Uwielbiam klasyczne polskie zupy, a ogórkowa przypomina mi najcudowniejsze smaki dzieciństwa. Jest pyszna, pożywa i aromatyczna. Świetnie wspomaga proces przemiany materii. Dzisiaj mam dla Was mój sprawdzony przepis na ogórkową z dodatkiem chrzanu oraz miodu nektarowego. Całość dopełnia wędzony twaróg oraz jajko ugotowane na twardo.
Do przygotowania zupy najlepszy będzie intensywny domowy bulion.
Ja swoją przygotowałam na rosole z kury, ale w wersji wege świetnie sprawdzi się bulion warzywny.
Potrzebne składniki
- 1,5 litra bulionu
- 3 duże ogórki kiszone
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 3 ziemniaki
- 1 cebula biała
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki masła
- 125 ml śmietanki 18 %
- 0,5 szklanki wody z ogórków kiszonych
- 1 łyżeczka tartego chrzanu
- 1 łyżeczka miodu nektarowego
PRZYPRAWY
- liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- sól i pieprz do smaku
DODATKI
- jajko ugotowane na twardo
- wędzony twaróg
Przygotowanie
KROK 1. Na początku wszystkie warzywa przesmażamy na maśle, aby wydobyć ich smak i aromat. Najpierw szklimy pokrojoną cebulkę, a gdy się zeszkli dodajemy pokrojone (w plastry lub kostkę) marchewki oraz pietruszkę i smażymy około 3 minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i smażymy wszystko przez kolejne 3 minuty.KROK 2. Do gotującego się bulionu dodajemy listek laurowy, ziela angielskie oraz podsmażone warzywa i gotujemy wszystko przez 10 minut. W tym czasie na tarce o grubych oczkach ścieramy ogórki i przesmażamy je na maśle. Następnie do garnka dolewamy wodę z ogórków kiszonych, dodajemy przesmażone ogórki, zmniejszamy moc palnika i gotujemy jeszcze 8 - 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy także posiekany koperek.KROK 3. Zupę ściągamy z palnika, dodajemy zahartowaną gorącym bulionem śmietankę oraz chrzan i miód nektarowy. Całość doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Zupę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo oraz wędzonym twarogiem.
Ogórki kiszone to naturalne probiotyki.
Przygotowana z nich zupa jest niezwykle zdrowa, ponieważ dostarcza cennych wartości odżywczych, wspiera odporność i poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego.
Takiej wersji ogórkowej jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! :) U nas dzisiaj zniknęła błyskawicznie :D
UsuńZ chrzanem i miodem jeszcze nie jadłam ogórkowej. Muszę spróbować tej wersji, bo strasznie podobają mi się dodatki. Bardzo lubię twaróg wędzony i zupy z jajkami :-)
OdpowiedzUsuńKoniecznie! Twaróg wędzony idealnie pasuje do ogórkowej :))
UsuńGorąco polecam! :)
Myślę, że bardzo przypadnie do gustu miłośnikom polskiej kuchni :)
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam ogórkowej, a chodziła już na mną długo :)
UsuńTa wersję lubię najbardziej :)
Ogórkowa w takiej wersji to musi być istna petarda smakowa :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! :)
UsuńDodatki potrafią nadać takiej prostej klasyce niesamowitego smaku :)
ciekawe połączenie smaków. Wędzonka do ogórkowej mmmm intrygujące.
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńSuper pomysł z dodaniem wędzonego twarogu i jajka, zupa wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :*
Usuńwieki nie jadłam ogórkowej :D wygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
Usuńnaprawdę świetny pomysł na zupę!
OdpowiedzUsuń<3
Usuńuwielbiam ogórkową, ale nigdy nie jadłam jej z twarogiem!
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco. Ja uwielbiam zupy z twarogiem. Często dodaję zwykły biały twaróg do klasycznych polskich zup tj. szczawiowa, barszcz czerwony czy żurek :)
UsuńNietuzinkowe połączenie . Super przepis
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
Usuń