Knedle ze śliwkami to moje ukochane smaki dzieciństwa, dlatego zawsze przygotowuję je w sezonie, kiedy śliwki są najsmaczniejsze. To pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu danie dla całej rodziny. Delikatne ciasto otulające śliwki węgierki w połączeniu z kwaśną śmietaną, masełkiem, bułką tartą i cukrem to polska klasyka, która potrafi rozpieścić wszystkie kubki smakowe :)
Potrzebne składniki
CIASTO
- 500 g obranych ziemniaków
- 200 g mąki pszennej
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- szczypta soli
DODATKI
- śliwki węgierki
- cukier*
- masło
- bułka tarta
- kwaśna śmietana
* W lżejszej wersji cukier możemy zastąpić ksylitolem lub bezkalorycznym erytrytolem, a śmietanę jogurtem greckim lub naturalnym.
Przygotowanie
KROK 1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, delikatnie studzimy i przepuszczamy przez praskę (lub ubijamy tłuczkiem). Na stolnicę dodajemy obie mąki, jajko, ostudzone ziemniaki, szczyptę soli i zagniatamy. Powstałe ciasto dzielimy na pół i z każdej części formujemy rulon, który porcjujemy na około 3 cm kawałki.KROK 2. Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy i wyciągamy pestki. Z każdej porcji formujemy kulę, którą rozpłaszczamy. Na środku układamy śliwkę, pokrywamy ją ciastem, zaklejamy i ponownie formujemy kulę.KROK 3. Uformowane knedelki wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy około 5 minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię wody. Knedle wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i odstawiamy, aby odciekły z wody. Podajemy z ulubioną okrasą.
Gotowe knedle pysznie smakują polane roztopionym masłem z bułką tartą, posypane odrobiną cukru oraz dodatkiem kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego.
Cudne knedelki Kasiu. Zjadłabym teraz takie :-D
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo <3
Usuńuwielbiam knedle ze śliwkami
OdpowiedzUsuńJa również <3 Ukochane smaki dzieciństwa :)
UsuńPyszne smaki dzieciństwa
OdpowiedzUsuńO tak! Najlepsze :))
UsuńWyglądają jak te, które robiła moja Babcia.
OdpowiedzUsuń<3
UsuńWyglądaja jak malowane:) sama nigdy nie robiłam, bo u mnie nie ma chętnych na takie rarytasy...
OdpowiedzUsuńDziękuję 🧡🧡
UsuńRobiłam je w tamtym roku. To najlepsze knedle jakie jadłam do tej pory. Buźki :* Ania
OdpowiedzUsuń