Potrzebne składniki
CIASTO
- 250 g mąki pszennej
- 150 mąki orkiszowej jasnej
- 1 szklanka maślanki
- 1/2 szklanki oleju
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka*
- 1 duża łyżka nasion chia
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
DODATKI
- 2 jabłka
- 3 nektarynki
- 3 figi
- szczypta cynamonu
- cukier puder
* Maślanka oraz jajka powinny mieć temperaturę pokojową
___________________________________________________________
BLASZKA o wymiarach 30 cm x 25 cm
Przygotowanie
KROK 1. Obie mąki wsypujemy do miski i mieszamy je z proszkiem do pieczenia, cynamonem oraz szczyptą soli. Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera na jednolitą i gładką masę, a następnie dolewamy olej i kolejno maślankę.KROK 2. Do mokrej masy dodajemy suche składniki z miski i łączymy wszystko na niskich obrotach miksera. Na koniec do ciasta dodajemy nasiona chia i delikatnie mieszamy.KROK 3. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem obsypanym bułką tartą. Na wierzchu układamy pokrojone owoce* i posypujemy je dużą szczyptą cynamonu.* Owoce warto delikatnie oprószyć mąką, aby nie opadły na dno ciasta.KROK 4. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 45 minut (do suchego patyczka). Po ostygnięciu posypujemy je cukrem pudrem.
Do przygotowania ciasta świetnie nadadzą się także inne sezonowe owoce tj. śliwki, gruszki czy brzoskwinie.
Na wierzch ciasta możemy również dodać ulubiony dżem i przełożyć go z owocami.
Ciasto po upieczeniu warto zostawić na 10 - 12 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Ciasto wtedy "odpocznie", nie opadnie i będzie idealnie puszyste :)
ale super wypiek!
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńNiezwykle apetyczne ciasto :) dodatek fig bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo <3
UsuńPięknie wygląda. Wydaje się takie puszyste :-D
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Jest bardzo puszyste i delikatne :)
UsuńCiasto z chia chyba nigdy nie jadłam.
OdpowiedzUsuńBardzo często dodaję ziarna chia do ciast :)
UsuńUwielbiam też chlebek bananowy z chia <3
dawno nie robiłam takiego ciasta na maślance, a smakuje wybornie
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńWracam teraz częściej do takich wypieków na maślance lub kefirze.
Są bardzo delikatne, wilgotne i puszyste :)
Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńWspaniałe jesienne ciasto!
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńJuz podziwialam na Smakerze, wiec tutaj zalapalam sie juz na drugi kawalek :))
OdpowiedzUsuń<3 <3
UsuńChętnie sięgam po nasiona chia. Pasują do wielu deserów :)
UsuńTo prawda :) Są świetne do deserów i jakie zdrowe! :D
UsuńAle apetycznie wygląda to ciasto. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis.
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam :)
UsuńAleż to ciekawostka! I wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńTe ziarenka chia przeuroczo wygladają w tym cieście. Chyba nie dodawałam do pieczonego ciasta chia, muszę kiedyś "odgapić" pomysł. I całe ciasto zapowiada się mega apetycznie, tyle wspaniałych owoców w nim.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo <3
UsuńStaram się przemycać nasiona chia do różnych wypieków.
Najbardziej lubię je w chlebku bananowym. Są też świetną posypką do pieczywa :)
Śliczne ciastko Ci wyszło, ziarenka dodają mu uroku :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta ❤️
Dziękuję <3
Usuń