szczyptę soli oraz pokrojone na kawałki zimne masło i zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, którą owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.KROK 2. Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na okrągły placek (najlepiej włożyć ciasto pomiędzy 2 arkusze papieru do pieczenia, co zapobiegnie przyklejaniu do wałka). Rozwałkowany placek przekładamy do formy wysmarowanej masłem, dokładnie formujemy go na dnie oraz kształtnych bokach formy i gęsto nakłuwamy ciasto widelcem (nakłucia zapobiegną wyrastaniu ciasta). Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 20 minut.KROK 3. Podczas pieczenia spodu przygotowujemy masę budyniową. Do naczynia dodajemy jogurt grecki, jajko, cukier puder, budyń (proszek) oraz łyżeczkę kakao i miksujemy wszystko na jednolitą masę (masa na tym etapie jest dość rzadka, ale po upieczeniu zgęstnieje). Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy je na półćwiartki.
KROK 4. Masę wylewamy na podpieczony spód i zanurzamy w niej kawałki śliwek, które dość ciasno układamy. Blaszkę ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez 30 - 35 minut.
KROK 5. Na koniec lekko prażymy orzechy włoskie (na rozgrzanej suchej patelni, tak aby wydobyć ich aromat), a następnie studzimy je i siekamy. Czekoladę ścieramy na tarce. Gdy tarta ostygnie posypujemy ją kawałkami czekolady oraz orzechów włoskich.
Tatrę możemy udekorować także innymi orzechami lub bakaliami.
Świetnie sprawdzą się orzechy pekan lub prażone migdały.
Tarta jest pyszna, a czekoladowy aromat otula cały dom <3
Ten środek wygląda bardzo smacznie. Jakiego rodzaju śliwek użyłaś?
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńUżyłam śliwek trochę większych od węgierek w fioletowo - bordowym kolorze. Chyba z odmiany Diana.
Do tarty sprawdzi się każdy rodzaj śliwek. Pyszne będą również klasyczne węgierki, ale wtedy warto dodać ich więcej.
Mega czekoladowa , mniamm.
OdpowiedzUsuń<3 <3
UsuńIdealna do kawy :)
OdpowiedzUsuńO tak! :)
UsuńWygląda cudownie Kasiu!
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana! :*
UsuńUwielbiam to połączenie smaków :) czekolada i śliwki pasują idealnie do siebie :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :) Duet idealny <3
Usuńależ wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
Usuńo jacie,ale cudo! istna rozkosz dla oka i podniebienia:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana! :*
UsuńThat looks so delicious. :)
OdpowiedzUsuńThank You so much :))
UsuńWlasciwie nie przepadam za smakiem czekoladowym, ale lubie czekolade z owocami, wiec ta tarta jest dla mnie jak objawienie, idealne polaczenie skladników, które tworzy bez watpienia pyszny deser.
OdpowiedzUsuńJa sama nie przepadam za śliwkami w czekoladzie (w formie pralinek), a świeże owoce w połączeniu ze smakiem czekoladowym bardzo mi smakowały. Słodycz przeplata się z lekką kwasowością :))
UsuńZrobiłam wczoraj i już go nie ma . Ciasto proste w wykonaniu (robiłam je z dziećmi ) i przepyszne ❤️
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że Wam smakowało i pysznie spędziliście ten czas razem <3
UsuńAleż mi smaka narobiłaś. Smakowicie wyglada - Venus
OdpowiedzUsuńCieszę się <3
UsuńCzekolada i śliwka to jedno z cudowniejszych połączeń smakowych!
OdpowiedzUsuńO tak! To bardzo zgrany duet smakowy :))
UsuńWygląda mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo <3
UsuńBez śliwek przepis ideał.
OdpowiedzUsuńZamiast śliwek świetnie sprawdzą się także wiśnie :))
Usuńahhhh jak ja kocham tartą....
OdpowiedzUsuń<3
UsuńDziękuję za pyszną inspirację. Takiej tarty jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! :))
UsuńPrzecież to jest marzenie! A ja lubię spełniać marzenia 😀
OdpowiedzUsuń<3 <3
Usuńpyszności
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńŚliwki, czekolada i orzechy włoskie ❤️ wspaniała tarta!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :))
UsuńWygląda przepysznie! Zdecydowanie w najbliższym czasie wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :* Gorąco polecam :))
UsuńJaka cudowna tarta, pycha!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńNice post
OdpowiedzUsuń