Prosta, smaczna i szybka w przygotowaniu surówka, która będzie idealnym dodatkiem do obiadu, ale również samodzielną przekąską. Dlaczego warto jeść białą rzodkiew? To białe, długie warzywo z rodziny kapustowatych dostarcza mnóstwo witamin oraz wartości odżywczych. Ma wyjątkowo wyrazisty i ostry smak, zawiera niewiele kalorii oraz odznacza się niskim IG. Znajdziemy w niej cynk, fosfor, potas, żelazo, mangan, wapń, selen i sód, a także sporo błonnika, witaminy C, A oraz witamin z grupy B. Biała rzodkiew dostarcza także przeciwutleniaczy, wzmacnia odporność, pomaga oczyścić organizm z toksyn i poprawia perystaltykę jelit. Jeść tylko na zdrowie! :)
Potrzebne składniki
- 450 g białej rzodkwi
- 1 marchewka
- 1 małe jabłko
- 1 łyżka posiekanego koperku
DODATKI
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka majonezu light
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru pudru*
- sól i pieprz do smaku
* Możemy użyć także cukru pudru z ksylitolu lub erytrytolu
Przygotowanie
KROK 1. Wszystkie warzywa obieramy ze skórki. Na tarce o grubych oczkach najpierw ścieramy białą rzodkiew i odciskamy ją delikatnie z nadmiaru soku. Następnie ścieramy jabłko i marchewkę, a koperek drobno siekamy.KROK 2. Do małej miseczki dodajemy śmietanę, majonez, sok z cytryny, cukier puder, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy. Powstały sos dodajemy do startych warzyw i ponownie mieszamy. Gotową surówkę wstawiamy do lodówki dla właściwego przejścia smaków i aromatów.
Dawno nie przyrządzałam takiej surówki...
OdpowiedzUsuńJa staram się często wracać do klasycznych zestawień obiadowych.
UsuńSą tanie, smaczne, zdrowe i proste w przygotowaniu :)
Hm surówki z rzodkwi nigdy nie robiłam. Wygląda smacznie. :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! :)
UsuńRzodkiew jest wyjątkowa w smaku - wyrazista i pikantna :)
Apetyczna! I widzę nową odsłonę bloga <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTak. Wprowadziłam małe zmiany :D
Pyszności.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńHi,
OdpowiedzUsuńNice blog. I am new. Do you want to follow each other?
https://fashionandwishlist.blogspot.com/
Hi, thank you so much :)
UsuńThis looks yum and healthy!
OdpowiedzUsuńxoxo
Lovely
www.mynameislovely.com
Thank You so much :)
UsuńGdy byłam młodsza to bardzo często jadłam rzodkiew biała na surowo, na kanapce. W takiej surówce też musi wybornie smakować.
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco rzodkiew w wersji surówkowej :)
UsuńJest prosta, ale smaczna i wyrazista :)
Boję się trochę tej rzodkwi, ale ostatnio brak mi pomysłów na surówkie, więc może w końcu się skuszę :)
OdpowiedzUsuńPolecam tą wersję, bo jest delikatnie ostra, ale sos, jabłko i marchewka nadają jej słodyczy.
UsuńNajczęściej robiłam surówkę z rzodkwi w wersji ze śmietaną, ale ją też nie każdy lubi, bo rzodkiew mocno dominuje.
Ta jest zupełnie inna :D
Ale cudna surówka, zdrowa, kolorowa i pyszna. Muszę sobie kupić taką rzodkiew i też zrobić :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie <3
Polecam gorąco! :)
Usuń