2022-08-02

Risotto z bakłażanem, kurczakiem i Tahini

Przepis na risotto, które łączy kuchnię włoską ze smakami Bliskiego Wschodu. Danie jest aromatyczne i pożywne, a niezwykłej kremowości i niepowtarzalnego smaku dodają mu bakłażan oraz pasta sezamowa. 
Risotto z bakłażanem, kurczakiem i pastą tahini
Potrzebne składniki

- 1 szklanka ryżu Arborio
- 300 g piersi z kurczaka
- 1 bakłażan
- 2 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 1 kieliszek wytrawnego białego wina
- 1,5 łyżeczki pasty Tahini
- około 700 ml bulionu*
- 2 łyżki masła
- 50 ml oliwy z oliwek
- 0,5 łyżki posiekanej mięty
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka ziaren sezamu

PRZYPRAWY
- 0,5 łyżeczki garam masali
- 0,25 łyżeczki harrisy
- 3 szczypty gałki muszkatołowej
- pieprz czarny
- sól do smaku
* Bulion nie powinien być mocno słony, ponieważ wcześniej posolony bakłażan nada daniu wystarczająco słonego smaku. Przygotujmy wcześniej intensywny wywar mięsny lub warzywny, ale dosólmy go delikatnie.
Przygotowanie
KROK 1. Kurczaka kroimy w drobną kostkę. Mięso oprószamy solą i pieprzem, harissą, garam masalą oraz gałką muszkatołową, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i 2 łyżki oliwy. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut do zamarynowania.

KROK 2. Bakłażana kroimy w kostkę, posypujemy obficie solą i odstawiamy na około 25 minut. Po tym czasie opłukujemy bakłażany z soli i osuszamy na ręczniku papierowym. Ten zabieg pozwoli na pozbycie się goryczki.

KROK 3. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem, a gdy go wchłonie, podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu. 

KROK 4. Na drugiej patelni smażymy osuszone kawałki bakłażana (na kilku łyżkach oliwy) przez około 10 minut, a następnie odkładamy na talerzyk. Na tej samej patelni smażymy też kawałki kurczaka.

KROK 5. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy podsmażonego kurczaka oraz bakłażana. Na koniec dodajemy pastę Tahini, posiekane świeże zioła, dokładnie mieszamy, ściągamy z gazu, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu około 2 - 3 minuty. Gotowe risotto wykładamy na talerze i posypujemy ziarnami sezamu.
Risotto z bakłażanem, kurczakiem i pastą Tahini

12 komentarzy: