Pyszne, puszyste i pożywne placuszki z kapusty, pora i marchewki. To propozycja na prosty i szybki obiad dla całej rodziny. Placuszki są niezwykle aromatyczne i mięciutkie, a w smaku dominuje wyraźna nuta słodyczy, za co pokochają je najmłodsi smakosze. Możemy podawać je jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Są świetnym dodatkiem do gulaszu. Pysznie komponują się także z lekkim sosem majonezowym, jogurtem lub pikantnymi dipami.
Potrzebne składniki
- 300 g białej kapusty
- por (biała część)
- 1 duża marchewka
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy
- 1 szklanka mleka
- 3 małe jajka
- 50 g startego sera (żółtego lub mozzarelli)
- 1,5 łyżki posiekanego koperku
- 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 listek laurowy
- olej do smażenia
Przygotowanie
KROK 1. Do miski wlewamy mleko, dodajemy mąkę z ciecierzycy, jajka, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Wszystkie składniki energicznie mieszamy, a powstałą masę odstawiamy na około 20 minut.KROK 2. Kapustę drobno szatkujemy, wkładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą, dodajemy szczyptę soli oraz listek laurowy i gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie odcedzamy kapustę i przelewamy zimną wodą.KROK 3. Pora drobno kroimy, a marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kapustę, pora i marchewkę, posiekany koperek oraz starty ser dodajemy do masy i dokładnie mieszamy.KROK 4. Porcje masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej i smażymy z obu stron do lekkiego zarumienia. Po usmażeniu układamy placuszki na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
Placki są pysznym dodatkiem do mięsnego gulaszu.
Jako samodzielnie danie świetnie smakują w towarzystwie lekkich sosów lub pikantnych dipów.
Wspaniałe placuszki Kasiu! Ja też do takich placków warzywnych dodaję mąkę z ciecierzycy.
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana <3
Usuńnie znałam takich placków!
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco, bo są naprawdę pyszne :)
UsuńCudowne placki kochana :-) pozdrawiam cieplutko
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i również ciepło pozdrawiam :)
UsuńWyglądają tak apetycznie, że aż zgłodniałam:)
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńPyszne i zdrowe, nigdy nie jadłam takich placuszków :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! :))
Usuńmmm, pychota, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńSmakowite rumiane placuszki. Nie robiłam nigdy z kapusty. ;)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! Mimo swej prostoty, są naprawdę pyszne. Kapusta i mąka z ciecierzycy dodają im nutkę słodyczy. Zakochaliśmy się w tych plackach :)
UsuńBardzo ciekawe placuszki <3
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńFantastycznie prezentują się te placki! Normalnie palce lizać :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńJak tylko spojrzałam to pomyślałam, że zjadłabym takie właśnie do gulaszu. Chyba wypróbuję przepis wtakim wydaniu <3
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! :))
UsuńBrzmi smakowicie
OdpowiedzUsuń<3
UsuńWyglądają pysznie! Chyba muszę je zapisać i kiedyś zrobić ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam :))
Usuńświetne te placuszki
OdpowiedzUsuń<3
Usuń