Wątróbka drobiowa to cenne źródło białka i witamin A, D, E, K, B6, B12, biotyny oraz kwasu foliowego. Jest także cennym źródłem dobrze przyswajalnych mikroelementów tj. żelazo, cynk, selen, magnez, miedź, potas i wapń. Co ciekawe, jest najwyższym źródłem miedzi pochodzącym z pożywienia. Uwielbiam wątróbkę od najmłodszych lat. Przypomina mi smaki dzieciństwa, ale za każdym razem dodaje mnóstwo siły oraz dobrej energii. Dzisiaj zapraszam na prosty, tani i pyszny przepis na wątróbkę drobiową z cebulą.
Potrzebne składniki
- 500 g wątróbki z kurczaka
- 1 duża cebula
- 1,5 łyżki mąki
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki (opcjonalnie)
Przygotowanie
KROK 1. Umyte i osuszone na ręczniku papierowym wątróbki oczyszczamy z błonek, żyłek i tłuszczu. Każdy kawałek delikatnie obtaczamy w mące (zapobiegnie to pryskaniu podczas smażenia).KROK 2. Cebulę kroimy w piórka i smażymy na oleju do lekkiego zarumieniania. Na drugiej patelni smażymy wątróbki z obu stron przez około 2 minuty (polecam dodać niewielką ilość oleju, aby dodatkowo zapobiec pryskaniu).KROK 3. Na koniec do wątróbki dodajemy usmażoną cebulę, doprawiamy całość solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki.
Pamiętajmy, aby wątróbkę solić po usmażeniu - wtedy będzie miękka i delikatna.
Danie możemy urozmaicić, dodając na koniec łyżeczkę musztardy francuskiej.
Wątróbkę podałam z czarną soczewicą, kaszą pęczak oraz ogórkami małosolnymi.
Moje jedzonko. Uwielbiam wątróbkę :-D
OdpowiedzUsuńJa również <3
UsuńŁadnie wyglada ale jedzenie nie dla mnie
OdpowiedzUsuńDziękuję i rozumiem <3
UsuńUwielbiam wątróbkę, najlepsza z cebulką.
OdpowiedzUsuńO tak! <3
UsuńPyszna wątróbka. Dawno nie jadłem.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńKiedyś nienawidziłam wątróbki, później sie do niej przekonałam. Twoja wygląda naprawdę apetycznie <3
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo <3
UsuńDawno nie jadłam wątróbki, zdrowa jest wiem.
OdpowiedzUsuńBardzo zdrowa :D
UsuńWielu moich znajomych nie lubi wątróbki, ale ja uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńJa również :D
UsuńZawsze dobrze się po niej czuję i mam przypływ mocy :D
Wprost przepadam za wątróbką.
OdpowiedzUsuń<3
UsuńDawno nie jadłam wątróbki, ale narobiłaś mi smaka Kasiu:) w Twoim wykonaniu wygląda bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńKiedyś koszmar z dzieciństwa. Teraz bardzo luuubię!
OdpowiedzUsuńTylko na zdorwie! :D
Usuńdawno nie jadłam wątróbki a bardzo lubię
OdpowiedzUsuń<3
Usuńnaprawdę uwielbiam smak wątróbki, szczególnie z jabłkiem!
OdpowiedzUsuńO tak! Z jabłkiem też jest pyszna :)
UsuńBardzo lubię :)