Przepis na pyszny, szybki i prosty w przygotowaniu placek bananowy na mące orkiszowej ze świeżymi figami. To delikatne i puszyste ciasto z dodatkiem orzechów włoskich i rodzynek stanowi pożywny, dodający dobrej energii deser. Placek nie zawiera białego cukru.
Potrzebne składniki
- 4 dojrzałe banany
- 280 g mąki orkiszowej jasnej (typ 700)
- 150 g erytrytolu
- 5 łyżek wiórków kokosowych
- 80 g masła
- 3 jajka
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g rodzynek
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 5 świeżych fig
Przygotowanie
KROK 1. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Banany rozgniatamy widelcem i dodajemy do nich roztopione masło. Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia, wiórkami kokosowymi, cynamonem i szczyptą soli. Jajka ubijamy z erytrytolem za pomocą miksera, a następnie dodajemy do nich suche składniki. Kolejno dodajemy banany z masłem i mieszamy ciasto łyżką lub szpatułką. Na koniec do ciasta dodajemy rodzynki oraz posiekane orzechy włoskie i ponownie mieszamy.KROK 2. Figi myjemy, osuszamy, odkrajamy ogonki i dzielimy każdy owoc na pół. Okrągłą blaszkę o średnicy 25 cm smarujemy masłem, oprószamy delikatnie bułką tartą i wlewamy do niej przygotowaną masę. Na wierzchu układamy przekrojone na pół figi.KROK 3. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy około 40 minut (do suchego patyczka).
Wspaniałe ciasto! Chętnie zrobię z innymi owocami. bo świeże figi średnio lubię :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) My figi uwielbiamy, ale ciasto świetnie komponuje się też ze śliwkami, brzoskwiniami lub morelami :))
UsuńBardzo pomysłowo i zdrowo jednocześnie.
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńPięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńMuszę przyznać, że nie jadłam chyba ciasta z figami. ;) Musi być pyszne.
OdpowiedzUsuńPotwierdzam i gorąco polecam <3
UsuńUwielbiam figi, odkryłam je rok temu :D może przepis na jakiś szybki deser jesienny z figami w roli głównej? :D
OdpowiedzUsuńPyszny, prosty i błyskawiczny w przygotowaniu deser. Idealny jako zdrowa przekąska oraz pierwsze lub drugie śniadanie:
Usuńhttps://www.kulinarneinspiracjefutki.pl/2019/10/deser-jogurtowy-z-granola-mango-i-figa.html
Skusiłabym się na porządny kawałek tego placka!
OdpowiedzUsuń<3 <3
UsuńBardzo smaczne ciasto. Figi pasują tu idealnie :D
OdpowiedzUsuń<3
UsuńMniam, uwielbiam takie placki.
OdpowiedzUsuń<3
Usuńmniam! boskie ciasto idealne na figowy sezon:) pewnie z innym owocami też się pysznie sprawdzi:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :*
UsuńTak, świetne będą też śliwki czy morele :)