Uwielbiam risotto za kremową i kleistą konsystencję oraz niesamowitą wyrazistość każdego ziarenka ryżu. Dzisiaj zapraszam na pyszne i proste w przygotowaniu risotto z dodatkiem świeżego szpinaku oraz suszonych pomidorów. Całość dopełnia lekko orzechowa i słodka nuta szwajcarskiego sera Gruyère.
Potrzebne składniki
(na 2 porcje)
- 160 g ryżu Arborio
- 2 cebule szalotki
- 250 g szpinaku baby
- 10 suszonych pomidorów z zalewy
- 1 kieliszek wytrawnego białego wina
- 2 łyżki startego sera Gruyère
- 700 ml bulionu
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- 2 szczypty suszonego czosnku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
KROK 1. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem, a gdy go wchłonie, podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu.KROK 2. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy szpinak baby. Kiedy liście szpinaku zmniejszą swoją objętość, dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory, gałkę muszkatołową oraz suszony czosnek i dusimy wszystko jeszcze przez 2 minuty.KROK 3. Risotto doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec dodajemy starty ser Gruyère, dokładnie mieszamy, ściągamy z palnika, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu około 2 - 3 minuty.
Ale mi narobiłaś smaka! :-D
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :))
UsuńPozdrawiam :*
Wygląda kusząco,zglodnialam...
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńLubię risotto. Fajny przepis.
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńWygląda pysznie. Dawno nie jadłam risotto a ten przepis wydaje sie być mega! :)
OdpowiedzUsuńPolecam. Jest prosty w przygotowaniu, ale naprawdę pyszny <3
UsuńPyszności i piękne wyglada - Venus
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńPo zdjęciu od razu widać,że kremowe i sycące:)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńJadłam kiedyś dość podobne i było przepyszne <3
OdpowiedzUsuń<3
Usuń